Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea?

by Anisoara Miron
Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea?

Certificatele ISO sunt documente care dovedesc ca o anumita companie respecta scrisoarea cu un standard ISO. In acest fel, se demonstreaza ca standardele impuse de aceasta legislatie au fost puse in aplicare in mod adecvat. Este un aspect important faptul ca, atunci cand este aplicata, compania obtine o mare diferentiere in ceea ce priveste concurenta.

Aceste tipuri de certificate arata ca societatea este intr-adevar competenta si de incredere, astfel incat sa atraga increderea atat a clientilor, cat si a altor segmente de public: furnizori, investitori etc. In plus, detinerea certificatelor ISO ofera companiilor capacitatea de a realiza strategii mai ambitioase si mai competitive.  Vezi certificari ISO 22000 aici!

Beneficiile certificatelor ISO

In ceea ce priveste beneficiile de a fi in posesia acestui tip de certificate, cel mai important si remarcabil este faptul ca imaginea brandului este favorizata, atat in fata clientilor, cat si a societatii. Astfel, productivitatea creste, cu o orientare clara catre inovare si imbunatatire continua. Desigur, diferitii agenti ai mediului companiei, cum ar fi clientii, furnizorii si administratiile publice, le sporesc increderea in companie.

Un alt mare beneficiu al detinerii certificatelor ISO este ca luarea deciziilor este mult simplificata. Si, in cele din urma, acele companii care au acest tip de acreditare isi vad cifra de afaceri in cresteredeoarece se arata ca companii de incredere.

Tipuri de certificate ISO

  • ISO 9001: ISO 9001 stabileste liniile directoare pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem bun de management al calitatii. Acesta garanteaza ca compania se angajeaza sa mentina anumite standarde de calitate care sunt conforme cu standardul. Atat bunurile, cat si serviciile oferite de companie sunt examinate pentru a certifica calitatea acestora. In acelasi mod, procesul de productie este, de asemenea, analizat in detaliu, cautand o imbunatatire continua.
  • iso 140001: in domeniul managementului de mediu, certificatul 140001 garanteaza implementarea corecta a sistemului de management de mediu. Acesta certifica faptul ca compania acorda atentie respectului pentru mediu, minimizand impactul activitatii productive asupra acestuia.
  • ISO 5001: acest regulament se invarte in jurul sistemului de management al energiei. Se asigura ca o companie utilizeaza in mod responsabil energia in timpul procesului de productie, incercand sa obtina eficienta energetica.
  • ISO 27001: Acest standard se bazeaza pe sistemele de management al securitatii informatiilor. Stabileste ca compania nu incalca niciun standard de securitate privind manipularea informatiilor.
  • ISO 22301: se asigura ca sistemul de management al continuitatii afacerii a fost implementat in mod corespunzator. Acesta stabileste ca compania a identificat potentiale amenintari si a ajuns la o modalitate de a-si consolida capacitatea. Prin urmare, riscul ca compania sa fie compromisa intr-un fel este minim.
  • ISO 39001: Prezentul standard ISO se refera la masurile care trebuie puse in aplicare pentru a asigura siguranta corespunzatoare in traficul rutier. Prin urmare, arata ca societatea este interesata de cresterea sigurantei rutiere.
  • ISO 45001: certifica conformitatea cu standardele stabilite ale sistemelor de management al sanatatii si securitatii in munca. In acest fel, compania certifica faptul ca siguranta si sanatatea operatorilor sunt perfect supravegheate, avand grija de toate detaliile legate de aceasta.

Atunci cand o anumita companie implementeaza certificarea diferitelor standarde ISO, inseamna ca este orientata catre un model de sisteme de management complet integrate. Exista unele standarde ISO care sunt compatibile intre ele, astfel incat este posibil sa se obtina certificarea integrata intr-un singur proces.

Certificare ISO 22000

Certificarile de tip ISO sunt sisteme de management si standardizare pentru managementul calitatii. Companiile care doresc sa fie certificate in cadrul acestor standarde trebuie sa asigure implementarea corecta a unui sistem eficient, care sa permita atat gestionarea, cat si omogenizarea proceselor care se incearca sa se imbunatateasca.

Certificarea ISO 22000 se concentreaza pe sistemele de management al alimentelor, care este una dintre cele mai importante cerinte pentru orice procesator de alimente, unde sunt utilizate toate bazele GMP (Bune practici de fabricatie), plus incorporarea principiilor HACCP (Analiza riscurilor si punctele critice de control).

Care este beneficiul certificarii ISO 22000?

Principalul motiv pentru care companiile de prelucrare a alimentelor solicita certificarea lor in acest domeniu este, deoarece este unul dintre putinele standarde recunoscute la nivel mondial in fata diferitelor autoritati de salubritate si igiena din intreaga lume. Obtinerea acestuia faciliteaza recunoasterea diferitelor sisteme de management al sigurantei alimentare, obtinand acreditarea companiilor pentru exportul produsului sau produselor lor in diferite tari.

Desi este adevarat ca certificarea este un ghid aplicat in diferitele etape ale lantului valoric al companiei (de la productie, prelucrare, distributie, depozitare etc.), cel mai mare accent va fi in etapa de procesare a intrarilor manipulate de procesatorul de alimente.

Cum se beneficiaza desistemele de inspectie de acreditare?

Instalarea sistemelor de inspectie si detectare a contaminantilor este esentiala pentru companiile care doresc sa acrediteze reglementarile pentru obtinerea certificarilor, cum ar fi ISO 22000, care sunt acordate organizatiilor care demonstreaza ca pot gestiona si controla in mod eficient pericolele pentru siguranta alimentara, prin detectarea oricarui contaminant, fie fizic, microbiologic si chimic, impiedicandu-l sa ajunga la consumator.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.