Sfaturi pentru a avea grija de gradina ta

by Anisoara Miron
Sfaturi pentru a avea grija de gradina ta

O gradina sanatoasa, verde si frumoasa este idealul pe care fiecare gradinar doreste sa il aiba. Tinand cont de aceste sfaturi pentru a avea grija de gradina ta, te poti bucura de frunzele verzi ale plantelor, de umbra, de flori si de linistea care se respira in ea.

Lucrul pentru o agricultura sanatoasa si competitiva este misiunea  noastra in acest articol. Exista companii care  dezvolta produse vii derivate din humus de rame pentru agricultura si gradinarit, transformand agricultura traditionala, supraincarcata cu substante chimice, intr-o activitate mai durabila si mai fructuoasa pentru toti. Vezi aici oferte speciale la produse pentru gradinarit. 

1. Realizarea unui sol sanatos si fara substante chimice

Cel mai important lucru despre o gradina este solul. Un sol bine hranit, plin de viata, fara substante chimice este fundamentul sanatatii plantelor. Ingrasamintele si produsele fitosanitare sunt cauza uciderii microorganismelor benefice care exista in mediu. Ingrasamintele fac ca planta sa fie decompensata din punct de vedere nutritional si predispusa la atacuri ale daunatorilor si la daune cauzate de frig sau caldura. Ele creeaza, de asemenea, forme insolubile in sol si polueaza apele.

2. Schimbati ingrasamintele chimice in ceva natural

Contributia ingrasamintelor chimice in gradina duce la probleme de dezechilibru nutritional. Aceste probleme fac plantele mai predispuse la daunatori si boli. Prin urmare, cea mai buna metoda de a evita aceste probleme este utilizarea microorganismelor care furnizeaza azot si alti nutrienti necesari pentru ca plantele sa fie verzi si sanatoase.

3. Hraneste plantele

Pentru ca plantele sa se dezvolte intr-un sol sanatos, fara agenti patogeni, trebuie prevazute produse care sa dea nutrienti solului. O structura cu microorganisme creste absorbtia nutrientilor de catre planta, obtinand o dimensiune si o vigoare mai mare.

4. Furnizati materie organica

Contributia materiei organice la sol este fundamentala. Favorizeaza cresterea plantelor intr-un sol sanatos, fara agenti patogeni, capabil sa instaleze microorganisme si fauna benefica. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a oferi solului humus vierme, care, in plus fata de furnizarea de materie organica a solului, imbunatateste structura si ofera substante nutritive plantelor.

5. Indepartati frunzele uscate

Prin indepartarea frunzelor uscate din gradina si plante veti obtine un aspect mai verde si mai atent. In plus, atunci cand frunzele moarte sunt indepartate, se evita ca este refugiul daunatorilor si locul in care pot fi instalate ciuperci oportuniste care ne pot afecta gradina.

7. Atrageti insecte benefice

Plantele fara substante chimice atrag insecte care sunt benefice pentru plante. Polenizatorii ajuta la fertilizarea florilor pentru a da fructe si seminte. Dar exista si altele care se gasesc si in fauna din jurul plantelor, cum ar fi pradatorii daunatori sau insectele parazitare care ajuta la controlul daunatorilor.

8. Un sol viu

In plus fata de microorganismele pe care le gasim in sol care ajuta planta sa se hraneasca, putem gasi viermi. In trecut, ele au fost considerate un daunator, dar astazi stim ca ramele sunt foarte benefice si ajuta la descompunerea materiei organice, oferind o structura mai buna a solului.

Sfaturi pentru cresterea morcovilor

Toata lumea se bucura de un morcov dulce si crocant, dar multora le este putin dificil de crescut. Dar nu sunt daca stii cum! Consultati Ghidul nostru de morcovi pentru plantarea, cresterea si recoltarea morcovilor in gradina – si in recipiente! In plus, bucurati-va de noul nostru videoclip pentru a creste morcovi perfecti de fiecare data!

Morcovii sunt o cultura de sezon rece, cultivata primavara. Sunt o sursa excelenta de vitamina A si adauga culoare unei mese. Pot fi servite fierte sau crude.

Aceasta leguma populara are o dulceata naturala – in special morcovul de casa, deoarece zaharul care face un morcov dulce incepe sa fie inlocuit cu fibre pe masura ce imbatraneste in magazinele alimentare.

In plus, gradinarul de acasa are atat de multe soiuri de cultivat de la Belgia Whites la Purple Dragon pana la mosteniri pariziene care sunt rotunde! (Nu toti morcovii au forma unui magazin alimentar.) De fapt, nu va asteptati sa obtineti morcovi de „magazin alimentar” perfect drepti. Morcovii tai vor avea in continuare un gust mai bun, indiferent de forma lor!

Morcovii au reputatia de a fi greu de cultivat, mai ales in sol greu si compact. Cu toate acestea, cu putin efort, intr-adevar puteti creste morcovi. Aflati mai multe in ghidul nostru de plantare de mai jos.

Morcovii prefera locurile insorite (6 pana la 10 ore de soare). Solul in sine ar trebui sa se dreneze liber; aceasta este una dintre putinele culturi care beneficiaza in mod activ de soluri mai nisipoase. Nu vrei ca solul tau sa fie prea bogat sau morcovii nu pot ajunge in jos!

Semintele de morcov pot fi semanate cu aproximativ 2 pana la 3 saptamani inainte de ultima data de inghet de primavara. Gasiti datele locale de inghet aici. In mod ideal, doriti ca solul sa se fi uscat si incalzit putin dupa iarna.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.