Ce este un schimb de criptomonede descentralizat (DEX)?

by Anisoara Miron
dx

Este un DEX mai sigur decat un schimb obisnuit de criptomonede? Sau doar un alt cuvant la moda?

Tranzactionarea cu criptomonede a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, culminand cu clasa de active la o evaluare de 2 trilioane de dolari.

Avand in vedere ca majoritatea monedelor digitale, inclusiv Bitcoin si Ethereum, se mandresc ca sunt descentralizate, este surprinzator ca ecosistemele lor de tranzactionare sunt orice altceva, numai asta nu.

Marea majoritate a tranzactionarii cu criptomonede astazi are loc pe schimburi centralizate. Aceste platforme implica de obicei intermediari, terti si autoritati, care sunt absenti in mod intentionat in orice criptomoneda descentralizata.

Dar nu pentru mult timp! Schimburile descentralizate propun un viitor lipsit de organizatii singulare, monolitice, care aproba sau refuza privilegiile dvs. de tranzactionare.

Cum functioneaza un schimb descentralizat?

In esenta, schimburile descentralizate folosesc contracte inteligente pentru a se asigura ca doua parti implicate intr-o tranzactie indeplinesc conditiile acordului lor.

Dupa cum sugereaza si titlul, un contract inteligent este un contract digital, bazat pe blockchain, care verifica si executa automat un acord. In contextul unui schimb descentralizat, un contract inteligent este de obicei folosit pentru a pastra fondurile comerciantilor intr-un depozit de escrow temporar pentru a se asigura ca ambii respecta conditiile tranzactiei.

Contractele inteligente nu implica nicio forma de interventie umana, ceea ce le face perfect potrivite pentru sarcini care atrag de obicei activitati rau intentionate sau fraude. Utilizarea unui contract inteligent permite schimburilor descentralizate sa functioneze chiar si in absenta intermediarilor.

Deoarece contractele inteligente se dezvolta intr-o retea de criptomonede, schimburile descentralizate nu experimenteaza practic niciun timp de nefunctionare. De asemenea, datele referitoare la fiecare tranzactie sunt inregistrate permanent pe blockchain-garantand o transparenta absoluta.

Acum ca stiti cate ceva despre schimburile descentralizate, iata cum difera de schimburile centralizate (si sunt superioare).

Custodia bunurilor / activelor

Cea mai proeminenta diferenta intre schimburile descentralizate si centralizate este ca primul nu preia custodia activelor dvs., fie ca este vorba despre banii fiat sau criptomoneda. Din acest motiv, schimburile descentralizate sunt, de asemenea, denumite in mod obisnuit ca non-custodie.

Aceasta este o distinctie importanta, deoarece marea majoritate a schimburilor va solicita sa va depuneti activele inainte de tranzactionare. Cu alte cuvinte, aveti incredere in schimb pentru a va proteja detinerile si pentru a respecta conditiile unei tranzactii.

In cazul in care un schimb centralizat sufera o incalcare a securitatii, activele utilizatorilor sunt o tinta usoara pentru atacator. Nici un schimb care se vede compromis nu este o situatie ipotetica sau fara precedent.

Hack-uri centralizate pentru schimbul criptografic

Zeci de schimburi au cazut victimele unor hack-uri si incalcari masive doar in ultimii cativa ani. Deoarece tranzactiile cu criptomonede sunt definitive prin natura lor, un schimb poate face foarte putin pentru a recupera fondurile pierdute sau furate.

Poate ca singurul cel mai mare schimb care a suferit un hack a fost Mt. Gox in 2014. La acea vreme, schimbul, de unul singur, reprezenta 70% din tranzactiile globale cu Bitcoin, facandu-l cel mai mare intermediar din industria criptomonedei.

In martie 2014, bursa a depus faliment, sustinand ca a devenit insolvabila dupa ce hackerii si-au infiltrat portofelele si au scos criptomonede in valoare de 460 de milioane de dolari.

De atunci, Bitcoin si alte monede digitale in valoare de miliarde de dolari au fost preluate de la diferite schimburi centralizate. De la Coincheck cu sediul in Tokyo pana la Kucoin cu sediul in Singapore, aproape toate bursele majore au pierdut active digitale in valoare de milioane de dolari.

