Cum tratam tusea copiilor?

by Stoica Ion

Unul dintre cele mai intalnite simptome in randul copiilor este tusea. Desi parintii se panicheaza foarte usor atunci cand copiii lor tusesc, specialistii ne spun ca aceasta nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. Organismul nostru protejeaza caile respiratorii din gat si piept de diversi factori externi daunatori prin tuse.

In cazul copiilor, tusea devine un motiv de ingrijorare atunci cand persista si cand este insotita de probleme de respiratie. In aceste situatii, este recomandat sa se consulte un medic specialist care va stabili cu exactitate cauzele si diagnosticul copilului.

Cauzele ce determina tusea in randul copiilor pot fi: rinitele alergice, astmul, bronsiolitele, bronsitele, crupul, tusea asmatica, fibroza cistica, inghitirea sau aspirarea unor corpuri straine, iritatii ale cailor respiratorii, pneumonie, tusea ce apare ca un reflex, boala de reflux esofagian, sinuzitele, infectiile de tract respirator superior, tuberculoza etc.

Tipuri de tuse

Crupul sau laringotraheobronșita apare atunci cand tractul respirator superior este obstructionat, datorita unui virus sau a unor alergii sau din cauza schimbarii de temperatura in timpul noptii. De obicei acesta vine insotit de o respiratie galagioasa si greoaie. Copiii sub 3 ani fac crup destul de des pentru ca traheea lor este ingusta iar unii copii fac crup de fiecare data cand au o infectie respiratorie.

Tusea convulsiva (pertussis) reprezinta o infectie a cailor respiratorii si se manifesta prin accese repetate de tuse, fara pauze de aer intre ele, iar la final copilul va trage aer in piept si va scoate un sunet suierat. Aceasta este foarte contagioasa si periculoasa mai ales pentru sugari si copii mici, singura cale de aparare este vaccinarea, in cadrul vaccinului hexavalent.

Tusea cu suierat apare atunci cand vorbim despre astm sau o infectie virala si se manifesta printr-un suierat pe care il scoate copilul atunci cand respira. Este intalnita in infectiile respiratorii (bronsiolita sau pneumonie), in astm sau in cazuri de obstructie mecanica accidentala a cailor aeriene. Trebuie contactat medicul imediat daca acest tip de tuse apare brusc dupa ce copilul a inhalat un corp strain.

Ia legatura cu medicul si daca tusea spastica cu suier (wheezing) se produce des, daca nu trece cu medicamente, ori daca deja folosesti la indicatia medicului, acasa, un inalator sau nebulizator pentru tratarea astmului copilului si tusea continua sa se manifeste in acelasi fel.

Tusea nocturna este cea care se agraveaza pe timpul noptii si devine o problema doar atunci cand copilul nu mai poate dormi din cauza acesteia. In infectii ale cailor respiratorii superioare, mucozitatile se scurg din nas in gat si provoaca iritatie in timp ce copilul sta culcat, impiedicandu-l pe cel mic sa doarma. O alta afectiune in care tusea devine mai persistenta noaptea este astmul deoarece caile respiratorii sunt mai sensibile noaptea.

Tusea brusca apare atunci cand copilul incepe sa tusesca din senin, pe neasteptate din cauza aspirarii de alimente sau lichide “pe partea gresita”, pe calea respiratorie, nu pe cea digestive sau cand un obiect (o bucata de mancare, voma, o moneda, o jucarie mica,etc) este fie prins in gat sau  blocheaza caile respiratorii superioare ( laringele, traheea) si uneori chiar inferioare( bronhiile).

In cazul in care tusea nu se amelioreaza si copilul  respira cu dificultate trebuie luata legatura cu pediatrul.

Cand apelam la medic?

Ajungem la medic in situatiile in care tusea impiedica respiratia sau copilul respira mai repede decat in mod normal, atunci cand  este insotita de febra foarte mare, cand copilul scoate un sunet ca un suierat dupa cateva accese continue de tuse, cand tusea vine insotita de sange sau cand copilul este slabit.

Cum ajutam acasa copilul care tuseste?

Aerul din camera este foarte important si trebuie sa ne asiguram ca incaperea in care sta copilul este aerisita constant si ca nu exista mirosuri care il pot irita.

In special inainte de culcare si nu numai, sa ne asiguram ca nasul copilului este curat si curatat de mucozitati ce pot ajunge in gat, astfel alterandu-l si provocandu-i mai multa tuse.

In camera unde doarme copilul, este indicat sa folosim un umidificator deoarece aerul uscat este unul din factorii ce pot provoca tuse. In cazul in care nu avem, putem aseza un borcan cu apa pe caloriferul cald si astfel obtinem acelasi efect.

Incepand cu varsta de 3 ani, ii putem da copilului sirop de patlagina cu miere, acesta fiind un supliment alimentar natural ce sustine sanatatea si functionarea normala a sistemului respirator.

Pentru mai multe produse utile in tratarea tusei, accesati magazinul online Manicos!

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.