Pot să-mi pun aparat dentar dacă am parodontoză? Iată ce spun specialiștii

by Anisoara Miron
Pot să-mi pun aparat dentar dacă am parodontoză

Pierdere progresivă a suportului osos dinților, o consecință comună a parodontozei, ridică o semne de întrebare cu privire la eficacitatea potențială a unui tratament ortodontic la pacienții diagnosticați cu boala parodontală. Deși parodontoza afectează stabilitatea dinților, condiția în sine nu constituie o contraindicație absolută pentru tratamentul ortodontic. Potrivit specialiștilor, tratamentul ortodontic poate fi recomandat inclusiv pacienților cu parodontoză, însă doar în anumite condiții.

Ce este parodontoza?

Paradontoza este o afecțiune inflamatorie cauzată de acumularea în exces de bacterii în spațiile subgingivale, care afectează țesuturile de susținere a dinților, inclusiv gingiile și osul. În absența tratamentului, paradontoza determină aproape întotdeauna pierderea definitivă a unuia sau a mai multor dinți. Pe termen lung, parodontoza netratată se asociază cu afecțiuni cardiovasculare și metabolice.

Tratamentul ortodontic la pacienții cu parodontoză: ce spun specialiștii?

Deși la prima vedere poate părea contraintuitiv, utilizarea unui aparat dentar în cazul pacienților cu paradontoză poate aduce importante beneficii. Aparatul dentar poate corecta problemele de aliniere ale dinților, ceea ce poate facilita igiena orală și poate reduce riscul de acumulare a plăcii bacteriene și a inflamației gingivale.

Majoritatea specialiștilor sunt de acord că pacienții cu paradontoză pot să beneficieze de tratament ortodontic cu aparat dentar, dar cu anumite precauții și sub supravegherea atentă a medicului ortodont.

Condiții ce trebuie îndeplinite pentru a urma un tratament ortodontic

Dacă medicul stomatolog a identificat probleme de ocluzie și vă doriți să știți dacă puteți urma un tratament ortodontic, în ciuda faptului că suferiți de parodontoză, trebuie să știți că acest lucru este posibil, însă doar dacă îndepliniți următoarele condiții:

– ați primit tratament adecvat pentru parodontoză și țesuturile de susținere a dinților sunt stabile și sănătoase;

– sunteți dispus să mențineți o igienă bucală adecvată și să respectați recomandările medicului;

– sunteți dispus să vă prezentați la controale regulate pentru monitorizarea și gestionarea adecvată a tratamentului.

Care sunt contraindicațiile majore pentru tratamentul ortodontic?

Parodontoza avansată, cât și alte probleme dentare grave, cum ar fi cariile necorespunzător tratate, necesită tratament adecvat, înainte de începerea unui tratament ortodontic. În unele situații, în cazul parodontozei, tratamentul ortodontic poate fi contraindicat chiar și după efectuarea tratamentelor specifice bolii parodontale, din cauza presiunii și a stresului adițional pe care ar putea să le exercite un aparat dentar asupra țesuturilor deja slăbite.

De asemenea, în unele cazuri, există riscul ca tratamentul ortodontic să agraveze inflamația gingiilor și să conducă la pierderea dinților.

Alte contraindicații majore pentru tratamentul ortodontic sunt și:

– unele probleme de sănătate generală (dacă pacientul are anumite condiții de sănătate care ar putea fi afectate de tratamentul ortodontic sau care ar putea face dificilă menținerea igienei orale, atunci poate fi contraindicată intervenția ortodontică);

– problemele structurale ale articulației temporomandibulare. 

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.