La ce este bun polenul crud?

by Anisoara Miron
La ce este bun polenul crud?

Polenul de albine este un amestec care este alcatuit din polen de flori, nectar, enzime, miere, ceara si secretii de albine.

Polenul este transportat inapoi in stup, unde este apoi depozitat in fagurele stupului pentru a fermenta hrana pentru colonia de albine. In forma sa de rasarit, mierea este compusa din polen de albine, propolis de albine (un compus care provine din seva arborelui) si o multime de antioxidanti.

Datand inca din antichitate, egiptenii antici ofereau miere zeilor lor. In mod similar, culturile grecesti, romane si chineze au folosit-o in mod medicamentos pentru a trata ranile, febra si bolile stomacale.

Astazi, mierea este folosita medicamentos si ca aditiv alimentar sau supliment nutritiv. De-asemenea, se foloseste polen crud de albine datorita multiplelor sale beneficii pentru sanatate, iar in continuare puteti descoperi multe informatii interesante despre acesta.

  1. Profil nutritiv impresionant, cu mai mult de 250 de substante active

Polenul de albine are un profil nutritiv impresionant; in compozitia acestuia regasindu-se peste 250 de substante biologic active, cum ar fi: proteine, carbohidrati, lipide, acizi grasi, vitamine, minerale, enzime si antioxidanti. Granulele de polen de albine constau in aproximativ:

  • Carbohidrati: 40%.
  • Proteine: 35%.
  • Apa: 4–10%.
  • Grasimi: 5%.
  • Alte substante: 5–15%.

Ultima categorie include vitamine, minerale, antibiotice si antioxidanti. Cu toate acestea, continutul nutritiv al polenului este influentat de de sursa plantei si de sezonul colectat.

De exemplu, studiile au aratat ca polenul de albine colectat de la plantele de pin are aproximativ 7% proteine, in timp ce polenul colectat din pachetele de palmier dateaza mai aproape de 35% proteine.

In plus, polenul de albine care este recoltat in sezonul de primavara, are o compozitie de aminoacizi diferita de polenul colectat in timpul verii.

  1. Continutul ridicat de antioxidanti protejeaza impotriva radicalilor liberi si a bolilor cronice

Polenul de albine are in compozitie o mare varietate de antioxidanti, cum ar fi flavonoizi, carotenoizi, quercetina, kaempferol si glutation. Antioxidantii va protejeaza corpul impotriva moleculelor potential daunatoare numite radicali liberi. Daunele pe care le provoaca radicalii liberi, sunt legate de boli cronice precum cancerul si diabetul de tip 2.

Unele studii au aratat ca antioxidantii polenului de albine pot reduce inflamatiile cronice, pot elimina bacteriile daunatoare, pot combate infectiile si pot combate cresterea si raspandirea tumorilor.

  1. Poate reduce factori de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi lipidele mari din sange si colesterolul

Bolile de inima reprezinta cea mai importanta cauza de deces la nivel mondial. Atat lipidele mari din sange, cat si nivelul ridicat de colesterol din sange sunt legate de un risc crescut de boli de inima. Interesant de mentionat este faptul ca polenul de albine poate reduce acesti factori de risc.

In plus, antioxidantii care se regasesc in polenul de albine pot proteja lipidele de oxidare. Atunci cand lipidele se oxideaza, acestea se pot aglomera, restrictionand vasele de sange si ridicand riscul de boala cardiaca.

  1. Poate imbunatati utilizarea substantelor nutritive, metabolizarea si longevitatea

Unele dovezi sugereaza ca polenul de albine poate imbunatati utilizarea nutrientilor de catre corp. De exemplu, sobolanii cu deficit de fier au absorbit cu 66% mai mult fier cand s-a adaugat polen la dieta lor. Acest uptick se datoreaza probabil faptului ca polenul contine vitamina C si bioflavonoide, care stimuleaza absorbtia fierului.

In plus, sobolanii sanatosi alimentati polen crud au absorbit mai mult calciu si fosfor din dieta lor. Polenul contine proteine ​​si aminoacizi de inalta calitate care pot ajuta o astfel de absorbtie.

Alte studii efectuate pe animale au scos la iveala faptul ca polenul crud de albine poate imbunatati cresterea musculara, accelera metabolismul si promoveaza longevitatea.

Desi studiile la animale sunt promitatoare, nu este clar daca oamenii experimenteaza aceleasi beneficii.

  1. Impacheteaza mai multi compusi cu proprietati antiinflamatorii

Polenul de albine a fost utilizat in mod traditional cu scopul de a reduce inflamatia si umflarea. Polenul de albine are in compozitia sa mai multi compusi care pot diminua in mod considerabil inflamatia si umflarea; iar printre acesti compusi se numara inclusiv quercetina antioxidanta, care scade productia de acizi grasi omega-6 inflamatori, cum ar fi acidul arahidonic.

Mai mult, compusii vegetali din polenul de albine pot suprima procesele biologice care stimuleaza producerea de hormoni inflamatori, cum ar fi factorul de necroza tumorala (TNF).

  1. Va poate ajuta sa evitati boala prin stimularea imunitatii si uciderea bacteriilor

Polenul de albine va poate stimula sistemul imunitar, ajutandu-va sa evitati bolile si reactiile nedorite. Cercetarile efectuate pe polen crud, au aratat ca poate reduce severitatea si debutul alergiilor.

Intr-un studiu, polenul de albine a demonstrat ca reduce semnificativ activarea mastocitelor. Celulele masti, atunci cand sunt activate, elibereaza substante chimice care declanseaza o reactie alergica.

De asemenea, mai multe studii pe eprubeta au confirmat ca polenul de albine are proprietati antimicrobiene puternice. S-a constatat ca extractul de polen de albine ucide bacteriile potential daunatoare precum E. coli , Salmonella , Pseudomonas aeruginosa , precum si cele care provoaca infectii cu stafiloc.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.