Ce sunt reductoarele melcate si la ce folosesc?

by Anisoara Miron
Ce sunt reductoarele melcate si la ce folosesc?

Puterea unui reductor melcat consta in structura lui mecanica simpla. Acesta permite obtinerea unei eficiente mai mari decat cea a altor tipuri de reductoare si, mai mult decat atat, cutiile de viteze de tip S cu care sunt prevazute acestea se rotesc foarte usor.

Reductoarele melcate cu roata de tip S sunt unele eficiente prin faptul ca reprezinta o constructie compacta si au o functionare foarte lina. Rentabilitatea lor este asigurata de structura simpla pe care o au, iar prin reglarea atenta a cuplului si a vitezei, vei obtine o cutie de viteze cu melc si roata care economisesc spatiu. In cazul in care masinile si instalatiile pentru care ai nevoie de un astfel de reductor au cerinte simple, poti opta pentru o motorizare economica cu reductor de tip S.

Combinatia cu un angrenaj cilindric ofera o eficienta semnificativ mai mare decat cutiile de viteze melcate si melcate pure. In plus, cu transmisia de forta liniara, aceste reductoare cu roti dintate elicoidale si roti melcate combinate functioneaza foarte lin si silentios. De ce ? Forta este transmisa prin arborele melcului si roata melcului catre arborele de intrare. Aceasta tehnologie diminueaza cresterile de cuplu si reduce nivelul de zgomot.

Gama de cuplu este de la 92 Nm la 4000 Nm.

Fara motor, solutia incompleta? Simte-te liber sa intri intr-un sistem modular si sa combini reductoare de tip S cu un motor trifazat pentru a forma motorul cu roti S. DR. sau cu un servo motor pentru a forma cutia de viteze cu servo melcat, la alegere. De asemenea, poti selecta motorul trifazat sau servomotorul care se potriveste cerintelor pe care le ai.

Printre avantajele pe care le numara un astfel de reductor melcat se numara faptul ca are o amprenta mica, rentabilitatea sa este una ridicata, operatiunea realizata este silentioasa, raportul pret-calitate este unul foarte bun, iar vibratiile sunt reduse. Amprenta mica este data de optimizarea precisa intre cuplu si viteza in cele sapte dimensiuni, rentabilitatea ridicata este data de structura foarte simpla a reductorului melc si roata, iar operatiunea este una silentioasa, zgomotul fiind destul de redus prin faptul ca transmisia liniara a fortei pe arborele de intrare amortizeaza supratensiunile.

Cu toate acestea, se remarca si un dezavantaj al acestor tipuri de reductoare: posibilitatea de supraincalzire la care trebuie sa fii atent.

Proprietatile unor reductoare melcate cu roti S se refera la: eficienta semnificativ mai mare decat reductorul melcat pur, datorita combinatiei de melc si angrenaj cilindric, functionare deosebit de silentioasa, numeroase executii posibile, existenta unei versiuni montate pe picior sau cu flansa, existenta unei versiuni cu flansa B5 sau B14, existenta unei versiuni cu arbore solid sau cu arbore gol.

Printre caracteristicile tehnicile se numara: marimi variate de 37, 47, 57, 67, 87, 97, raport de reducere intre 3,97 si 288,00, cuplu maxim de iesire intre 92 si 4000 Nm, gama de putere a motorului (montare prin adaptorul de motor AM intre 0,12 si 30 kW.

Printre domeniile de utilizare se numara: unitati pentru aplicatii scenice, unitati de reglare, presele, mese circulare de transfer, transportatoare de colt etc.

Eficienta treptelor de viteza – cheie pentru reducerea costurilor de actionare

Eficienta unui reductor de viteza este un factor important de selectie care este adesea trecut cu vederea. Nu ar trebui sa fie. In multe cazuri, angrenajele de inalta eficienta reduc costurile unitatilor si functionarea acestora

Deoarece sunt utilizate pe scara larga cu echipamente industriale, reductoarele de viteza si motoarele de viteze pot avea un impact semnificativ asupra costurilor de actionare. Prin urmare, ar trebui sa stiti cat de eficient folosesc diferitele tipuri de reductoare puterea motorului pentru a conduce o sarcina.

Desi eficienta reductorului poate varia usor de la un producator la altul, modul in care angrenajele se intersecteaza si se plaseaza in principal determina eficienta reductorului de viteza. Aceasta eficienta variaza de la 49 la 98%, in functie de tipul reductorului si de numarul de etape de reducere pe care le contine. Iata o scurta descriere a unor tipuri comune si a eficientei lor relative.

In aceste reductoare de viteza utilizate pe scara larga, un angrenaj melcat actioneaza o roata melcata pentru a oferi miscare de iesire la un unghi drept fata de arborele motorului. Angrenajul melcat si roata melcata au axe perpendiculare care nu se intersecteaza, iar actiunea de angrenare intre angrenaje are loc pe o zona de contact relativ mare. Aceasta actiune de impletire consta in primul rand dintr-o miscare de alunecare care creeaza frecare intre angrenaje.

Eficienta unui reductor de viteza cu angrenaj melcat depinde (in parte) de raportul sau de reducere a vitezei. Unitatile cu raport ridicat au un unghi mai mic al  elicei, ceea ce determina un contact mai mare intre ele. Acest contact mai mare determina o frecare mai mare si o eficienta mai mica. Eficienta tipica a angrenajelor melcate variaza de la 49% pentru un raport de reducere dubla de 300: 1, pana la 90% pentru un raport de reducere simpla de 5: 1. Din acest motiv, aceste unitati sunt de obicei mai potrivite pentru rapoarte mici.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.