Pierderea greutatii – cauze si efecte

by Anisoara Miron
Pierderea greutatii – cauze si efecte

Pierderea in greutate, in contextul medicinii, sanatatii sau conditiei fizice, se refera la o reducere a masei corporale totale, prin pierderea medie a lichidului, a grasimii corporale (tesut adipos) sau a masei slabe (si anume depozite minerale osoase, musculare, tendon si alte tesuturi conjunctive).

Pierderea in greutate poate aparea fie neintentionat din cauza subnutritiei sau a unei boli, fie dintr-un efort constient de a imbunatati o stare reala sau perceputa de supraponderalitate sau obezitate. Pierderea in greutate „inexplicabila” care nu este cauzata de reducerea aportului caloric sau a exercitiilor fizice se numeste casexie si poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave. Pierderea intentionata in greutate este denumita in mod obisnuit slabire.

Intentionat

Pierderea intentionata in greutate este pierderea masei corporale totale ca urmare a eforturilor de imbunatatire a starii de sanatate sau a schimbarii aspectului prin slabire. Scaderea in greutate este principalul tratament pentru obezitate, si exista dovezi substantiale care pot preveni progresia de la prediabet la diabetul de tip 2 cu o pierdere in greutate de 7-10% si poate gestiona sanatatea cardiometabolica a persoanelor diabetice cu o rata de 5-15% a scaderii in greutate.

Scaderea in greutate a persoanelor supraponderale sau obeze poate reduce riscurile pentru sanatate, creste starea generala de bine si poate intarzia aparitia diabetului. De asemenea, creste flexibilitatea la persoanele cu osteoartrita genunchiului. Pierderea in greutate poate duce la o reducere a hipertensiunii arteriale, totusi nu este clar daca acest lucru reduce daunele legate de hipertensiunea arteriala.

Depresia, stresul sau plictiseala pot contribui la cresterea in greutate si, in aceste cazuri, persoanelor li se recomanda sa solicite ajutor medical. Un studiu din 2010 a constatat ca persoanele care au dormit o noapte intreaga au pierdut de doua ori mai multe grasimi decat persoanele care au dormit doar cateva ore. Desi s-a emis ipoteza ca suplimentarea vitaminei D poate ajuta, studiile nu sustin acest lucru.

Majoritatea persoanelor care tin dieta isi recapata greutatea pe termen lung. Potrivit Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie si Ghidurilor dietetice pentru americani, cei care realizeaza si gestioneaza o greutate sanatoasa fac acest lucru cu cel mai mare succes, fiind atenti sa consume doar suficiente calorii pentru a-si satisface nevoile si fiind activi din punct de vedere fizic.

Pentru ca pierderea in greutate sa fie permanenta, schimbarile in dieta si stilul de viata trebuie sa fie si ele permanente. Exista dovezi ca consilierea sau exercitiile fizice singure nu duc la scaderea in greutate, in timp ce regimul duce la pierderea semnificativa pe termen lung, iar o combinatie de dieta si exercitii fizice ofera cele mai bune rezultate. Inlocuirea meselor si interventiile dietetice cu continut scazut de calorii produc, de asemenea, o pierdere semnificativa in greutate.

Tehnici

Cele mai putin intruzive metode de slabire si cele mai des recomandate sunt ajustarile la tiparele de alimentatie si cresterea activitatii fizice, in general sub forma de exercitii. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor sa combine o reducere a alimentelor procesate bogate in grasimi saturate, zahar si sare si continutul caloric al dietei, concomitent cu o crestere a activitatii fizice. Auto-monitorizarea dietei, a exercitiilor fizice si a greutatii sunt strategii benefice pentru pierderea in greutate, in special la inceputul programelor de slabire.

Se recomanda o crestere a aportului de fibre pentru reglarea miscarilor intestinale. Alte metode de scadere in greutate includ utilizarea de medicamente si suplimente care scad apetitul, blocheaza absorbtia grasimilor sau reduc volumul stomacului. Chirurgia bariatrica poate fi indicata in cazurile de obezitate severa. Doua proceduri chirurgicale bariatrice obisnuite sunt bypass-ul gastric si bandarea gastrica.

