3 beneficii neobisnuite ale consumului de cafea

by Anisoara Miron

Nu mai este un secret pentru nimeni ca aroma boabelor de cafea a transformat cafeaua in una dintre cele mai populare bauturi din intreaga lume. Insa cafeaua nu este doar buna la gust, afirma specialistii, consumul acesteia avand efecte pozitive pentru organismal uman.

Iata 5 beneficii ale consumului de cafea pe care nu le stiai:

Reduce riscul aparitiei diabetului zaharat

Studiile efectuate asupra efectelor consumului de cafea asociaza acest obicei de scaderea riscului de diabet. Mai exact, pericolul de a suferi de diabet zaharat scade cu 7% pentru fiecare ceasca de cafea consumata. Exista mai multe moduri in care cafeaua combate diabetul.

In primul rand, ajuta organismul sa utilizeze insulina si protejeaza celulele producatoare de insulina si, ca o consecinta directa, permite o reglare eficienta a zaharului din sange. In al doilea rand, mineralele din cafea, precum magneziul si cromul, dar mai ales polifenolii, molecule cu proprietati antioxidante, apara organismul in fata periculului dezvoltarii de diabet prin puternicul lor rol antiinflamator.

Sporeste randamentul exercitiilor fizice

Nu, cafeaua nu deshidrateaza organismul asa cum majoritatea oamenilor cred. Desi multi antrenori si specialisti in fitness nu recomanda consumul de cafea inainte sau dupa o o sesiune de exercitii fizice intense, noile cercetari afirma ca un consum moderat de cafea nu deshidrateaza, ci din contra, ajuta la combaterea oboselii fizice, sporind anduranta.

Cofeina imbunatateste contractia musculaturii, combate perceptia de durere a sportivului si poate creste nivelurile de acid gras din sange. Rezultatul acestui fapt, pe termen lung, este rezistenta si anduranta.

Protejeaza ficatul

Un consum moderat de cafea reduce riscul de cancer la ficat. S-a demonstrat ca bautorii de cafea inregistreaza incidente mai scazute de ciroza. Unele studii au indicat chiar o corelatie inversa intre cresterea consumului de cafeasi reducerea riscului de ciroza – o scadere a riscului cu 20% pentru fiecare ceasca consumata.

Fiind o bautura antioxidanta, cafeaua are efecte hepatoprotectoare, intarziind dezvoltarea fibrozei hepatice, reducand riscul de carcinom hepatocelular chiar si la persoane cu ciroza si totodata scazand mortalitatea globala la persoanele cu sau fara afectiuni hepatice.

 Rapoartele recente sugereaza ca adultii pot consuma zilnic pana la 400 mg de cofeina fara un risc semnificativ, ceea ce reprezinta 4 cesti de cafea obisnuita pe zi.

Cum ne putem bucura de beneficiile cafelei?

Ca sa va puteti bucura, asadar, de toate beneficiile sale, cafeaua trebuie consumata cu moderatie si  ideal ar fi sa optati pentru o cafea calitativa ecologica pe care sa o consumati fara zahar. Asadar, fie ca optati pentru cafea boabe, la filtru, la ibric sau capsule cafea,  va invitam sa va bucurati de efectele pozitive ale acestei bauturi in viata dumneavoastra.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.