Lucrarea gradinii de legume: cand sa folositi o motocultoare Ruris

by Anisoara Miron
Lucrarea gradinii de legume: cand sa folositi o motocultoare Ruris

Daca aveti o gradina de legume de marime medie, aveti de obicei un motocultor sau un tractor ambulant, care poate fi folosit pentru a lucra mecanic, o munca care ar necesita mult efort daca ati folosi unelte manuale.

Freza rotativa misca pamantul cu ajutorul brazdei: lamele sale se scufunda in jos intr-o miscare de rotatie si sparg bulgarii de pamant, rupand radacinile buruienilor. Motocultoare Ruris poate face exact aceeasi munca de arat. Spre deosebire de motocultorul rotativ, care se misca pe masura ce se roteste, acesta este echipat cu roti motrice independente.

Frezarea solului este una dintre cele mai comune sarcini in gradinile de legume: se crede adesea ca freza rotativa este singurul instrument care trebuie folosit pentru pregatirea gradinii de legume. In realitate, este un instrument care are meritele si dezavantajele sale: aratul nu inlocuieste sapatul si aduce, de asemenea, unele probleme pentru structura solului.

Este important sa nu demonizam cultivatorul rotativ: daca este folosit in mod corespunzator, poate fi un instrument foarte util, dar este important sa evidentiem atat avantajele, cat si dezavantajele sale, astfel incat sa intelegem cand este momentul sa cultivam si cum sa o facem in cunostinta de cauza, pastrand fertilitatea solului.

Lucrarea solului: care sunt avantajele?

Scopul principal al frezei este de a sparge bulgarii de pamant; pe masura ce trece prin ea, sparge stratul superior al solului, impiedicandu-l sa ramana compact si transformandu-l intr-o suprafata destul de omogena.

Primul efect pozitiv este acela de a face ca solul sa fie usor de patruns de catre radacinile plantelor si de drenat: solul macinat absoarbe ploaia si lasa sa se scurga excesul. Un punct cheie in acest sens este adancimea la care ajunge acest instrument, care depinde de caracteristicile masinii. Acest lucru depinde de caracteristicile masinii.

Frezele rotative mici taie in primii 10 cm de sol, in timp ce uneltele mai puternice ating de doua ori aceasta adancime. Rar se lucreaza efectiv cu freza mai mult de 20 cm. Perfectionarea suprafetei cu ajutorul unor lame are, de asemenea, un efect pozitiv asupra pregatirii patului germinativ: semintele au nevoie de o suprafata regulata, fina si bine nivelata.

Fara indoiala, freza rotativa este de mare ajutor in acest sens; doar o grebla rapida dupa trecerea ei si suntem gata de semanat si transplantat.

Pe langa bulgarii de pamant, trecerea cu freza eradica buruienile prin ruperea radacinilor acestora, ceea ce este foarte util pentru a curata solul de prezente nedorite. Retineti, totusi, ca, prin afanare, rizomii raman oricum in sol, astfel incat multe plante salbatice pot sa se inmulteasca din nou. In orice caz, aratura este o modalitate eficienta de a controla plantele salbatice.

In cele din urma, o motocultoare Ruris este un instrument foarte util pentru incorporarea fertilizarii de baza in sol. Ingrasamintele organice, cum ar fi humusul, gunoiul de grajd si compostul, ar trebui sa fie incorporate in primii 10 cm de sol, o sarcina pe care o putem face cu sapa, dar pe care freza rotativa o poate indeplini in mod optim.

  1. Pregatiti un sol fin, potrivit pentru seminte sau rasaduri tinere.
  2. Rupeti bulgarii si decomprimati stratul superficial al solului, astfel incat acesta sa fie permeabil si drenant.
  3. Indepartati buruienile care pot fi o pacoste.
  4. Incorporati gunoi de grajd, compost sau alta fertilizare de fond.

Cum se lucreaza corect

Cunoscand toate aspectele legate de acest echipament, putem decide sa folosim motocultoare Ruris in mod constient: cu cateva trucuri putem limita problemele si putem beneficia de confortul motocultorului.

Iata cateva sfaturi:

  1. Nu arati prea des, deoarece acest lucru va limita formarea si va proteja structura solului.
  2. Alternati cu freza rotativa si folositi o furca cu lopata sau o grebla care poate fi folosita pentru a slabi solul fara a-l intoarce si care permite maruntirea solului.
  3. Lucrati numai atunci cand solul este “la temperatura”, adica nici prea umed si nici prea uscat.
  4. Nu lucrati intotdeauna la aceeasi adancime: inaltimea la care lucreaza motocultorul este, in general, reglabila, folosind ancora de franare a acestuia. Atunci cand il utilizati pentru a incorpora gunoiul de grajd sau pentru a indeparta buruienile, poate fi suficienta o trecere rapida si superficiala. Atunci cand doriti sa lucrati mult, cultivatorul trebuie sa mearga incet si sa fie reglat pentru a se afunda mai adanc.

Atunci cand vorbim despre o unealta electrica cu freze rotative, cum ar fi o motocultoare Ruris, este important sa ne amintim ca trebuie sa fim precauti si ca trebuie aplicate toate masurile de precautie si bunul simt pentru a asigura o utilizare sigura a frezei.

Alegerea frezei rotative potrivite

Alegerea motocultorului potrivit este importanta: adancimea de lucru, reglarea inaltimii si viteza sunt caracteristici care afecteaza rezultatul final. Este foarte important ca lamele sa fie bine proiectate si sa existe un element de franare reglabil pentru a regla inaltimea de lucru.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.