Ambele pot fi eficiente in limitarea aportului de energie alimentara prin reducerea dimensiunii stomacului, dar, ca si in cazul oricarei proceduri chirurgicale, ambele prezinta propriile riscuri care ar trebui luate in considerare in consultarea cu un medic. Suplimentele alimentare, desi utilizate pe scara larga, nu sunt considerate o optiune sanatoasa pentru pierderea in greutate. Multe sunt disponibile, dar foarte putine sunt eficiente pe termen lung.

Banda gastrica virtuala foloseste hipnoza pentru a face creierul sa creada ca stomacul este mai mic decat este cu adevarat si, prin urmare, scade cantitatea de alimente ingerate. Aceasta aduce ca o consecinta reducerea greutatii. Aceasta metoda este completata cu tratament psihologic pentru gestionarea anxietatii si cu hipnopedia.

S-au efectuat cercetari privind utilizarea hipnozei ca alternativa de gestionare a greutatii. In 1996, un studiu a constatat ca terapia cognitiv-comportamentala a fost mai eficienta pentru reducerea greutatii daca a fost consolidata cu hipnoza. Terapia de acceptare si angajament, o abordare a pierderii in greutate, a fost demonstrata ca fiind utila. De asemenea, au fost sugerate medicamente pe baza de plante; cu toate acestea, nu exista dovezi puternice ca medicamentele pe baza de plante sunt eficiente pe termen lung.

Pierderea in greutate neintentionata

Caracteristici

Pierderea neintentionata a greutatii poate rezulta din pierderea de grasimi corporale, pierderea fluidelor corporale, atrofia musculara sau o combinatie a acestora. In general, este considerata o problema medicala atunci cand cel putin 10% din greutatea corporala a unei persoane a fost pierduta in sase luni sau 5% in ultima luna. Un alt criteriu utilizat pentru evaluarea greutatii prea mici este indicele de masa corporala (IMC). Cu toate acestea, chiar si o pierdere relativ scazuta in greutate poate fi un motiv de ingrijorare serioasa la o persoana in varsta.

Pierderea neintentionata in greutate poate aparea din cauza unei diete nutritive inadecvate in raport cu nevoile energetice ale unei persoane (denumite in general malnutritie). Procesele de boala, modificarile metabolismului, modificarile hormonale, medicamentele sau alte tratamente, modificarile dietetice legate de boli sau tratamente sau apetitul redus asociat cu o boala sau tratament pot provoca, de asemenea, o pierdere de greutate neintentionata.

Utilizarea slaba a nutrientilor poate duce la pierderea in greutate si poate fi cauzata de fistule din tractul gastrointestinal, diaree, interactiunea medicament-nutrienti, epuizarea enzimelor si atrofia musculara.

Pierderea grava in greutate poate reduce calitatea vietii, poate afecta eficacitatea sau recuperarea tratamentului, poate agrava procesele de boala si poate fi un factor de risc pentru rate ridicate de mortalitate. Malnutritia poate afecta fiecare functie a corpului uman, de la celule la cele mai complexe functii ale corpului, inclusiv:

  • raspuns imun;
  • vindecarea ranilor;
  • forta musculara (inclusiv muschii respiratori);
  • capacitatea renala si epuizarea;
  • termoreglare;
  • menstruatie.

Malnutritia poate duce la deficiente de vitamine si la inactivitate. Pierderea neintentionata in greutate poate fi caracteristica care duce la diagnosticarea unor boli precum cancerul si diabetul de tip 1. In Marea Britanie, pana la 5% din populatia generala este subponderala, dar mai mult de 10% dintre cei cu boli pulmonare sau gastro-intestinale si care au suferit recent o interventie chirurgicala.

