Este rentabila o ferma de porci?

by Anisoara Miron
Este rentabila o ferma de porci?

In ultimii ani, in Romania s-au infiintat si dezvoltat o multime de afaceri. Multi sunt cei care au renuntat la traiul la oras, pentru a se muta la tara, unde au inceput sa se ocupe de agricultura, si/sau de cresterea animalelor.

Dintre cei care s-au orientat spre cresterea animalelor, multi au ales sa creasca porci, pe care mai apoi ii vand in tara sau in strainatate. Cei care aleg sa isi vanda porcii in strainatate, apeleaza de fiecare data la o firma de transport animale international, pentru a expedia animalele.

De-asemenea, la serviciile unei firme de transport animale international, apeleaza si cei care intentioneaza sa isi cumpere animalele din strainatate (porcii in cazul de fata). O astfel de companie efectueaza transporturi de animale din tara in strainatate si invers, in cele mai bune conditii.

Revenind la cresterea animalelor, a porcilor mai exact in cazul de fata, veti putea afla in continuare care sunt cateva dintre motivele datorita carora, o astfel de afacere este rentabila in Romania. Cititi pana la final, si cine stie, poate alegeti sa va schimbati viitorul, si sa cresteti porci, pe care mai apoi ii puteti vinde unei companii din strainatate, in schimbul unei sume mari de bani,

  1. Carnea de porc este la mare cautare in Romania

Dupa cum bine stim cu totii, cea mai cauta carne in Romania este carnea de porc. Aproximativ 50% din consumul anual de carne, cuprinde produsele din carne de porc (salam, cotlet, sunca, etc.).

In aceste conditii, aveti toate sansele sa vindeti porcii cand ajung la o anumita greutate, si in tara, nu doar in strainatate. Vanzand zeci sau sute de porci care cantaresc peste 100 de kilograme, veti obtine un profit important in fiecare an.

  1. Cresterea porcilor este o afacere pe val

Cresterea porcilor este o afacere pe val in tara noastra, dat fiind faptul ca in fiecare an romanii cumpara carne de porc (dupa cum spuneam la punctul anterior). Este necesara de-asemenea refacerea efectivelor de porcine, si relanarea totodata a productiei de carne de porc, asa ca veti avea cu siguranta cumparatori.

  1. Amortizarea rapida a investitiei

Fara doar si poate, acesta este unul dintre cele mai importante avantaje ale cresterii porcilor in tara noastra. In cazul in care va ocupati de acestia, in decurs de 5 luni ajung la greutatea de 100 de kilograme, iar de la aceasta greutate puteti vinde cu usurinta porcii.

  1. Sprijin financiar

Un alt detaliu important pe care trebuie sa il cunoasteti, este acela ca in Romania, persoanele fizice sau juridie care se ocupa de cresterea porcinelor, primesc sprijin financiar 120 lei/carcasa E (procent scazut de grasime), si pot primi 100 de lei carcasa U (pentru procent ridicat de grasime).

Acest sprijin financiar vine din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sprijinul respectiv este important pentru ca ferimerii au posibilitatea sa foloseasca banii respectivi in cumpararea hranei si a concentratelor pentru cresterea animalelor, sau in extinderea afacerii.

  1. Cresterea porcilor reprezinta cea mai mare pondere in zootehnie. Aceasta este o afacere in crestere in tara noastra, si cu siguranta a fost, este si va fi o afacere profitabila.
  2. Valorificarea rapida a purceilor

In decurs de 125 zile, purceii pot ajunge lejer la greutatea de 100 de kilograme. In acest caz, fermierii pot obtine un profit de cateva sute de lei net (in mana) pentru fiecare animal. Imaginati-va la cateva sute de purcei valorificati in doar 125 zile, profitul va fi unul semnificativ.

  1. Conform mai multor calcule, un purcel care este pus la ingrasat, poate aduce un profit de cel putin 300 de lei, in cazul in care este hranit de doar doua ori pe zi. Un fermier care de exemplu cumpara purceii care au 25 – 30 de kilograme undeva la 150 – 200 de lei, ii poate pune la ingrasat.

In cel mult 4 luni, acestia pot ajunge la 100 de kilograme, iar astfel vor putea fi vanduti cu 8-10 lei per kilogram (in acest timp un animal va consuma 200 de kilograme de furaj). Asadar, un purcel va fi vandut cu aproximativ 800 – 1000 de lei.

In afara furajelor care costa in uur de 1 leu per kilogram, fermierul mai trebuie sa suporte si alte mici costuri, dar la revanzare, poate obtine un profit de cel putin 300 de lei dupa fiecare purcel crescut.

In aceste conditii, un fermier care poate ingrasa intr-un an in jur de 270 porci, poate obtine un profit net total de aproximativ 75.000 de lei pe an. Acest lucru inseamna undeva la 6400 lei lunar.

Exista asadar multe avantaje si motive pentru care este rentabila cresterea porcilor in Romania, iar acum, puteti contacta o firma de transport animale international pentru a livra porcii in strainatate, sau puteti contacta o astfel de firma, pentru a cumpara porcii din strainatate (in functie de planul dvs. de afaceri.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.