Cate piese are o masina?

by Anisoara Miron
Cate piese are o masina?

Numarul pieselor a crescut intr-un mod fara precedent intr-un interval de 100 de ani.

Desi la prima vedere nu pare, o masina este compusa, nu din sute, ci din mii de piese, in masura in care numararea fiecaruia dintre elementele care o alcatuiesc ar dura ore si chiar zile pentru a termina aceasta sarcina.

Numarul de piese  ale unei masini

Asa cum s-a intamplat si cu performanta, confortul, tehnologia si designul, evolutia masinii a insemnat ca piesele care alcatuiesc un vehicul au crescut considerabil. Se stia din trecut ca aceasta tendinta de crestere a numarului de componente va scade odata cu masinile electrice care, avand mai putine piese mecanice, totalul elementelor este mai mic decat cel al unui vehicul cu ardere interna.

Fara a  ne abate mai departe de subiect, vehiculele din trecut, aveau  piesele numarate. De exemplu, Ford Model T, primul produs in masa in istoria automobilelor, a constat din doar 43 de piese.

In 100 de ani, totul s-a schimbat

Dar, cu toate evolutiile pe care industria auto a avut, numarul de piese a crescut intr-un mod de neconceput intr-un interval de 100 de ani. Wow, masinile cu mai putine piese sunt cele de Formula 1 cu un singur loc, cu un total de 60.000 de componente. Si nu sunt mai putin complexe decat o masina normala, dimpotriva, din punct de vedere tehnologic sunt superioare. Retineti ca piesele sunt cele care dau greutatea masinii, iar in F1, luminozitatea este unul dintre punctele cheie.

Evolutia din toate punctele de vedere

Aceasta crestere uriasa a numarului de piese este in raport cu performanta, adica imbunatatirile conduc intotdeauna la o crestere progresiva a elementelor. De asemenea, toate elementele unei masini sunt importante, dar chiar si avand acest lucru clar, putem distinge doua tipuri de piese:

  • Piese esentiale: luand in considerare faptul ca numarul de piese variaza in functie de varsta sau modernitatea vehiculului si, mai presus de toate, in functie de motorul pe care il transporta.

 Astfel, piesele motorului si piesele de functionare -lumini, cauciucuri stergatoare- sunt un exemplu de piese esentiale, fara ele masina nu ar functiona -motor- si nu ar putea circula legal -lumini, parbriz etc. Click aici pentru mai multe piese de schimb ale masinilor.

  • Piese suplimentare: piesele responsabile de operarea aerului conditionat, cele care fac ferestrele sa urce si sa coboare sau toate elementele decorative, sunt exemple care apartin categoriei de piese accesorii.

Dar cate piese contine o masina conventionala?

Indiferent daca acestea sunt esentiale sau suplimentare, numarul aproximativ de piese pe care le are o masina moderna este intre 70.000 si 90.000. Contrar a ceea ce ai crede, masinile conventionale care au caroserii simple, numara mai multe piese.

Luand in considerare aceste cifre, atunci cand conduceti trebuie sa va amintiti intotdeauna complexul care constituie o masina,  ci si numarul de piese care o alcatuiesc. Ca sa nu mai vorbim,  de procesul de fabricatie care este, de asemenea, o pierdere de tehnologie si inginerie.

Cum este in prezent industria auto?

Astazi, aproape toate companiile majore si multe companii de automobile mici isi dezvolta propriile modele electrice si hibride. In prezent, s-a constatat ca nu mai putem trai fara masini si ca acestea sunt nu doar utile ci ne si ajuta sa ne deplasam rapid si sa putem sa ne desfasuram munca, sa avem mancare, sa ne imbracam si alte astfel de aspecte interesante. Fara masini, furnizorii nu si-ar putea trimite marfa la destinatie si nu ar putea lucra cu publicul.

Cu toate acestea, totul se datoreaza in mare parte lui Karl Benz. Karl Benz, inventatorul primului automobil practic, modern.

Karl Benz primeste creditul pentru inventarea automobilului, deoarece masina lui era practica, folosea un motor cu combustie interna pe benzina si functiona asa cum fac astazi masinile moderne.

Benz s-a nascut in 1844 in Karlsruhe, un oras din sud-vestul Germaniei. Tatal sau era un muncitor feroviar care a murit intr-un accident cand Benz avea 2 ani. Desi saraca, mama lui Benz l-a sustinut pe el si pe educatia sa. A fost admis la Universitatea din Karlsruhe la varsta de 15 ani si a absolvit in 1864 o diploma de inginer mecanic.

Prima initiativa a lui Benz intr-un atelier de turnatorie de fier si tabla a esuat. Cu toate acestea, noua sa mireasa, Bertha Ringer, si-a folosit zestrea pentru a finanta o noua fabrica pentru a construi motoare pe gaz. Cu profiturile, Benz a fost liber sa inceapa construirea unei carute fara cai, alimentata cu gaz.

Calatoria reusita i-a aratat lui Benz cum sa imbunatateasca masina si a aratat publicului  ca automobilele erau utile. Benz a prezentat Model 3 Motorwagen la Targul Mondial din Paris anul urmator.

Benz a murit in 1929, la doar doi ani dupa ce a fuzionat cu compania colegului producator auto Gottlieb Daimler pentru a forma ceea ce este astazi Grupul Daimler, producatorul Mercedes-Benz.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.