Pastrati controlul asupra cripto-ului dvs. folosind un schimb descentralizat

Schimburile descentralizate, insa, nu solicita sa le oferiti controlul asupra criptomonedei. Aceasta inseamna ca puteti continua sa stocati criptomoneda intr-un portofel privat pana cand tranzactia este finalizata.

Pe langa beneficiile de securitate mentionate mai sus, schimburile descentralizate garanteaza si transparenta si responsabilitatea.

In timp ce procesele de tranzactionare si potrivire a comenzilor la majoritatea burselor centralizate sunt proprietare, opusul este adevarat pentru majoritatea celor descentralizate.

Uniswap, unul dintre cele mai populare schimburi descentralizate, este open source, ceea ce inseamna ca codul sau este auditabil public. Orice vulnerabilitati gasite in procesul de potrivire a comenzii pot fi detectate rapid de comunitatea criptomonedei in general si, in cele din urma, remediate.

Taxe de schimb descentralizate

Entitatile centralizate, inclusiv Coinbase si Kraken, sunt structurate ca o companie cu scopul de a obtine profit.

Ele reusesc acest lucru prin perceperea de comisioane la aproape fiecare pas al procesului de tranzactionare, inclusiv depozite fiat, retrageri de criptomonede si in timp ce plaseaza ordine de cumparare/vanzare. In timp ce investitorii ocazionali pot sa nu aiba cunostinta de aceste taxe, o reducere de 1% a profiturilor poate ajunge sa fie semnificativa pentru comerciantii frecventi.

Schimburile descentralizate, totusi, isi indreapta toata atentia spre a mentine comisioanele de tranzactionare cat mai aproape de zero posibil. Uniswap, de exemplu, proclama ca „functioneaza ca un bun public” si nu percepe o taxa de platforma.

Confidentialitate a schimburilor descentralizate

Ca orice institutie financiara, bursele centralizate sunt obligate din punct de vedere legal sa respecte legile si reglementarile locale. Acesta este motivul pentru care schimburile necesita de obicei sa trimiteti documente personale si legate de impozite pentru a va crea un cont.

Colectarea acestor informatii este obligatorie in conformitate cu legile Know Your Customer (KYC) si Anti-Money Laundering (AML).

Din fericire, schimburile descentralizate sunt izolate de cerintele de conformitate KYC/AML. Un DEX poate fi accesat si utilizat de oricine are o conexiune la internet, oriunde in lume. Absenta unei autoritati sau entitati centrale inseamna ca guvernele nu au nicio modalitate de a forta schimburile descentralizate sa adopte masuri de identificare a utilizatorilor.

Schimburile descentralizate: care sunt dezavantajele?

Schimburile descentralizate ofera un nivel fara precedent de libertate si flexibilitate, in contrast cu schimburile traditionale.

Cu toate acestea, cativa factori pot limita adoptarea lor si pot motiva o gama larga de utilizatori sa se retraga. Principalul dintre acestia este lipsa de lichiditate la majoritatea platformelor majore DEX.

Deoarece fiecare tranzactie este peer-to-peer, este posibil ca o bursa pur si simplu sa nu aiba destui utilizatori dispusi sa tranzactioneze un activ la alegerea dvs. sau la pretul la care doriti sa tranzactionati. In contextul platformelor centralizate, aceasta este rareori o problema, deoarece lichiditatea este platita de proprietarul bursei.

Perioadele lente de decontare a comertului ar putea fi, de asemenea, un potential negativ pentru schimburile descentralizate in ochii unor comercianti. Deoarece tranzactiile sunt peer-to-peer, poate dura cateva minute pentru ca transferurile sa se finalizeze si sa apara pe un blockchain.

Schimburile descentralizate de criptomonede sunt viitorul

In timp, insa, inovatiile in spatiul criptomonedei si finantarea descentralizata vor atenua probabil aceste probleme. Pana atunci, platformele DEX pot oferi deja beneficii semnificative de confidentialitate si securitate in timp ce le folositi pentru a tranzactiona criptomonede.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.