Conform datelor din Marea Britanie care utilizeaza Instrumentul de screening universal pentru malnutritie („MUST”), care incorporeaza pierderea greutatii neintentionate, mai mult de 10% din populatia cu varsta peste 65 de ani este expusa riscului de malnutritie. O proportie ridicata (10-60%) dintre pacientii din spitale este, de asemenea, expusa riscului, impreuna cu o proportie similara in casele de ingrijire.

Cauze legate de boli

Malnutritia legata de boli poate fi luata in considerare in patru categorii:

  • Consum insuficient –  Apetitul slab poate fi un simptom direct al unei boli sau o boala poate face ca alimentatia sa fie dureroasa sau sa provoace greata. Boala poate provoca, de asemenea, aversiune alimentara.
  • Probleme de digestie si / sau absorbtie – Acest lucru poate rezulta din afectiuni care afecteaza sistemul digestiv.
  • Cerinte modificate – Modificarile cerintelor metabolice pot fi cauzate de boli, interventii chirurgicale si disfunctii ale organelor.
  • Pierderi in exces de nutrienti – Pierderile din tractul gastro-intestinal pot aparea din cauza simptomelor precum varsaturi sau diaree, precum si fistule sau stome. De asemenea, pot exista pierderi din canalele de scurgere, inclusiv tuburile nazogastrice.

Problemele privind pierderea in greutate legate de boli specifice includ:

  • Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) – aproximativ 35% dintre pacientii cu aceasta boala sufera o scadere severa in greutate numita casexie pulmonara, prezentand inclusiv o masa musculara diminuata. Aproximativ 25% au o pierdere in greutate moderata pana la severa, iar majoritatea celorlalti au o pierdere in greutate scazuta.
  • Cancerul este o cauza foarte frecventa si uneori fatala a pierderii inexplicabile (idiopatice) in greutate. Aproximativ o treime din cazurile de slabire neintentionate sunt secundare malignitatii. Cancerele de suspectat la pacientii cu slabire inexplicabila includ tipul gastro-intestinal, cancerul de prostata, cancerul hepatobiliar (carcinom hepatocelular, cancer pancreatic), ovarian, hematologic sau malignitati pulmonare.
  • Persoanele cu HIV sufera adesea pierderea in greutate si aceasta este asociata cu rezultate mai slabe ale tratamentului.
  •  Tulburarile gastrointestinale sunt o alta cauza comuna a pierderii in greutate inexplicabile – de fapt, acestea sunt cea mai frecventa cauza necanceroasa a pierderii in greutate idiopatica. (boala Crohn si colita ulcerativa), pancreatita, gastrita, diaree si multe alte afectiuni gastro-intestinale.
  • Infectie. Unele boli infectioase pot provoca pierderea in greutate. Bolile fungice, endocardita, multe boli parazitare, SIDA si alte infectii subacute sau oculte pot cauza pierderea in greutate.
  • Boala renala. Pacientii care au uremie au adesea apetit slab sau absent, varsaturi si greata. Acest lucru poate provoca pierderea in greutate.
  • Boala tesutului conjunctiv
  • Problemele orale, gustative sau dentare (inclusiv infectiile) pot reduce aportul de nutrienti, ducand la pierderea in greutate.

Terapie

Tratamentul medical poate provoca, direct sau indirect, pierderea in greutate, afectand eficacitatea si recuperarea, ceea ce poate duce la scaderea in greutate intr-un ciclu vicios. Multi pacienti vor avea dureri si vor pierde pofta de mancare dupa o operatie. O parte din raspunsul corpului la interventia chirurgicala este de a directiona energia catre vindecarea ranilor, ceea ce creste necesarul total de energie al organismului.

Chirurgia afecteaza in mod indirect starea nutritionala, in special in timpul perioadei de recuperare, deoarece poate interfera cu vindecarea ranilor si cu alte aspecte ale recuperarii. Chirurgia afecteaza in mod direct starea nutritionala daca o procedura modifica permanent sistemul digestiv. Nutritia postoperatorie timpurie face parte din protocoalele de recuperare de dupa operatie.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.