Cum se procedeaza in caz de discriminare sexuala?

by Anisoara Miron
Cum se procedeaza in caz de discriminare sexuala?

Discriminarea face referire la aplicarea tratamentelor diferite fata de doua sau mai multe persoane care se afla in situatii similare, sau tratarea similara pentru persoane care se afla in situatii diferite, fara ca tratamentul aplicat celor in cauza sa aiba o justificare obiectiva.

Pentru ca un tratament sa fie considerat discriminatoriu, trebuie sa fie conditionat de un criteriu protejat de lege cum ar fi rasa, sexul, culoarea, nationalitatea, religia, varsta, dizabilitatea, originea etnica, apartenenta politica, convingerile, apartenenta politica, sau diferite criterii similare.

In randurile care urmeaza vom aborda un tip de discriminare, si anume discriminarea de sex, care poate fi solutionata la CEDO. Cei care considera ca au fost discriminati din acest punct de vedere, pot cauta cele mai bune servicii de consultanta CEDO, iar in cazul in care avocatii le comunica faptul ca este posibil sa aiba castig de cauza la CEDO, pot merge mai departe.

Pana atunci insa, haideti sa discutam mai multe detalii despre discriminarea de sexm vom vedea ce este aceasta discriminare, ce spune legea despre discriminarea de sex, si nu numai.

Ce este discriminarea de sex?

Acest lucru este atunci cand sunt anumite persoane sunt tratate in mod diferit din cauza sexului, in anumite situatii reglementate de Legea privind egalitatea 2010.

  • Tratamentul ar putea fi o actiune unica sau ar putea fi cauzat de o regula sau politica.
  • Nu trebuie sa fie intentionat pentru a fi ilegal.
  • Exista anumite circumstante cand tratamentul diferit din cauza sexului este legal.

Diferite tipuri de discriminare sexuala

Exista patru tipuri principale de discriminare sexuala.

  1. Discriminare directa

Acest lucru este atunci cand sunteti tratat mai rau decat o alta persoana sau alte persoane care se afla in aceiasi situatie, deoarece:

  • aveti o caracteristica protejata.
  • cineva crede ca aveti acea caracteristica protejata (cunoscuta sub numele de discriminare prin perceptie).
  • sunteti conectat la cineva cu acea caracteristica protejata (cunoscuta sub numele de discriminare prin asociere).

Circumstantele dvs. trebuie sa fie suficient de similare cu circumstantele persoanei care este tratata mai bine pentru a face o comparatie valabila.

Daca nu puteti indica o alta persoana care a fost tratata mai bine, este totusi discriminare directa daca puteti arata ca o persoana care nu a avut caracteristica dvs. protejata ar fi fost tratata mai bine in circumstante similare.

Pentru a fi ilegal, tratamentul trebuie sa fi avut loc intr-una din situatiile care sunt reglementate de Legea privind egalitatea. De exemplu, la locul de munca sau cand primiti bunuri sau servicii. Este posibil sa fii discriminat de cineva care are aceeasi caracteristica protejata ca si dvs.

Daca ati fost tratat mai rau din cauza varstei dvs., acest lucru poate fi permis daca organizatia sau angajatorul poate demonstra ca exista un motiv bun pentru diferenta de tratament.

Aceasta este cunoscuta sub numele de justificare obiectiva. Daca sunteti tratat mai rau din cauza oricarei alte caracteristici protejate, este discriminare directa ilegala, indiferent daca organizatia sau angajatorul are sau nu un motiv pentru aceasta.

  1. Discriminare indirecta

Discriminarea indirecta se intampla atunci cand exista o politica care se aplica in acelasi mod pentru toata lumea, dar dezavantajeaza un grup de persoane care impartasesc o caracteristica protejata si sunteti dezavantajat ca parte a acestui grup. Daca se intampla acest lucru, persoana sau organizatia care aplica politica trebuie sa arate ca exista un motiv bun pentru aceasta.

