Ce utilaje se folosesc pentru compactarea solului?

by Anisoara Miron
Ce utilaje se folosesc pentru compactarea solului?

Solul corect compactat este o componenta cheie a practicului fiecarui proiect de constructie. Ofera baza ferma si densa necesara pentru a sprijini fundatiile, placile si pavajele.

Atunci cand solul de baza nu este suficient de solid sau dens, asezarea excesiva a solului poate duce la o varietate de probleme structurale, cum ar fi peretii subsolului care se fisureaza si se scurg, conductele care se scurg si se rup, fisuri ale placilor si eroziunea fundatiei.

Exista o multime de optiuni atunci cand vine vorba de echipamente de compactare, dar gasirea masinii potrivite pentru un anumit proiect poate ajuta la asigurarea unor rezultate satisfacatoare.

Alegerea este influentata de doua criterii principale: primul criteriu este reprezentat de compozitia si proprietatile solului care trebuie compactat; al doilea este cantitatea si intinderea materialului care trebuie compactat. Primul criteriu determina tipul de forta de compactare necesar, iar cel de-al doilea determina dimensiunea masinii necesare pentru a efectua lucrarile in mod eficient.

Tipuri de sol

Diferite tipuri de sol au caracteristici diferite care afecteaza densitatea maxima si continutul optim de umiditate. Solurile sunt clasificate in mod tipic in functie de marimea bobului, care se gaseste trecand solul printr-o serie de site progresiv mai fine.

Un sol bine clasificat prezinta o gama larga de dimensiuni de particule, cu particule mai mici care completeaza goluri intre cele mai mari. Astfel de soluri dezvolta o structura suficient de densa atunci cand este compactata.

Tipurile de soluri se incadreaza in trei mari categorii: coeziv, granular si organic. Doar primele doua sunt capabile de compactare.

Solurile coezive sunt compuse in principal din cele mai mici particule – matase si argile care variaza intre 0,00004 si 0,002 inch si sunt strans legate intre ele prin atractie moleculara. Aceste soluri sunt dense, iar particulele individuale nu sunt vizibile cu ochiul liber. Acestea pot fi modelate cand sunt ude si devin foarte dure cand sunt uscate.

Solurile granulare sunt compuse in principal din nisip si particule de pietris. Nisipul este cuprins intre 0,003 si 0,08 inch iar pietrisul fin pana la mediu de la 0,08 la 1 inch.

Masini de compactare

Masinile de compactare aplica forte pentru cresterea densitatii solului. Unele echipamente aplica doar forte statice, care includ presiunea si framantarea produse numai de greutatea moarta si configuratia masinii in sine.

Astfel de forte statice afecteaza numai straturile superioare ale materialului, iar impactul lor este resimtit doar la o adancime limitata. Alte echipamente aplica de asemenea, fortele dinamice ale vibratiei sau impactului pentru a creste efectul sau compactare.

Aceste masini utilizeaza un mecanism, de regula actionat de motor, pentru a adauga o forta in jos peste greutatea statica a masinii.

Una sau mai multe greutati excentrice rotative sunt utilizate in mod normal ca mecanism vibrator. Vibratiile se misca prin sol, punand particulele in miscare si miscandu-le mai aproape impreuna pentru a produce cea mai mare densitate posibila. Aceasta afecteaza atat straturile superioare, cat si cele mai adanci.

Marimea fortei de compactare dinamica a unei masini depinde atat de frecventa de rotatie a arborelui excentric sau de salturile masinii (exprimata in vpm), cat si de amplitudinea miscarii sale, adica de distanta pe care o deplaseaza de axa sa.

Exista trei categorii de masini de compactare de baza, iar acestesa sunt: maiuri compactoare, placi vibratoare si cilindru compactor.

  1. Maiuri compactoare

Maiurile compactoare aplica forte de compactare cu impact mare generate de un motor mic care poate fi alimentat cu benzina sau diesel, care alimenteaza un piston cu doua seturi de arcuri. Masinile sunt usor inclinate astfel incat sa mearga inainte cu fiecare saritura, ghidate de operator. Deoarece au o amprenta relativ mica, aceste utilaje sunt utilizate mai ales in sapaturi inguste, cu o latime de aproximativ 24 de centimetri sau adiacente structurilor.

Furnizand lovituri de mare amplitudine la frecvente de 500 pana la 750 / minut, maiurile compactoare asigura fortele de forfecare necesare pentru compactarea solurilor coezive.

  1. Placi vibratoare.

Placile vibratoare produc vibratii de inalta frecventa de joasa amplitudine, cele mai potrivite pentru compactarea solurilor granulare. Folosesc motoare pe benzina sau diesel care conduc una sau mai multe greutati excentrice pentru a genera vibratii la frecvente cuprinse intre 2500 si 6000 vpm.

Cele mai de baza asfdel de utilaje se deplaseaza doar inainte, miscarea lor inainte fiind condusa de placa vibranta in sine. Latimea placii de pe aceste masini de serviciu mai usoare variaza de la 14 la 20 de centimetri. Acestea sunt in cele mai multe situatii, utilizate pentru a compacta zone mai mici si ascensoare superficiale sub 12 inci.

Exista de asemenea placi vibratoare mai mari si mai grele. Aceste unitati mai mari sunt de obicei reversibile, ceea ce inseamna ca folosesc doua greutati excentrice si astfel pot tranzitiona fara probleme de la inainte la invers, sau pot mentine forta in timp ce sunt oprite pentru a asigura compactarea la fata locului.

Placile mai grele si greutatile duble isi maresc de asemenea forta de compactare, astfel incat pot fi utilizate eficient pe soluri semiconozive, precum si granulare. Latimile placii variaza de la aproximativ 16 la 28 inci.

  1. Cilindri compactori

Inainte de a cauta o oferta cilindru compactor de vanzare, in caliatate de administrator al unei companii, este important sa aflati cateva detalii si despre aceste utilaje care includ mai multe categorii care servesc diferitelor scopuri. Exista modele walk-back si ride-on, role statice si vibratorii, modele cu tambur neted si modele captusite.

Cilindrii compactori cu tambur neted sau plin de mers, sunt o alegere buna pentru compactarea solurilor granulare sau mixte pentru zone mai mari, cum ar fi aleea, parcarile si drumurile. De asemenea, sunt potriviti pentru proiecte din beton.

Aceste masini asigura vibratii de inalta frecventa (aproximativ 4000 vpm), cu amplitudini reduse generate de arborii excentrici din tamburi sau montati pe cadru.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.