Cum se cresc corect plantele?

by Anisoara Miron
Cum se cresc corect plantele?

Utilizarea prelatei negre traditionale sau a  folie solarii si sere, folie mulcine , plasa de umbrire este acum depasita, iar antreprenorii pot alege alte alternative mai potrivite pentru situatii specifice. “Panza neagra”, atunci cand este aplicata vara, are unele dezavantaje legate de supraincalzirea acesteia, care se transmite la suprafata solului acoperit, favorizand stresul termic al plantelor, in special in momentul transplantarii.

Pe de alta parte, noile folii (pelicule foto-reflectorizante) mentin solul mai rece, deoarece o parte din radiatia incidenta este reflectata. Pelicula (de obicei de culoare galbena, argintie sau alba), datorita reflexiei ridicate a radiatiei incidente, ramane mai rece, ceea ce favorizeaza fenomenul de condensare a apei sub pelicula.

Acest comportament al peliculelor foto-reflectorizante garanteaza, pe langa efectul de mulcire, o stare termica mai favorabila si o economie considerabila de apa, deoarece apa, prin condensare, ramane la dispozitia plantelor pentru mai mult timp si nu se pierde prin gravitatie.

Solarizare

Datorita unei concurente din ce in ce mai acerbe, filmele de solarizare evolueaza in mod constant, trecand de la temperaturile inregistrate timp de douazeci si patru de ore la diferite adancimi ale solului la suma termica pe care fiecare film o poate mai mult sau mai putin garanta. Adica, numarul total de ore, peste o anumita temperatura, in care se poate gasi un anumit strat de sol.

In domeniul foliilor bariera, care sunt utilizate pentru fumigatia solului, am trecut de la VIF (folie practic impermeabila) la ultima generatie TIF (folie total impermeabila), cu un avantaj clar mai ales in ceea ce priveste impactul asupra mediului. Aceste pelicule sunt capabile sa asigure o permeabilitate redusa la gaze chiar si la temperaturi de functionare (>30 °C).

Eficacitatea

Eficacitatea solarizarii in comparatie cu solul neacoperit este destul de evidenta, avand in vedere sutele de ore utile obtinute prin tratamentul termic. In special, daca luam in considerare insumarile la peste 37 °C realizate cu varianta galactomanan/Polysolar in comparatie cu utilizarea filmului Polysolar singur, cresterile orelor utile sunt de 19, 10 si, respectiv, 24% de la 10 la 30 cm.

Daca se face o comparatie cu pelicula de polietilena (temperaturi masurate doar la 20 cm), diferenta de ore utile in favoarea “panoului solar” devine 44%.

Pentru a stabili o legatura intre sumele termice realizate la diferite adancimi si mortalitatea fungilor patogeni, au fost efectuate teste prin inocularea unor ciuperci fitopatogene (Fusarium oxysporum f.sp. melonis, Sclerotinia sclerotiorum si Plectosphaerella cucumerina) in parcela solarizata cu pelicula Polysolar si pe solul nesolarizat.

Datele privind mortalitatea celor trei ciuperci au confirmat eficienta metodei aplicate timp de numai 30 de zile. Ratele de mortalitate au fost in medie de 87% la 10 cm, in jur de 76% la 20 cm si au variat in functie de ciuperca la 30 cm, cu mortalitati de 24, 67 si 77% pentru Plectosphaerella, Fusarium si, respectiv, Sclerotinia.

O alta solutie pentru mulcire este reprezentata de foliile biodegradabile

Aceasta este o realitate bine stabilita in peisajul foliilor de mulcire, iar utilizarea lor se extinde de la an la an, datorita si imbunatatirilor continue aduse si a preturilor care tind sa scada datorita concurentei care a lipsit in acest sector.

De ce au florile nevoie de apa de ploaie?

Margareta gerbera este o planta aglomerata si poate fi impartita la radacina in scopul inmultirii. Margaretele Gerbera pot fi cultivate in interior atata timp cat sunt expuse la multa lumina, iar coroanele lor, unde radacinile se intalnesc cu frunzele, nu ating suprafata solului. Ele cresc cel mai bine atunci cand temperaturile raman intre 40 si 70 de grade si infloresc la temperatura camerei.

Cand este in crestere activa, fertilizati saptamanal cu orice ingrasamant solubil in apa pentru plante cu flori, care este diluat la un sfert din concentratia recomandata. Pentru un aranjament simplu, dar captivant, taiati capetele margaretelor gerbera si pluteste-le intr-un vas de cristal sau de sticla umplut pe jumatate cu apa.

Daca aveti o gradina in terasa sau curtea din spate sau aveti plante in casa, este recomandat sa profitati de acest sezon utilizand apa de ploaie pentru a va revigoriza si a reimprospata plantele. Cand plantarea in aer liber nu necesita un efort suplimentar, daca plantati in interior, puteti stoca apa de ploaie si o puteti folosi pentru a va uda plantele de interior. Iata cateva beneficii importante ale utilizarii apei de ploaie pentru gradina ta interioara.

Spre deosebire de apa de la robinet, apa de ploaie nu contine saruri, minerale, substante chimice de tratare, deoarece apa de ploaie este pura hidratare. Chiar si apele subterane si de suprafata pot fi contaminate sau pot avea substante chimice care se acumuleaza in sol in timp, ceea ce face ca apele subterane nu numai daunatoare, ci si inutile pentru plante.

In plus, udarea plantelor cu apa de la robinet sau cu apa subterana poate fi mai daunatoare, deoarece substantele chimice sunt inmuiate in sol si nu au spatiu pentru a se raspandi asa cum pot in paturile naturale ale plantelor.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.