O „politica” poate include o practica, o regula sau un aranjament. Nu face nicio diferenta daca cineva a intentionat ca politica sa va dezavantajeze sau nu. Pentru a demonstra ca discriminarea indirecta se intampla sau s-a intamplat:

  • trebuie sa existe o politica pe care o organizatie o aplica in mod egal tuturor (sau tuturor celor dintr-un grup care va include).
  • politica trebuie sa dezavantajeze persoanele cu caracteristica dvs. protejata atunci cand sunt comparate cu persoane care nu au aceasta.
  • trebuie sa poti arata ca te-a dezavantat personal sau ca te va dezavantaja.
  • organizatia nu poate demonstra ca exista un motiv intemeiat pentru aplicarea politicii, in ciuda nivelului dezavantajului pentru persoanele cu caracteristica dvs. protejata.

Daca organizatia poate arata ca exista un motiv intemeiat pentru politica sa, nu este vorba de discriminare indirecta. Aceasta este cunoscuta sub numele de justificare obiectiva.

  1. Hartuire

Exista trei tipuri de hartuire legate de sex. Primul tip de hartuire este aceeasi pentru toate caracteristicile protejate. Este atunci cand cineva te face sa te simti umilit, jignit sau degradat.

De exemplu: Un manager face comentarii ca nu are rost sa promoveze femeile pentru ca pleaca sa aiba copii. Chiar daca nu directioneaza aceste comentarii catre o anumita angajata, unul dintre angajatii sai este foarte suparat si este ingrijorat de cariera sa. Aceasta ar putea fi considerata hartuire.

Al doilea tip de hartuire am numit hartuire sexuala. Acest lucru este atunci cand cineva te face sa te simti umilit, jignit sau degradat pentru ca te trateaza in mod sexual.

Aceasta este cunoscuta sub numele de „conduita nedorita de natura sexuala” si acopera tratamentul verbal si fizic, cum ar fi comentariile sau glumele sexuale, atingerea sau agresarea. Acesta acopera de asemenea, trimiterea de e-mailuri de natura sexuala sau publicarea de poze pornografice.

De exemplu: O profesoara universitara face glume sexuale unuia dintre studentii sai de sex masculin si presupune ca isi va sustine examenele daca vor intretine relatii intime.

Al treilea tip de hartuire este atunci cand cineva va trateaza pe nedrept, deoarece ati refuzat sa va supuneti hartuirii sexuale.

De exemplu: Un manager invita una dintre angajatele sale acasa dupa ce au iesit la o bautura. Ea declina. Cateva saptamani mai tarziu este concediata, sau primeste un post mai slab platit. Ea crede ca asta se datoreaza faptului ca a respins propunerea sefului ei.

Hartuirea nu poate fi niciodata justificata. Cu toate acestea, daca o organizatie sau un angajator poate arata ca a facut tot ce a putut pentru a impiedica persoanele care lucreaza pentru aceasta sa se comporte astfel, nu veti putea cere o hartuire impotriva acesteia, desi puteti face o cerere impotriva hartuitorului.

  1. Victimizarea

Acest lucru este atunci cand sunteti tratat prost, deoarece ati facut o plangere de discriminare legata de sex in temeiul Legii privind egalitatea. De asemenea, poate aparea daca sustineti pe cineva care a facut o plangere de discriminare sexuala.

De exemplu: Un coleg de sex masculin ajuta o colega de sex feminin cu cererea de discriminare sexuala si face o declaratie la un tribunal pentru ocuparea fortei de munca. Colegul de sex masculin este apoi tratat prost de catre angajatorul lor. Aceasta este victimizarea din cauza sexului.

In cazul in care aveti parte de astfe de evenimente neplacute, luati legatura cu un avocat CEDO, care va poate oferi cele mai bune servicii de consultanta CEDO. Este posibil sa va recomande sa cautati dreptatea la CEDO, si sa va ajute in demersul dvs.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.