Tot ce trebuie sa stii despre bibanul de mare

by Anisoara Miron
Tot ce trebuie sa stii despre bibanul de mare

Dintre pestii de apa dulce, bibanul este cel mai popular pentru carnea sa ferma si aromata. Acesta contine o sursa importanta de proteine ​​si vitamine, benefice pentru sanatate. Aproape ca uitam ca acest peste contine multe oase. Cu toate acestea, ramane sarac in calorii si sarac in grasimi, integrandu-se perfect intr-o dieta de slabire.

Disponibil primavara si vara, bibanul va va permite sa faceti retete simple si variate.  Cei care cumpara biban de mare fac aceasta alegere din mai multe motive, insa este bine sa te documentezi inainte de a-l alege.

Ce este bibanul?

Bibanul include mai multe specii de pesti de apa dulce, apartinand familiei percidelor. Se caracterizeaza prin solzi irizati si creste multiple. Cel mai cunoscut ramane bibanul comun european (perca fluviatilis). La fel ca majoritatea celorlalti pesti, se hraneste cu plancton, pesti mici si insecte. Pestii mai mari sunt carnivori.

Spatele sau este cenusiu-verde cu dungi negre, iar burta este alba. Prima aripa dorsala are 14 intepaturi spinoase, iar aripioarele sale pelvine sunt rosii. Bibanul, insa, variaza in marime si culoare. Bibani mici traiesc in gauri mici, in timp ce cele mai mari se gasesc in lacuri mari. Acest peste poate ajunge la 30 cm pentru 1,5 kg. Cel mai mare peste de pana la 60 cm pentru 4 kg.

Beneficiile sanatatii si nutritionale ale bibanului

La fel ca majoritatea celorlalti pesti, bibanul are beneficii nutritionale foarte interesante. Te-ai insela daca te-ai priva de asta! Bibanul ofera doar 3 g de lipide la 100 g. Acestia sunt in mare parte acizi grasi polinesaturati benefici pentru sanatatea noastra cardiovasculara. Prin urmare, carnea sa este saraca in calorii si dieta, recomandata persoanelor care urmeaza o dieta.

Perca poate oferi, de asemenea, o sursa importanta de proteine ​​si vitamine, la fel ca si carnea. Sunt componente esentiale pentru combaterea anemiei si permit reinnoirea celulelor organismului. In ceea ce priveste fosforul prezent si in carnea sa, acesta este esential pentru viata. Ajuta la intarirea oaselor si a dintilor nostri.

Cum se pastreaza bibanul?

Vandut proaspat, bibanul trebuie asezat in partea inferioara a frigiderului si consumat in 24 de ore de la cumparare. Trebuie golit si apoi curatat pentru a fi inghetat. Bibanul poate fi depozitat apoi 3-4 luni in congelator.

Cum sa gatesti biban?

Bibanul nu face exceptie! Ca orice peste, ar trebui sa fie gatit usor si nu prea mult timp. Sunt posibile trei gatiri:

-Aduceti apa la foc mic intr-o cratita mare si scufundati fileurile de biban in ea. Apoi gatiti timp de 8 minute.

-In cuptor: ungeti o farfurie gratinata si asezati fileurile sau intregul biban in el. Condimenteaza apoi presara cu vin alb. Coaceti timp de 20 de minute la 200 ° C in timp ce monitorizati gatitul.

-Asezati fiecare fileu de biban sau biban intreg pe o foaie de hartie de copt. Condimenteaza si presara cu ulei de masline apoi gateste timp de 20 de minute.

-In tigaie: cateva minute pe fiecare parte sunt suficiente pentru a avea file de biban care sunt fragede.

Cum sa alegi bibanul potrivit?

Ca si alti pesti, bibanul trebuie sa prezinte semne de prospetime pentru a fi bine ales. Achizitionat integral pe piata de peste, este important sa verificati cateva aspecte:

  • Mirosul sau trebuie sa fie placut si dulce.
  • Ochiul sau luminos si clar.
  • Branhiile sale foarte stralucitoare si aderente.
  • Corpul sau este ferm si elastic, fara pete si nu este umflat.
  • Branhiile sale sunt umede si rosii.

O reteta de biban de mare cu rosii

Pentru a prepara biban de mare cu rosii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 fileuri de biban de mare proaspat
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • 100 ml de vin alb sec
  • 300 de grame de rosii cherry sau de rosii taiate cubulete
  • 1 ardei iute
  • Sare si piper
  • Patrunjel verde tocat.

Pentru a prepara aceasta reteta este nevoie sa cureti pestele daca nu este deja curatat si ulterior poti incepe sa gatesti. Daca cumperi pestele de la magazin si exista aceasta optiune poti cere chiar vanzatorului sa ti-l curete. Pentru a gati fileurile de biban obtinute va trebui sa dai cuptorul la 190 de grade si sa il pui pe functia grill asistat de ventilatie sau 200 de grade clesius. Se poate incinge la foc mediu o tigaie si se poate adauga 1 lingura de ulei de masline.

Ulterior, vei pune pestele la tigaie si il vei lasa timp de 6 sau 7 minute sa se rumeneasca. Pune vinul si lasa vasul cu capac pana cand se elimina alcoolul si apoi poti pune legumele si mirodeniile. Daca vrei, poti servi aceasta combinatie cu ardei iute daca ardeiul iute iti place. Daca nu, poate fi consumat si asa cum este deja, fara sa fie iute.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.