Hernie lombara discala – ce este si cum poate fi remediata?

by Anisoara Miron
Hernie lombara discala – ce este si cum poate fi remediata?

„In mai putin de 10% din cazurile de hernie de disc, tratamentul este chirurgical.”

Hernia de disc este o boala in care o parte a discului intervertebral (nucleu pulpos) se misca spre radacina nervoasa, apasa pe ea si produce dureri intense.

Daca hernia este voluminoasa si comprima toti nervii pe care ii gaseste, poate produce ceea ce se numeste cauda ecvina sau sindromul coada-calului, care este o urgenta chirurgicala.

In cele mai multe cazuri, aceasta durere dispare cu tratament conservator fara interventie chirurgicala. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre ei vor necesita interventie chirurgicala pentru tratamentul lor.

In Clinica exista cea mai inovatoare tehnologie pentru un diagnostic corect si avem o vasta experienta in efectuarea celor mai noi tehnici chirurgicale, cu un interes deosebit in chirurgia minim invaziva pentru o mai buna recuperare a pacientului.

Care sunt simptomele herniei de disc?

Imaginea herniei de disc este de obicei acuta, brusca si violenta in intensitate. Acesta include simptome de ruptura de disc si altele cauzate de presiunea herniei asupra maduvei sau nervilor.

Nici inotul, nici orice exercitiu nu sunt utile in prevenirea, ameliorarea sau tratarea unei hernii de disc reale. Durerea devine atat de intensa incat, in general, nu este de obicei usurata de nimic din ceea ce aveti acasa.

Dar chiar si asa, nu trebuie sa uitam ca exista multe alte cazuri de durere similare cu cele ale herniei care nu sunt. Daca este hernie, simptomele durerii de spate locale acute preced sau coincid cu simptomele neurologice (durere sciatica continua pana la picior, slabiciune musculara, furnicaturi…), elementul distinctiv al herniei de disc.

Sciatica (durerea care radiaza la extremitatea inferioara) este cel mai caracteristic simptom, variind distributia durerii in functie de teritoriul care inerveaza fiecare radacina nervoasa afectata. De asemenea, provoaca durere in zona lombara datorita sensibilitatii discului.

Durerea este de obicei mai mare atunci cand tusesti si stranuti decat atunci cand  stai culcat; este, de obicei,  mult mai dureroasa senzatia cant stai in picioare decat daca esti intins. Un alt simptom comun sunt paresteziile (senzatie de furnicaturi) la nivelul piciorului si talpii.

De asemenea, poate duce la pierderea fortei piciorului si foarte rar la incontinenta urinara. Vezi aici tot ce trebuie sa stii despre hernie de disc.

Tratament

Operatia de hernie de disc are ca scop eliberarea radacinii nervoase comprimate, responsabila de simptomatologie. Exista diferite tehnici pentru a realiza acest lucru.

Cea mai eficienta de pana acum este indepartarea herniei, asociind o rezectie a unei parti a discului (a centrului sau) pentru a reduce sansele ca aceasta sa apara din nou. Este o procedura obisnuita si se poate face cu sau fara microscop si cu o incizie de 2 pana la 6 cm. (normal, mini sau micro-distociectomie).

Alternativ, unele hernii pot fi operate cu rezultate similare percutanat cu ajutorul endoscopiilor. Pacientul trebuie internat la una pana la trei zile dupa operatie si se poate trezi a doua zi dupa operatie. Dupa externare veti fi nevoit sa pastrati odihna relativa: puteti iesi afara, dar fara a va indoi talia timp de aproximativ 4 saptamani.

Cele doua discuri de jos (L4-L5 si L5-S1) suporta cea mai mare tensiune si sunt cele mai predispuse la hernie. Acest lucru poate provoca dureri de spate inferioare si posibil amorteala care iradiaza prin picior si pana la picior (sciatica).

Marea majoritate a episoadelor de durere lombara sunt cauzate de incordarea musculara. In timp ce o incordare musculara nu suna ca o vatamare grava, poate duce la probleme in partea inferioara a spatelui, care poate provoca dureri severe. Vestea buna este ca tesuturile moi au o cantitate buna de sange, care aduce substante nutritive in zona ranita, faciliteaza procesul de vindecare si ofera adesea o ameliorare eficienta a durerilor de spate.

Sub coloana lombara se afla un os numit sacrum, care formeaza partea din spate a pelvisului. Acest os are forma unui triunghi care se potriveste intre cele doua jumatati ale pelvisului, legand coloana vertebrala de jumatatea inferioara a corpului.

Sacrul este conectat la o parte a pelvisului (oasele iliace) prin articulatiile sacroiliace. Durerea in sacrum este adesea numita disfunctie a articulatiei sacroiliace si este mai frecventa la femei decat la barbati.

Coccisul – sau coccisul – se afla in regiunea sacra, in partea inferioara a coloanei vertebrale. Durerea de coccis se numeste coccidinie, care este mai frecventa la femei decat la barbati.

Corpurile vertebrale actioneaza ca o coloana de sprijin pentru a sustine coloana vertebrala. Aceasta coloana sustine aproximativ jumatate din greutatea corpului, cealalta jumatate fiind sustinuta de muschi.

Fiecare zona a coloanei vertebrale are unele diferente in forma si functia corpurilor vertebrale si in modul in care acestea sunt atasate de structurile adiacente, dupa cum urmeaza:

  • Corpii vertebrali in coloana cervicala
  • Cele sapte vertebre cervicale incep de la baza craniului si se extind pana la coloana toracala.
  • Coloana cervicala (gatul) are sapte corpi vertebrali, numite si segmente. Primele doua segmente sunt unice:
  • Primul segment cervical (numit atlas) este un inel care nu are corp vertebral. Aceasta vertebra poarta numele de C1.
  • Cel de-al doilea corp vertebral (numit ax), actioneaza ca un stalp ca primul inel vertebral.
  • Vezi Vertebrele C1-C2 si Segmentul Spinal

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.