Beneficiile pentru sanatate ale pestelui: cand si cum sa mananci peste?

by Anisoara Miron
Beneficiile pentru sanatate ale pestelui cand si cum sa mananci peste

Se recomanda echilibrarea si varierea dietei pentru a va mentine sanatosi. Astfel, este recomandat sa va compuneti mesele astfel: proteine animale (carne, pasare, oua sau peste) insotite de legume si alimente bogate in amidon (orez, paste, cartofi, grau, leguminoase etc.), de preferinta integrale. Deci, care sunt beneficiile pentru sanatate ale pestelui? Cum si cat de des ar trebui sa mananci peste pe saptamana pentru a profita la maximum de el?

De ce este bun pestele pentru copii?

Consumul de peste este un bun obicei alimentar datorita bogatiei sale in nutrienti. Si, la fel ca toate obiceiurile bune, copiii care se bucura sa manance peste vor continua sa faca acest lucru pana la varsta adulta. De aceea, este o idee buna sa ii facem pe copii sa manance peste cat mai curand posibil.

Pestele simplu Findus este o sursa excelenta de proteine. Cantitatile variaza in functie de specie, dar, in medie, 100 g de peste contin aproximativ 19,5 g de proteine. Proteinele joaca un rol in cresterea, repararea si intretinerea organismului. Copiii, in special, au nevoie de proteine pentru o crestere si o dezvoltare normala a oaselor.

De ce consumul de peste este bun si pentru adulti?

Pentru un adult, se recomanda un consum zilnic de 100-150 g de proteine animale pe zi. Chiar si dupa ce ati crescut, proteinele sunt un nutrient esential pentru ca organismul sa functioneze corect, furnizand energie, ajutand la crearea si reinnoirea tesuturilor vii si ajutand sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor.  Prin urmare, consumul regulat de peste este o modalitate excelenta de a asigura organismului adultilor si copiilor aportul necesar de proteine animale, care sunt mai bogate in aminoacizi decat proteinele vegetale.

Pe langa continutul sau de proteine, pestele are multe alte calitati nutritionale pozitive pentru sanatate. Pestele gras, cum ar fi somonul, sardinele sau macroul, este bogat in Omega-3. Acesti acizi grasi naturali ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si sunt necesari pentru buna functionare a sistemului nervos. Consumul de peste, fie ca este gras sau slab, furnizeaza, de asemenea, minerale, oligoelemente si vitamine care sunt esentiale pentru o stare de sanatate buna.

Ar trebui sa mananc peste in fiecare zi?

Se recomanda consumul de proteine animale o data sau de doua ori pe zi. Cu toate acestea, este esential sa variati sursele de proteine, consumand si oua, carne si vanat, care sunt bogate in fier si vitamine, precum si lapte si branza, care ofera organismului calciul de care are nevoie. Programul National de Nutritie si Sanatate recomanda sa nu se manance peste in fiecare zi: de doua ori pe saptamana ar fi suficient.

Ce peste sa mananci?

Cand vine vorba de consumul de peste, ideal este sa alternezi intre pestele gras si cel slab, pentru a profita de toate beneficiile acestuia. Agentia Nationala Franceza pentru Siguranta Alimentara va propune alternative care va permit sa va adaptati consumul de peste la gusturile si dorintele dumneavoastra. De exemplu, daca mancati peste doar o data pe saptamana, alegeti peste gras bogat in omega-3, cum ar fi un peste luat dintr-o  pescărie cu livrare în București și Ilfov.

Unele studii arata ca uleiul de peste poate reduce simptomele ADHD la unii copii si le poate imbunatati abilitatile mentale, cum ar fi gandirea, amintirea si invatarea. Dar sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu, iar suplimentele de omega-3 nu ar trebui folosite ca tratament primar.

Boala Alzheimer si dementa. Unele cercetari sugereaza ca omega-3 poate ajuta la protejarea impotriva bolii Alzheimer si a dementei si au un efect pozitiv asupra pierderii treptate a memoriei legate de imbatranire. Dar asta nu este inca sigur.

Cand este posibil, incercati sa obtineti acizi grasi omega-3 din alimente, mai degraba decat din suplimente. Incercati sa mancati peste gras neprajit, bogat in DHA si acizi grasi EPA omega-3 de cel putin doua ori pe saptamana.

In timp ce consumul de mai mult de peste gras este o idee buna, este posibil ca unii sa aiba niveluri mai mari de mercur, bifenili policlorurati (PCB) sau alte toxine. Acestea includ macroul, pestele-spada salbatic si rechinul. Alti pesti care au un continut ridicat de mercur sunt marlinul, tonul portocaliu si tonul obez.

In timp ce alimentele care contin acizi grasi omega-3 au beneficii pentru sanatate, unele – cum ar fi uleiurile si nucile – pot avea un continut ridicat de calorii. Asa ca mananca-le cu moderatie.

Uleiul de peste are atat EPA, cat si DHA. Uleiul de alge are DHA si poate fi o optiune buna pentru persoanele care nu mananca peste.

Discutati mai intai cu medicul dumneavoastra despre luarea unui supliment. Acestea pot avea recomandari sau avertismente specifice, in functie de starea dumneavoastra de sanatate si de celelalte medicamente pe care le luati.

Exista, de asemenea, retete de omega-3 disponibile. Epanova, Lovaza,  Omtryg si Vascepa contin DHA/EPA si sunt recomandate adultilor cu trigliceride de 500 mg/dL sau mai mult. Spre deosebire de suplimentele cu ulei de peste, aceste medicamente sunt aprobate si monitorizate pentru calitate si siguranta de catre FDA pentru utilizare specifica.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.