Ripple vs. XRP: Care este diferenta?

by Anisoara Miron
Ripple vs. XRP: Care este diferenta?

Ripple si XRP sunt folosite interschimbabil, dar nu sunt de fapt unul si acelasi lucru.

XRP este o criptomoneda emisa si gestionata de Ripple Labs Inc., compania din spatele protocolului de plata Ripple, un sistem de decontare bruta in timp real. Cu toate acestea, oamenii folosesc de obicei in mod eronat termenii Ripple si XRP in mod interschimbabil pentru a se referi la criptomoneda, ceea ce i-a facut pe oameni sa creada ca atat criptomoneda XRP, cat si Ripple sunt acelasi lucru.

De fapt, desi Ripple Labs Inc. a emis XRP si isi gestioneaza distributia in curs, compania nu detine control asupra criptomonedei si nici asupra Ripple Consensus Ledger, blockchain-ul pe care se bazeaza XRP. In schimb, acestea au fost lansate ca software open-source.

Ce este Ripple?

Ce este Ripple?

Atat compania, cat si protocolul de plata poarta numele Ripple, dar protocolul de plata este cel care ne intereseaza. Ripple este un sistem de decontare bruta in timp real, construit pe un protocol open-source distribuit, care include XRP Ledger si RippleNet.

Atat entitatile financiare, cat si cele nefinanciare pot integra protocolul in sistemele lor. Este deschis si oricine se poate alatura fara nicio aprobare prealabila din partea Ripple. Ca atare, protocolul si cripto-ul sunt entitati complet separate de Ripple Labs Inc., compania.

Scopul declarat al Ripple este de a permite „tranzactii globale sigure, instantanee si aproape gratuite de orice dimensiune, fara rambursari”. Ca atare, se prezinta ca o alternativa la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT), care serveste ca intermediar pentru tranzactiile financiare pentru bancile din intreaga lume.

Ce este XRP Ledger?

Ce este XRP Ledger?

XRP Ledger este coloana vertebrala a protocolului Ripple si, ca orice alt blockchain, este un registru distribuit interconectat printr-o retea peer-to-peer. Cu toate acestea, are o diferenta cheie fata de alte blockchain-uri: mecanismul sau de consens.

Operarea intr-o retea distribuita peer-to-peer inseamna ca XRP Ledger se confrunta cu aceleasi provocari ca si alte blockchain-uri: Rezolvarea problemei dublei cheltuieli si asigurarea unui consens la nivel de retea cu privire la starea conturilor si a soldurilor.

XRP Ledger rezolva aceste probleme utilizand un protocol de acord de tip bizantin tolerant la erori in detrimentul subretelelor de incredere colectiva, Protocolul de consens XRP Ledger. Ca atare, spre deosebire de alte blockchain-uri, nu se bazeaza nici pe Proof-of-Work, nici pe Proof-of-Stake, folosind in schimb propriul mecanism de consens.

Ce este XRP?

Ce este XRP

XRP este criptomoneda nativa pentru XRP Ledger al Ripple, desi Ripple o numeste un activ digital. XRP a fost pre-minat inainte de lansare si au fost create 100 de miliarde de unitati, un numar care nu poate creste sau scadea conform protocolului sau.

Cand a fost creat XRP, creatorii au transferat 80% din totalul XRP catre Ripple Labs Inc., pastrand in acelasi timp 20% pentru ei insisi. Deoarece detinerea unor cantitati atat de mari de XRP ar acorda inevitabil mult prea multa putere companiei fata de pretul XRP, a pus 50 de miliarde de XRP intr-un cont escrow ca semn de bunavointa.

Acest cont escrow este guvernat de un contract inteligent incorporat care controleaza lansarea XRP. Contractul inteligent este conceput pentru a elibera un miliard de XRP in fiecare luna timp de cinci ani, trimitand, de asemenea, orice parte din XRP neutilizata inapoi in contul de escrow, adaugand inca o luna la perioada de cinci ani.

De la infiintare, Ripple a prezentat XRP ca o modalitate convenabila de a acoperi diferite valute in cadrul protocolului Ripple. Asa cum Ripple isi prezinta protocolul ca alternativa la sistemul SWIFT, intentioneaza, de asemenea, ca XRP sa devina moneda de decontare preferata de institutiile financiare in cadrul protocolului sau.

Cum sunt interdependente Ripple si XRP?

Totul se rezuma la proprietate si cine controleaza ce. Faptul ca Ripple Labs Inc. detine cea mai mare parte a aprovizionarii cu XRP ii ofera control central asupra acestuia, chiar daca XRP este pastrat in escrow. De asemenea, face ca valoarea neta a companiei in ansamblu sa depinda de cresterea sau scaderea pretului XRP.

Ripple vs. XRP

Asadar, pentru a recapitula, Ripple Labs Inc. este o companie de software a carei activitate este sa licentieze software-ul de plata catre institutiile financiare. Compania a creat si a lansat protocolul de plata Ripple, care este construit pe un protocol open-source distribuit si include atat XRP Consensus Ledger, cat si cripto-ul sau nativ, XRP.

Chiar daca existenta XRP este complet independenta de Ripple Labs Inc., faptul ca compania detine cea mai mare parte a existentei criptomonedei ii confera control efectiv asupra ofertei (stocului) sale. Acest lucru pune criptomoneda in mod eficient in mainile unei autoritati centrale, motiv pentru care XRP este considerata o criptomoneda controversata.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.