5 moduri în care criptomonedele voastre pot fi piratate

by Anisoara Miron
5 moduri în care criptomonedele voastre pot fi piratate

De-a lungul timpului, tehnologiile au evoluat și acum lucrurile care păreau imposibile în urmă cu câțiva ani devin realitate. Acum puteți comanda alimente, servicii și practic orice aveți nevoie online și puteți plăti pentru aceasta fără a pleca de acasă.

Nicio surpriză pana aici, observam că plățile în numerar devin o relicvă a trecutului. Împreună cu plățile de tip wireless, cum ar fi plata prin Google Pay sau Apple Pay (care necesită în continuare atribuirea unui cont bancar sau card, adică monedă fizică), criptomonedele precum Bitcoin, Ethereum sau eGld incep sa fie utilizate pe scară largă.

Principalul beneficiu al criptomonedei este că nu folosește bănci pentru verificarea tranzacțiilor, ci se bazează pe tehnologia blockchain care utilizează un sistem peer-to-peer atunci când banii merg direct de la expeditor la destinatar. Chiar partea „cripto” înseamnă utilizarea criptării pentru a proteja datele tranzacționale și pentru a confirma validitatea tranzacției. De aceea, este considerat a fi dificil de piratat, deoarece nu există un loc centralizat pentru stocarea datelor, plus că acestea sunt criptate.

Cu toate acestea, dacă vă gândiți la investiții în criptomonede, ar trebui să luați în considerare urmarea cursurilor de securitate cibernetică pentru a va proteja datele personale, și pentru a va menține aceste cunoștințe actualizate participând la ateliere tematice, participând la prelegeri, monitorizând tendințele și citind știri despre securitate cibernetică.

Din păcate, criptomoneda nu este complet rezistentă la piratare, deoarece banii dvs. sunt depozitați în portofele digitale care sunt o țintă mult mai ușoară decât tehnologia blockchain.

Iată care sunt principalele 5 moduri în care criptomonedele dvs. poat fi piratate:

1. Phishing

Cea mai răspândită, dar eficientă modalitate de a fura criptomoneda este de a face oamenii să-și dea singuri datele de acces. Este posibila prin falsificarea site-urilor web legitime pentru a le face să arate aproape ca siteurile autentice in care oamenii doresc să isi tranzactioneze criptomonedele.

De obicei, pentru a crește efectul, se trimit e-mailuri de tip phishing sau e-mailuri cu „potențial hack” care sunt livrate către potențialele ținte și conțin linkuri către site-uri web false unde trebuie să introduceți detaliile de autentificare care vă vor fi furate.

Fiți atent și verificați cu atenție ortografia domeniului (cum ar fi în loc de https://binance.com/, certificatul SSL (acest mic lacăt din bara de adrese) înainte de a introduce orice detalii sensibile.

2. Compromiterea verificării prin SMS

Acest tip de atac se adresează în mod special persoanelor implicate în operațiuni cu criptomonede. La fel de des, 2FA este pornit prin intermediul telefoanelor mobile, scopul principal aici este de a intercepta aceste mesaje de verificare prin SMS.

Acestea pot fi furate prin diferite metode, cum ar fi interceptarea telefonică, clonarea cartelei SIM sau vhishing (cunoscut și sub denumirea de phishing vocal) pentru a confirma tranzacțiile rău intenționate pentru a „recupera” accesul la portofelul criptografic.

3. Malware

Oldies dar inca folosite, infecțiile malware sunt încă una dintre metodele principale de hacking atunci când vine vorba de cripto-hacks.

Infectând dispozitivul cu keyloggers pentru a fura parolele și codurile PIN pe care le introduceți de pe dispozitivul dumneavoastra, injectări de tip cross-scripting în paginile web, astfel încât, atunci când un utilizator legitim acceseaza acel site sunt redirecționati către site-uri web dăunătoare care uneori chiar nu sunt vizibile într-un browser pentru a fura detaliile sensibile sau pentru a descărca malware-ul și ransomware-ul pe dispozitivele utilizatorilor.

4. Aplicatii mobile

Din păcate, nu toate aplicațiile mobile de tranzacționare criptografică sunt sigure din cauza arhitecturii și a securității în spate slabe, astfel sunt vulnerabile la majoritatea atacurilor cibernetice, cum ar fi man-in-the-middle, sau la scurgerea de date prin chei API, iar informațiile sensibile ale clientului sunt stocate în bazele de date necriptate.

Pot exista obiective diferite pentru piratarea aplicațiilor mobile, începând de la atacuri de tip brute-force până la ghicirea codurilor PIN sau efectuarea de acțiuni neautorizate în numele dvs. manipulând pozițiile de pe piață prin crearea cererii sau renunțarea la pozițiile pentru unele criptomonede.

5. Furturi de secret keys

Pentru a efectua orice operațiuni financiare cu criptomonede, aveți nevoie de o pereche de chei: publice și private. Cele private sunt disponibile doar deținătorului său și sunt utilizate ca semnătură digitală pentru a autoriza pe cineva să efectueze toate tranzacțiile.

Cheia publică este utilizată pentru confirmarea celei private.

Cheia privată este stocată în portofelul criptografic iar dacă un utilizator pierde cheia privată, nu își mai poate folosi activele. Dacă cineva primește cheia dvs. privată, poate transfera cu ușurință toate fondurile în portofele lor și, din moment ce tranzacțiile crypto sunt aproape imposibil de urmărit, banii vor fi pierduți pentru totdeauna.

De aceea, hackerii folosesc toate modalitățile posibile de a fura cheile pornind de la extensii de browser, aplicații cu verificatori ortografici și vulnerabilități comune ale sistemului de operare, atat pe platforme mobile cat si desktop.

Preferate de catre hackeri sunt portofelele care sunt conectate la internet și rulează de obicei pe un sistem centralizat. Pe de altă parte, există portofele care nu sunt conectate la Internet și sunt de obicei întreținute prin dispozitive hardware criptate.Sunt considerate a fi o opțiune mai sigură, dar dacă pierzi cheia de criptare fizica, poți să-ți iei la revedere de la toate activele tale digitale.

Interesul pentru criptomonede este în continuă creștere datorită potențialului de a vă multiplica rapid investițiile. Oportunitatea de a câștiga bani ușor vine întotdeauna cu riscuri și provocări de care trebuie să fii conștient si de care trebuie sa te pazesti.

In acest domeniu trebuie să fii atent la volatilitatea ridicată a pieței și la amenințările cibernetice. Numeroasele beneficii ale criptomonedelor este ca nu implica nici o reglementare guvernamentală (ceea ce înseamnă că valoarea lor depinde de mecanismul cererii-oferte și nu de deciziile guvernamentale), viteza mai mare a tranzacțiilor și confidențialitatea le fac populare printre hackeri.

Vestea bună este că, în cazul oricărui hack descoperit, platformele afectate rezolvă rapid vulnerabilitatea, răul este că, odată cu noile tehnologii care apar pe internet, hackerii primesc mai multe modalități de a pătrunde in device-ul dumneavoastra, deci trebuie să fiți extrem de atenți pentru a vă proteja activele cripto.

Asadar daca observati ca telefonul dumneavoastra functioneaza ciudat, observati aplicatii pe care nu le-ati instalat dumneavoastra sau ruleaza mai greoi decat ar trebui este obligatoriu sa va prezentati la un service GSM din Bucuresti sau din tara, pentru un diagnostic si eventual o devirusare sau resetare la setarile din fabrica.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.