Anevrism aortic abdominal – ce este si cum se manifesta?

by Anisoara Miron
Anevrism aortic abdominal – ce este si cum se manifesta

Desi un anevrism aortic abdominal poate fi fatal daca se rupe, din fericire, un tratament eficient poate preveni acest lucru. O intelegere clara a factorilor de risc, a simptomelor si a optiunilor de tratament permite luarea rapida de masuri, daca este necesar.

Definitie

Aorta este principalul vas de sange al organismului. Acesta porneste de la inima, trece prin piept si ajunge pana la abdomen, unde se imparte pentru a alimenta cu sange membrele inferioare.

Un anevrism aortic abdominal este o dilatare (umflatura) a unei portiuni din partea abdominala a aortei. La nivelul umflaturii, aorta se poate slabi in timp si forta presiunii normale a sangelui poate provoca ruperea acesteia, provocand dureri intense si sangerari interne masive (hemoragie).

Cauze

Nu se stie care sunt cauzele exacte care duc la formarea unui anevrism abdominal la unele persoane. Dilatarea poate fi rezultatul slabirii peretelui vasului in sine ca urmare a inflamatiei. Unii medici cred ca inflamatia se datoreaza unei patologii cronice a arterelor (ateroscleroza), dar ar putea fi legata si de factori ereditari, leziuni sau alte boli.

Simptome

Majoritatea persoanelor cu anevrism aortic abdominal nu prezinta simptome. Adesea, anevrismele cresc incet si trec neobservate. In multe cazuri, punctul de ruptura nu este atins; in altele, dilatarea progreseaza rapid.

Atunci cand un anevrism abdominal se extinde, pacientul sau medicul poate observa o pulsatie in mijlocul sau in partea inferioara a stomacului sau poate avea dureri in partea inferioara a spatelui sau in piept. Majoritatea anevrismelor abdominale sunt diagnosticate in timpul examinarilor de rutina.

Factori de risc

Desi etiologia exacta a anevrism aortic abdominal este necunoscuta, exista anumiti factori de risc asociati cu aceasta afectiune:

  • Varsta peste 50 de ani
  • Fumatul sau antecedente de fumat
  • Patologie arteriala (ateroscleroza)
  • Tensiune arteriala ridicata (hipertensiune arteriala)
  • Antecedente familiale (factori genetici)
  • Colesterolul ridicat (hipercolesterolemie)

Diagnostic

Daca medicul gaseste semne de anevrism aortic abdominal, va poate prescrie teste specifice pentru a confirma diagnosticul. In mod obisnuit, aceste teste includ imagistica abdominala prin rezonanta magnetica (RMN), tomografie computerizata (CT) si ultrasunete.

Imaginile produse de aceste metode de diagnosticare permit medicului sa “vada” in interiorul aortei si, eventual, a altor vase de sange si organe ale corpului pentru a evalua prezenta si caracteristicile unui anevrism toracic.

Anevrisme aortice abdominale

Un anevrism care implica portiunea abdominala a aortei se numeste anevrism aortic abdominal (AAA) si este cel prezentat in partea de jos a figurii. Majoritatea anevrismelor aortice sunt de acest tip.

Comparativ cu trecutul, AAA sunt mai frecvent descoperite deoarece a crescut utilizarea tomografiei computerizate pentru alte probleme medicale. Daca este mic, AAA se rupe rareori.

Cu toate acestea, AAA poate deveni foarte mare fara a provoca simptome. Monitorizarea si tratamentul de rutina pot preveni cresterea si ruperea unui AAA.

Anevrisme ale aortei toracice

Atunci cand anevrismul afecteaza portiunea de aorta care se afla deasupra diafragmei (muschiul responsabil cu respiratia), se numeste anevrism aortic toracic (AAT); acesta este cel prezentat in sectiunea superioara, langa inima.

Aceste anevrisme nu provoaca intotdeauna simptome, chiar daca sunt mari. Doar jumatate dintre cei care sufera de AAT dezvolta simptome. Comparativ cu trecutul, AAT este, de asemenea, mai frecventa, deoarece utilizarea tomografiei computerizate pentru alte probleme medicale a crescut.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.