Ai mai auzit de vinurile obținute din strugurii de Busuioacă de Bohotin? Acestea sunt rose, foarte aromate și sunt populare în toate colțurile țării. Strugurii sunt din Moldova și reprezintă un membru al familiei Muscat, provenind din Grecia ca o mutație a varietății albe, Tămâioasa.
Poate fi găsit sub 72 de alte nume, inclusiv Muscat a Petits Grains Rouge, Moscato Violetto și multe altele, arătând conexiunea cu familia Muscat. Numele local pe care l-a primit în țara noastră este puternic influențat de practicile ortodoxe, deoarece busuiocul este considerat o plantă sfântă.
Busuioaca de Bohotin este pentru tine?
Dacă îți plac vinurile Zinfandel sau Rose de Provence, atunci ai toate șansele să fii cucerit dacă incerci Busuioaca de Bohotin. Acest membru aromatic minunat al familiei Muscat se găsește într-o gamă largă de niveluri de zahăr pentru a satisface majoritatea iubitorilor de vin.
Se savurează cel mai bine ușor răcorit, pentru a permite componentelor volatile să se exprime. Cea mai deosebită aromă dintre toate vinurile create din acești struguri este aceea de trandafiri englezești. De asemenea, poți identifica note minunate de căpșuni proaspăt culese, alte fructe roșii, pepene galben, coajă de portocală, piersici și, desigur, busuioc și chiar tămâie.
Dacă apelezi la Crama Budureasca pentru a încerca un vin de înaltă calitate, trebuie să știi că strugurii nobili de Busuioacă se bucură de cele mai bune condiții în viile Budureasca. Soiul de struguri este bine cunoscut în țara noastră pentru aromele sale intense care dau viață unor vinuri pline de eleganță și ușor de consumat. De regulă se obțin vinuri dulci și demidulci datorită faptului că strugurii prezintă pe cale naturală o cantitate mare de struguri.
Originar din localitatea Bohotin din partea de sud est a județului Iași, acest soi pare ca s-a adaptat excelent la condițiile din regiunea Dealu Mare care găzduiește crama Budureasca. Astfel, aici se cultivă struguri cu boabe de mărime mijlocie, cu un miez crocant, incolor și arome discrete.
Printre principalele caracteristici varietale putem aminti de note de dulceață de trandafiri, zmeură, piersică sau miere de albine. În schimb, soiul este capricios, motiv pentru care necesită o atenție sporită și se cultivă în România pe suprafețe restrânse.
Busuioacă de la Budureasca
Crama Budureasca cultivă strugurii de Busuioacă pe o suprafață de șase hectare, iar aceștia ajung la maturitate după data de 15 septembrie, atunci când sunt și recoltați. Strugurii sunt culeși manual, iar cei mai sănătoși struguri intră în producția vinurilor de înaltă calitate precum Busuioacă din gama Bristena.
Strugurii se presează la rece, iar apoi au parte de o scurtă perioadă în care sunt macerați la rece, astfel încât să se poată extrage culoarea dorită. Urmează fermentarea la temperaturi reduse pentru o perioadă care se poate întinde până la 3, 4 săptămâni, iar mai apoi se sistează pentru păstrarea zaharurilor naturale. Acest proces complex conferă vinului un echilibru perfect între arome și senzația de dulce, fiind un rezultat excelent care poate fi servit inclusiv pe post de desert.
Busuioacă din gama Bristena este un vin care poate să cucerească pe oricine de la prima vedere datorită culorii sale de roz intens, iar aromele intense de zmeură și petale de trandafir sunt un adevărat răsfăț. Notele de dulceață de trandafir emană un parfum apare, iar echilibrul între dulceață și aciditate ne poartă către finalul lung, plăcut, foarte fructat.
Se recomandă servirea ca atare, însă reprezintă o alegere excelentă și alături de deserturi dulci-acrișoare, temperatura sa ideală fiind între 7 și 9 grade.