Ce sunt coturile si cum se sudeaza in constructii?

by Anisoara Miron
Ce sunt coturile si cum se sudeaza in constructii?

Unii proiectanti cred ca grosimea peretelui unor parti cheie ale aceluiasi sistem de conducte, cum ar fi coturile, teurile si reductoarele din otel carbon, ar trebui sa fie mai mare decat cea a conductei din cauza concentrarii tensiunilor, dar acest lucru nu este adevarat.

In timpul constructiei pe santier, chiar si in cazul tevilor si coturilor din aceeasi clasa de presiune, grosimea peretelui coturilor este usor mai mare decat cea a tevilor. Daca grosimea peretelui coturilor este marita, grosimea peretelui celor doua tevi va fi inconsecventa si acestea nu vor putea fi sudate bine impreuna.

Un cot este o teava curbata la un unghi (45° sau 90° sau 180° etc.), cu exteriorul mai subtire in extensie decat interiorul. In general, grosimea necesara pentru fata interioara este mai mare decat cea a fetei exterioare, care este de obicei de doua ori mai mare decat cea a fetei exterioare.

Motivul este ca arcada posterioara a cotului este cea mai subtire pozitie si este, de asemenea, cea mai scorojita pozitie. Grosimea peretelui este marita doar pentru a creste capacitatea de a rezista la presiune si de a rezista la spalare.

Fiecare parte a sistemului de conducte sub presiune, cum ar fi cotul, supapa, are propriul standard de aplicare, trebuie sa urmeze principiul rezistentei egale, adica fiecare parte a aceleiasi conducte are aceeasi adaptabilitate la fluide, intensitate si durata de viata (parti detasabile, cum ar fi garnitura supapei, garnitura, cu exceptia), se manifesta in principal in alegerea materialelor si aplicarea standardului.

Pentru piesele de teava cu presiuni nominale, trebuie utilizate aceleasi standarde de aplicare sau standarde similare, inclusiv temperatura-presiune. pentru coturile de teava trebuie sa se aleaga tevi de aceeasi rezistenta.

Care sunt principalele fitinguri de instalatii sanitare

Ca sa trecem la subiect, iata care sunt particularitatile principalelor racorduri sanitare:

  • Racordurile din cupru sunt lipite si necesita instrumente sanitare, cum ar fi o torta sau o torta de lipit, pentru a fi instalate.
  • Racordurile din doua piese permit conectarea tevilor de cupru fara lipire si sunt rapid si usor de instalat cu ajutorul unor chei simple.
  • Racordurile insurubate sunt insurubate si sigilate cu teflon, filet si compus de etansare sau garnitura si sunt utilizate in sistemele de alimentare cu apa si pentru conectarea la echipamente sanitare.
  • Racordurile PER se conecteaza la tevile PER, se asambleaza fara sudura cu unelte dedicate sau prin compresie, in functie de tip.
  • Racordurile din PVC sunt utilizate pe sistemele de canalizare nepresurizate (PVC gri pentru uz casnic); aceleasi racorduri sunt de culoare gri-albastru inchis daca urmeaza sa fie instalate pe un sistem presurizat. Acestea sunt lipite si nu necesita unelte speciale pentru instalare.
  • Racordurile de compresie PE sunt utilizate pe retelele de conducte din polietilena (alimentare generala); acestea sunt conectate prin insurubare.

O instalatie de instalatii sanitare este in 90% din cazuri din cupru, veti fi astfel condus sa folositi, in functie de competentele si nevoile dumneavoastra, racorduri din cupru, racorduri biconice, racorduri cu surub si racorduri din PVC, care vor fi cel mai adesea de evacuare.

Racord de cupru

Racordurile sudate sunt dimensionate la diametrul tevilor de cupru si configurate in functie de necesitatile instalatiei. Poti alege un cot sudabil de la Nicometaltub.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.