In zilele de astazi, majoritatea persoanelor folosesc social media in diferite scopuri, indiferent daca este vorba de relaxare sau informare. Asadar, va fi extrem de util sa inveti sa evaluezi postarile online si sa distingi continutul fals de informatiile reale.
Asadar, va fi extrem de util pentru tine sa citesti doar stirile din surse sigure, precum paginile televiziunilor sau blog stiri Romania.
In urma vizualizarii unei simple analize asupra continutului site-urilor informative, se poate observa faptul ca accesand paginile mass-mediei de astazi, oamenii ar putea avea mai multe sanse sa citeasca informatii false si inselatoare, decat stiri reale. Diferenta dintre stirile de incredere si cele false postate pe forumurile publice a devenit un subiect frecvent discutat in ultimii ani.
Social media este cea mai importanta parte a societatii noastre din prezent – poate fi o sursa de stiri de incredere? Nu intotdeauna. Iata cateva modalitati de a face diferenta intre dezinformare si lipsa informatiei pe retelele de socializare, identificarea „stirilor false” si accesarea informatiilor corecte.
Informare vs. dezinformare
Cand analizam „stirile false” si modul in care acestea sunt distribuite pe retelele de socializare, exista doua tipuri de informatii false de care trebuie sa fim constienti – lipsa informatiei si dezinformarea. Asadar, aceste doua tipuri de informatii devin adesea virale deoarece supraincarcarea povestilor cu detalii nesemnificative si consumul de senzational al utilizatorilor vor limita capacitatea mass-mediei de a diferentia informatiile in functie de calitate.
Retelele sociale sunt o platforma publica, oricine (inclusiv site-urile de stiri) poate posta orice fara a fi responsabil pentru veridicitatea informatiilor. Asadar, in cele din urma va ramane la latitudinea utilizatorilor sa distinga informatiile adevarate de click bait si stiri false.
Lipsa informatiei
Ceea ce diferentiaza dezinformarea de lipsa informatiei este intentia persoanei care publica aceste stiri. Asadar, lipsa informatiei este clasificata ca fiind continut fals sau inselator, incluzand pacaleli, teorii ale conspiratiei, rapoarte fabricate, titluri senzationale si chiar satira. De cele mai multe ori aceste stiri nu au ca scop inselatoria. Totusi, site-urile care publica astfel de informatii isi propun sa modeleze sau sa schimbe opinia publica asupra unui subiect.
Dezinformare
Dezinformarea poate fi raspandita folosind multe dintre aceleasi metode ca si lipsa informatiei – pacaleli, click bait sau rapoarte fabricate. Comparativ cu prima categorie prezentata anterior, dezinformarea este creata pentru a insela cititorii.
Exista o varietate de motive pentru care dezinformarea este utilizata la scala larga, indiferent daca este vorba de conturile de socializare personale, pagini verificate sau chiar conturile unor afaceri extrem de populare. In acest mod, va creste eficienta marketingului de pe retelele sociale, va creste traficul online pe pagina, numarul de like-uri si followeri se va schimba rapid, va incita un raspuns emotional sau va crea o distragere.
Dezinformarea poate fi periculoasa pe retelele de socializare, deoarece, asa cum s-a mentionat anterior, cantitatea mare de informatii prezenta pe aceste platforme, precum si utilizarea la scala mare a social media, vor transforma aceste stiri in subiecte extrem de populare.
Fi real!
Daca doresti sa poti identifica stirile false cu usurinta, exista cateva intrebari pe care ti le poti pune. Aceste intrebari vor varia in functie de tipul de cont pe care il urmaresti.
- Conturi personale
Daca urmaresti contul personal al unui individ si te intrebi daca informatiile prezentate de acesta sunt reale, va trebui sa verifici cateva aspecte.
Iata cateva intrebari care te vor putea ajuta sa identifici stirile false de pe contul personal al unui utilizator:
- Contul care a distribuit postarea are mize emotionale sau profesionale, drept pentru care posteaza aceste afirmatii?
- Care este tipul de continut?
- Aceste informatii sunt rezonabile?
- Stirile sunt simple sau citeaza surse de incredere?
- Conturi de afaceri sau profesionale
Un cont de afaceri sau profesional va avea atentia centrata pe audienta. In mod ideal, paginile de socializare ale diferitelor organizatii ar trebui sa fie informative cu privire la obiectivele si valorile companiei. Pe langa intrebarile pe care ti le-ai pune in cazul unui cont personal, ar trebui sa te intrebi si:
- Cum isi informeaza publicul?
- Informatiile sunt referitoare la concurenta sau la piata?
- Cum reflecta aceste stiri reputatia sau valorile companiei respective?
- Aceste informatii sunt relevante pentru clientii organizatiei respective?
Dezinformarea si postarea stirilor false de pe un cont profesionist sau de afaceri pot avea consecinte grave. Asadar, echipele din spatele acestor conturi trebuie sa fie extrem de bine informate inainte de a posta stiri referitoare la organizatiile respective.
Puterea retelelor sociale
Combaterea stirilor false pe retelele sociale se reduce la intelegerea scopului unei astfel de postari, precum si intelegerea platformei in sine. De altfel, platformele de socializare castiga bani prin vanzarea datelor personale ale utilizatorilor, unor companii publicitare, motiv pentru care vei vedea adesea anunturi publicitare in functie de istoricului cautarilor.
Acest lucru este important de stiut pentru contextul stirilor false in online. Ca si persoana fizica, constientizarea faptului ca stirile pe care le vezi in feedul tau sunt filtrate pe baza datelor colectate anterior te poate ajuta sa alegi mult mai bine site-urile pe care le accesezi frecvent.