Avantajele si dezavantajele de a fi antreprenor

by Anisoara Miron
Avantajele si dezavantajele de a fi antreprenor

Stiti ca multe persoane se gandesc din ce in ce mai serios sa inceapa propria afacere, sperand ca vor castiga mai multi bani si ca isi vor permite sa duca o viata mult mai linistita din punct de vedere financiar?

Ei bine, pentru cei care au astfel de planuri, am decis sa discutam astazi despre avantajele si dezavantajele de a fi antreprenor. Cu siguranta nu este usor sa infiintezi si sa administrezi o afacere, dar cu multa munca, orice este posibil. Iata avantajele si dezavantajele de a fi antreprenor.

  1. Avantajele de a fi antreprenor

Independenta

Antreprenorii sunt propriii lor sefi. Ei iau deciziile. Ei aleg cu cine sa faca afaceri si cat de mult vor munci. Ei decid ce ore sunt ideale pentru a ca lucreze, precum si ce salarii sa isi plateasca, si daca sa isi ia sau nu vacante. Pentru multi antreprenori libertatea de a-si controla destinul este suficienta pentru a depasi riscurile potentiale.

Castig financiar

Antreprenoriatul ofera o posibilitate mai mare de a obtine recompense financiare semnificative decat sa lucrezi pentru altcineva. A detine propria afacere elimina restrictia de venit care exista in a fi angajatul altcuiva. Multi antreprenori sunt inspirati de antreprenorii mega-milionari pe care ii vedem astazi, precum Steve Jobs, Elon Musk, Jeff Bezos si Mark Zuckerberg.

Control

Aceata permite ca antreprenoriatul sa fie implicat in operarea totala a afacerii, de la concept la proiectare si la creatie, de la vanzari de produse si servicii, pana la raspunsul clientilor.

Aceasta abilitate de a fi cufundat total in afacere este foarte satisfacatoare pentru antreprenorii care sunt condusi de pasiune si creativitate si poseda o „viziune” a ceea ce isi propun sa obtina. Acest nivel de implicare permite proprietarului afacerii sa creeze cu adevarat ceva propriu.

Prestigiu

Ofera statutul de persoana responsabila. Unii antreprenori sunt atrasi de ideea de a fi seful. In plus insa, exista prestigiul si mandria de a fi proprietarul afacerii. Cand cineva intreaba: „Cine a facut asta?” antreprenorul poate raspunde: „Am facut-o”.

Echitate

Ofera unei persoane posibilitatea de a construi capitaluri proprii, care pot fi pastrate, vandute sau transmise generatiei urmatoare. Nu este neobisnuit ca antreprenorii sa detina mai multe afaceri de-a lungul vietii. Acestia infiinteaza o companie, o conduc o perioada si o vand mai tarziu altcuiva.

Venitul din aceasta vanzare poate fi folosit pentru a finanta urmatoarea operatiune. Daca nu sunt interesati sa vanda afacerea, obiectivul poate fi sa construiasca ceva ce sa poata transmite copiilor lor pentru a le asigura viitorul financiar. Un lucru este sigur: pentru a profita pe deplin de beneficiile financiare ale unei afaceri, trebuie sa fiti proprietarul.

Acestea sunt asadar, cateva doar dintre cele mai importante avantaje de a fi antreprenor, iar cei care isi doresc sa se bucure de toate aceste avantaje, cu siguranta vor face acest pas, si vor incepe propria afacere.

Cei care intentioneaza sa inceapa o afacere, cu siguanta pot apela la serviciile celor de la Adisaf Consulting Management, pentru ca specialistii sa se ocupe de infiintarea firmei. Acestia vor pregati si vor depune dosarul pentru inregistrarea firmei la Registrul comertului, si vor putea chiar sa ofere antreprenorilor sediu social pentru firma.

Ei bine, daca pana acum am discutat despre avantajele de a fi antreprenor, cu siguranta trebuie sa cunoasteti si dezavantajele, iar in continuare puteti vedea despre ce este vorba.

  1. Dezavantajele de a fi antreprenor

Risc

Chiar daca afacerea a fost structurata pentru a reduce la minimum riscul si raspunderea pentru proprietar, riscul nu poate fi eliminat complet. De exemplu, daca o persoana lasa un loc de munca sigur pentru a urma un vis antreprenorial si afacerea esueaza, acest regres financiar poate fi greu de depasit.

Dincolo de riscul financiar, intreprinzatorii trebuie sa ia in considerare riscul cauzat de raspunderea produsului, dezacordurile angajatilor si cerintele de reglementare.

Incertitudine

Chiar daca afacerea poate avea succes la inceput, factori externi, cum ar fi scaderea economiei, noii concurenti care intra pe piata sau schimbarile cererii consumatorilor pot impiedica dezvoltarea intreprinderilor.

Nici macar antreprenorii care trec printr-un proces complet de planificare nu vor putea niciodata sa anticipeze toate schimbarile potentiale din mediul de afaceri.

Angajament financiar

Chiar si cea mai mica intreprindere de afaceri necesita o anumita cantitate de capital pentru a incepe. Pentru multi oameni care incep afaceri mici, sursa lor initiala de finantare este economiile personale, economiile familiei sau imprumuturile.

Angajarea acestor tipuri de fonduri intr-o activitate de afaceri le face indisponibile pentru nevoile personale sau familiale.

In majoritatea cazurilor in care o intreprindere mica primeste finantare initiala prin imprumut, antreprenorul trebuie sa asigure imprumutul prin gajarea bunurilor personale, iar acesta este un angajament financiar pe care nu toti antreprenorii sunt dispusi sa si-l asume.

Antreprenorii care isi asuma aceste riscuri, cu siguranta incep o afacere. Acestia se pot bucura de succesul mult dorit, sau poate pot avea un succes mai mare decat s-ar fi asteptat.

Trebuie sa ia insa in considerare si faptul ca este posibil ca la un moment dat activitatea firmei sa nu mai fie rentabila, sau firma sa intre in faliment, sau pur si simplu sa nu mai aiba activitate.

In aceste conditii, antreprenorii se pot gandi sa opteze pentru serviciul de dizolvare lichidare societate. Pentru a nu se mai ocupa de crearea dosarului in vederea acestei actiuni, pot apela cu incredere la serciciile specialistilor de la Adisaf Consulting Management, cei care se ocupa si de infiintarea firmelor, nu doar de dizolvarea si lichidarea firmelor.

 

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.