Testul IFG (Impaired Fasting Glucose) evalueaza nivelul glicemiei pe stomacul gol. Este un test deosebit de simplu, care presupune prelevarea de sange dintr-o vena a bratului pentru a determina nivelul de zahar din sange.
Se efectueaza de obicei in laboratoare, policlinici, spitale si clinici, iar recent si in farmacii mai bine echipate. In zilele noastre, multi medici generalisti au, de asemenea, echipamente pentru masurarea glicemiei si pot efectua testul imediat, fara a fi nevoie sa mearga la un laborator. Daca descoperiti ca sunteti diabetic, exista truse sau glucometre care va permit sa va masurati glicemia in mod regulat la domiciliu.
Valorile glicemiei sunt normale daca se situeaza intre 60-110 mg/dl, alterate cand se situeaza intre 110-125 mg/dl (in acest caz vorbim de prediabet, care trebuie tinut sub control conform indicatiilor medicului) si exprima un diabet in toata regula cand sunt egale sau peste 126 mg/dl pe stomacul gol.
Ce este o masurare a glicemiei?
Masurarea glicemiei permite identificarea valorilor glicemiei. Glicemia este un indicator important pentru diagnosticarea diabetului si pentru controlul bolii. Masurarea poate fi efectuata prin analize de sange sau prin teste de glicemie. Autocontrolul este masurarea glicemiei capilare efectuata in mod independent de catre pacientul insusi sau de catre familia sa, cu ajutorul unui instrument numit reflectometru.
Care este scopul masurarii glicemiei?
Monitorizarea glicemiei permite medicului sa optimizeze terapia si sa stabileasca nivelurile glicemice care trebuie atinse si mentinute, sa promoveze o aderenta corecta la terapie, sa evalueze eficacitatea acesteia, sa ajute pacientul sa intervina in mod autonom pentru orice schimbare si sa identifice hipoglicemiile asimptomatice.
Exista reguli de pregatire?
Masurarea glicemiei prin testul de laborator pe plasma sanguina se efectueaza in general dimineata, pe stomacul gol, prin urmare este necesar sa se evite mesele sau mancarea timp de 12 ore inainte de test.
Cine poate efectua testul de glicemie?
Testarea glicemiei ar trebui sa fie efectuata in populatia generala in scop de screening, deci nu exista contraindicatii pentru acest test. Ar trebui efectuata anual in asa-numitele grupuri de risc (membrii familiei diabeticilor, cei care sufera de obezitate, hipertensiune) sau in prezenta simptomelor (poliurie, polidipsie, pierdere in greutate nejustificata).
Este dureroasa sau periculoasa masurarea glicemiei?
Masurarea glicemiei nu este nici dureroasa, nici periculoasa. Dar in schimb este extrem de importanta de testat. Testele de masurare a glicemiei sunt recomandate in special persoanelor in varsta dar si tinerilor care sufera de diabet cat si batranii. Daca nu este acordata o atentie sporita testelor pentru masurarea glicemiei pot aparea complicatii in cazul in care glicemia individului este prea mare sau mult prea scazuta.
Cum functioneaza testarea glicemiei?
Glicemia poate fi masurata prin prelevarea unei probe normale de sange din brat sau prin automonitorizare cu ajutorul unui instrument numit reflectometru. Reflectometrul masoara glicemia folosind o picatura de sange capilar prelevata din varful degetelor.
In functie de modelul instrumentului, picatura de sange este fie turnata pe banda de testare, fie adusa aproape de capatul benzii de testare, caz in care banda absoarbe picatura prin capilaritate.
Este important ca in practica automonitorizarii sa se respecte cateva reguli simple pe care echipa de diabet le ofera de obicei.
Ce este diabetul?
Diabetul este o boala care apare atunci cand glicemia, numita si zahar din sange, este prea mare. Glicemia este principala ta sursa de energie si provine din alimentele pe care le consumi. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajuta glucoza din alimente sa patrunda in celule pentru a fi folosita pentru energie.
Uneori, corpul tau nu produce suficienta – sau orice – insulina sau nu o foloseste bine. Glucoza ramane apoi in sange si nu ajunge la celule.
In timp, a avea prea multa glucoza in sange poate provoca probleme de sanatate. Desi diabetul nu are leac, puteti lua masuri pentru a va gestiona diabetul si a ramane sanatos.
Diabetul afecteaza aproape pe toata lumea, de la cei peste 110 milioane de americani cu sau cu risc de boala pana la multi mai multi oameni care ii ingrijesc. Cele mai frecvente tipuri de diabet sunt diabetul de tip 1, tip 2 si diabetul gestational.
Daca aveti diabet de tip 1, corpul dumneavoastra nu produce insulina. Sistemul tau imunitar ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. Diabetul de tip 1 este de obicei diagnosticat la copii si adulti tineri, desi poate aparea la orice varsta. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa ia insulina in fiecare zi pentru a ramane in viata.
Daca aveti diabet de tip 2, corpul dumneavoastra nu produce si nu foloseste bine insulina. Puteti dezvolta diabet de tip 2 la orice varsta, chiar si in copilarie. Cu toate acestea, acest tip de diabet apare cel mai adesea la persoanele de varsta mijlocie si in varsta. Tipul 2 este cel mai frecvent tip de diabet.
Diabetul gestational se dezvolta la unele femei cand sunt insarcinate. De cele mai multe ori, acest tip de diabet dispare dupa ce copilul se naste. Cu toate acestea, daca ati avut diabet gestational, aveti o sansa mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Uneori, diabetul diagnosticat in timpul sarcinii este de fapt diabet de tip 2.