Ce este imunitatea si ce poti face pentru a o consolida?

by Anisoara Miron
Ce este imunitatea si ce poti face pentru a o consolida

Sistemul imun este alcatuit din numeroase organe, tesuturi si celule care functioneaza in simbioza in scopul apararii organismului. Imunitatea reprezinta protectia naturala impotriva agentilor patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii si paraziti. 

Desi sistemul imunitar este complex si bine coordonat, acesta trebuie sustinut printr-un stil de viata sanatos. In caz contrar, corpul nu se mai poate proteja eficient Impotriva infectiilor. Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti consolida imunitatea.

Mananca echilibrat

Numeroase substante nutritive sunt implicate in buna functionare a sistemului imun, printre care se numara proteinele, zincul, vitamina C, vitamina A, seleniul, vitamina D si altele. 

Poti avea un aport nutritiv corect, daca mananci echilibrat si variat. Include in meniul zilnic alimente din toate grupele alimentare si nu face excese. Focuseaza-te pe un consum ridicat de fructe si legume, inclusiv in stare proaspata. Pestele gras, cum ar fi macroul, este o sursa excelenta de vitamina D. Totusi, cea mai mare cantitate de vitamina D o obtinem prin expunere la soare. Evita alimentele procesate industrial.

Poti lua in considerare suplimentele alimentare si remediile populare ce sustin si consolideaza imunitatea. Totusi, nu uita ca acestea nu inlocuiesc o dieta echilibrata si ca este indicat sa ceri sfatul medicului privind administrarea. 

Include in dieta alimente fermentate

Alimentele fermentate sunt o sursa de probiotice (bacterii benefice), care colonizeaza in mod normal intestinul, alcatuind flora sau microbiota intestinala. Rolul sau in buna functionare a imunitatii este deja bine-cunoscut. 

Pentru a sustine diversitatea microbiotei intestinale, trebuie sa includem in dieta si alimente fermentate naturale, cum ar fi iaurtul, chefirul, vegetalele murate (varza murata, castraveti murati). 

Evita stresul

Stresul excesiv sau cronic are un impact major asupra nivelului de cortizol, asa-numitul hormon al stresului. Acesta este corelat cu scaderea imunitatii. Ia masuri de management al stresului, cum ar fi:

  • Timp petrecut cu cei dragi
  • Hobby-uri si pasiuni
  • Tehnici de relaxare (meditatie, yoga, tehnici de respiratie)
  • Organizare mai buna a timpului si sarcinilor zilnice

Fa miscare

Sportul stimuleaza circulatia sangvina, oxigenarea tesuturilor si distributia nutrientilor in corp. De asemenea, favorizeaza drenajul limfatic. Limfa este un element care intra in alcatuirea sistemului imun. Aceasta se ocupa cu eliminarea substantelor nefolositoare si productia de celule imune. Alt avantaj al sportului este ca stimuleaza hormonii fericirii (serotonina si endorfinele), reducand stresul. Fa zilnic minim 30 de minute de miscare de intensitate moderata. 

Odihneste-te

Odihna insuficienta creste semnificativ nivelul de stres si nu ii permite organismului sa isi refaca rezervele de energie. Astfel, lipsa de odihna afecteaza imunitatea. Dormi 7-8 ore pe noapte si evita sa stai treaz pana la ore tarzii.

Bea apa

Apa are un rol crucial in organism, iar o stare de deshidratare afecteaza modul in care functioneaza orice sistem din corp. Bea zilnic minim 8 pahare de apa. Evita lichidele care nu asigura hidratare, cum ar fi sucurile. 

Evita fumatul 

Fumatul, chiar si cel pasiv, are o multime de efecte negative asupra sanatatii, inclusiv asupra imunitatii. Persoanele fumatoare sunt mai predispuse la boli infectioase respiratorii. Ia masuri de renuntare la fumat, daca esti fumator. 

Vaccineaza-te 

Vaccinul este cea mai eficienta forma de preventie a unor boli infectioase. Exista vaccinuri impotriva multor virusuri, cum ar fi cel gripal sau cele hepatitice. Discuta cu medicul de familie pentru a afla care dintre ele iti sunt recomandate. 

Asadar, pentru o imunitate puternica, este foarte important sa mentii un stil de viata sanatos.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.