Ce este whisky-ul?

by Anisoara Miron
Ce este whisky-ul?

Whisky-ul este un spirit distilat intunecat, care este facut dintr-o varietate de boabe, inclusiv orz, porumb, secara si grau. Este distilat in intreaga lume, cel mai popular in Irlanda, Scotia, Statele Unite, Canada si Japonia.

Exista mai multe stiluri populare de whisky, iar unele tari au reglementari care stipuleaza modul in care aceasta bautura populara este produsa. Indiferent daca este vorba despre bourbon, whisky irlandez, whisky single malt, scotch, sau whisky canadian, acesta este cel mai popular lichior din lume. Se foloseste whisky in mai multe cocktailuri si shoot-uri.

Din ce este facut whisky?

Cuvantul „whisky” provine de la gaelicul uisge, care reprezinta o versiune scurtata a uisge beatha, termen care s-ar traduce drept „apa vietii”, care mai este cunoscuta si sub denumirea de aqua vitae in latina. Whisky-ul era folosit la inceput ca medicament, atat ca fiind un anestezic intern puternic, cat si ca antibiotic extern.

Tehnicile de distilare au fost aduse in Irlanda si Scotia candva intre 1100 si 1300 de catre calugari. Deoarece vinul nu se obtinea cu usurinta acolo, berea de orz a fost distilata intr-un lichior care a devenit whisky. Fabricarea bauturilor spirtoase distilate a fost limitata pana pe la sfarsitul secolului al XV-lea.

Whisky-ul si-a facut drum spre America de Nord, datorita multimii de imigranti irlandezi si scotieni; dupa care s-a raspandit pe tot globul, fiind astazi cea mai populara bautura alcoolica.

Chiar daca diferitele stiluri de whisky folosesc metode usor diferite, toate sunt realizate in esenta in acelasi mod. Whisky-ul incepe la fel ca berea, si este obtinut de obicei din boabe de orz, porumb, secara sau grau. Unele boabe, cum ar fi cazul orzului, pot fi de asemenea, maltratate. Cerealele sunt amestecate cu apa si drojdie pentru fermentare, ceea ce transforma amidonul in zaharuri care devin alcool.

Dupa aceea, berea se trece printr-un vas nemiscat sau pe o coloana continua care incalzeste lichidul intr-un vapor concentrat. Acest lucru iese de la capatul celalalt ca fiind un lichid distilat de inalta dovada, care este foarte limpede.

Aproape tot whisky-ul este apoi imbatranit de butoi de cel putin cativa ani. Acest lucru ofera arome de stejar si lemn, intuneca lichiorul si amelioreaza alcoolul aspru. Dupa distribuire, whisky-ul este apoi amestecat cu alte butoaie sau stiluri diferite de whisky si deseori diluat pana la rezistenta la imbuteliere.

Whisky-ul este de obicei imbuteliat la 40% alcool in volum (ABV, 80 dovada) sau putin mai mare. Unele whisky-uri care nu sunt diluate, pot atinge 140 de dovezi.

Tipuri

Unele stiluri de whisky sunt reglementate, iar altele nu. Bourbon de exemplu, trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a putea folosi acest nume pe eticheta. In schimb, un whisky amestecat generic etichetat poate fi facut oriunde si poate utiliza orice ingrediente sau metode de productie.

Fiecare stil are de asemenea, propriile sale caracteristici, care atrage bautori de diferite gusturi.

Whisky amestecat

Termenul se refera la orice whisky care este un amestec de diverse whisky-uri care sunt deja imbatranite. De obicei, include whisky-uri distilate din diferite tipuri de boabe. Whisky-urile canadiene si irlandeze, precum si scotch-ul, includ whisky-uri amestecate. Este de asemenea folosit pentru whisky-uri care nu intra in niciunul dintre stilurile standard.

Whisky Single Malt

Cand vine vorba despre whisky single malt, se face referire la o bautura care este produsa la o singura distilerie, folosind un singur bob malt.

Whisky irlandez

Acest whisky trebuie sa fie distilat in Irlanda si este de cele mai multe ori amestecat. De obicei, whisky-ul irlandez este triplu distilat din orzul netaiat si trebuie sa fie imbatranit cel putin trei ani. Stilul este cunoscut pentru ca este neted, usor si foarte potabil.

Whisky-ul Scotch

Scotch este obtinut din orz maltrat si whisky-uri amestecate care includ whisky din cereale.

Whisky Bourbon:

Acest stil poate fi facut doar in America si are unele dintre cele mai stricte reglementari. Acesta trebuie sa fie obtinut din cel putin 51 la suta porumb, distilat pana la cel mult 160 de probe, cu o dimensiune mai mare de 125 de probe, si imbatranit in butoaie noi de stejar carbonizat. Gustul variaza, desi majoritatea bourbonului are o aroma robusta.

Whisky Tennesse

Majoritatea acelorasi prevederi pentru bourbon se aplica whisky-ului Tennessee, dar trebuie facut in interiorul statului. De asemenea, trece printr-o filtrare a carbunelui numita Procesul Lincoln County, care imbunatateste whisky-ul in timp ce ii ofera o usoara aroma de lemn ars.

Whisky canadian

Canada este renumita pentru whisky-urile amestecate care sunt printre cele mai netede din lume. Secara este un bob preferat pentru obtinerea acestora, desi whisky-urile care intra in amestecuri sunt facute dintr-o varietate de boabe. Nu este neobisnuit ca un whisky canadian sa foloseasca 20 sau mai multe ingrediente.

Cum se bea whisky

Nu exista nicio modalitate gresita de a bea whisky. Whisky-urile superioare (de exemplu, scotch-uri cu adevarat vechi si bourbon de specialitate) se beau de multe ori in stare pura. Exista in schimb unele persoane carora le place sa adauge putin energizant sau Cola in bauturi. Whisky-ul se gaseste de-asemenea si in nenumarate retete de cocktail-uri.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.