Care sunt cele 12 meridiane din medicina traditionala chineza?

by Anisoara Miron
Care sunt cele 12 meridiane din medicina traditionala chineza?

Meridianele sunt canalele pe care le ia energia Qi. Acestea traverseaza intregul corp formand o retea de energie. Unele meridiane sunt mai specifice energiei Yin, iar altele energiei Yang. Aceste doua energii sunt atasate unor organe specifice care le dau numele. Organele Yin sunt ficatul, rinichiul, splina, plamanul, inima si plicul inimii.

Organele Yang sunt stomacul, intestinul subtire, intestinul gros, vezica biliara, vezica urinara si triplul incalzitor, care reprezinta un anumit sistem energetic si este alcatuit din trei parti: incalzitorul superior, mijlocul si inferior. Meridianele lucreaza in perechi, asociind un organ Yin si un organ Yang:

  • Splina / Stomac
  • Rinichi / vezica urinara
  • Inima / intestinul subtire
  • Inima / Triple incalzitor
  • Ficatul / vezica biliara
  • Plaman / intestin gros

Ce sunt punctele de acupunctura?

In practica actuala, practicienii folosesc 361 de puncte de acupunctura, dar uneori erau mai mult de 2.000, unele fiind plasate in afara meridianelor. Fiecare zona a corpului (cap, picior, mana, abdomen) este traversata de anumite meridiane.

Prin urmare, pozitia punctelor si stimularea acestora trebuie tratate cu mare precizie.Aici putem cita cateva exemple de puncte de acupunctura in functie de meridianul pe care il ating:

  • Picioare: gasim meridianele splinei, ficatului, stomacului, vezicii biliare, rinichilor si vezicii urinare. Reflexologia plantara este limitata la talpile picioarelor, in timp ce in acupunctura toate zonele piciorului sunt traversate de meridiane.
  • Urechi: punctele de acupunctura sunt deosebit de numeroase in ureche. Auriculoterapia este un bun indiciu pentru multe afectiuni.
  • Maini: meridianele care trec prin maini sunt cele ale intestinului subtire, inimii, intestinului gros si ale plamanilor, precum si Maestrul inimii si Triplul incalzitor.
  • Spate: meridianele vezicii biliare, ale intestinului gros, ale vezicii urinare.
  • Fata: Meridianele stomacului, inimii, intestinului subtire, intestinului gros, ficatului, vezicii biliare, vezicii urinare si meridianelor cu tripla incalzire.
  • Burta: Acupunctura abdominala este o practica terapeutica recenta dezvoltata de Dr. Zhiyun BO. Isi gaseste interesul in apropierea organelor vitale si in trecerea stransa a meridianelor energetice.

Acupunctura functioneaza cu adevarat?

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut acupunctura ca o stiinta medicala si isi arata interesul pentru mai multe afectiuni. Exista multe studii care au analizat eficacitatea terapeutica a acupuncturii. O mare parte din aceste studii sunt controversate, deoarece sunt discutabile din punct de vedere metodologic sau, eventual, partinitoare. Concluziile pot fi invalidate din aceste motive. Multe marturii raporteaza un sentiment real de bunastare in urma unei sesiuni de acupunctura.

Chiar daca stiinta nu a reusit inca sa demonstreze in mod formal efectele fiziologice ale acupuncturii, asta nu inseamna ca este ineficienta! Inseamna doar ca nivelurile de dovezi sunt in prezent mai empirice decat statistice.

Cum este o sesiune de acupunctura?

O sesiune de acupunctura incepe de obicei cu contactul, care evalueaza vitalitatea persoanei intrebandu-i despre stilul de viata, obiceiurile alimentare, somnul, apoi analizand limba si luand pulsul. Sedinta are loc de obicei intinsa (pe spate, dar si pe stomac sau pe lateral, in functie de zonele care trebuie tratate).

Medicul acupuncturist indica pacientului sau numarul si frecventa sesiunilor necesare si, desigur, se pot adapta in functie de diferiti parametri. Fa si tu chiar azi o programare sedinta de acupunctura.

Alte informatii interesante despre acupunctura

Acupunctura  este o forma de medicina alternativa si o componenta a medicinei traditionale chineze (TCM) in care ace subtiri sunt inserate in corp. Acupunctura este o pseudostiinta; teoriile si practicile TCM nu se bazeaza pe cunostinte stiintifice si au fost caracterizate ca sarlatanii.

Exista o serie de variante de acupunctura care isi au originea in diferite filosofii, si tehnicile variaza in functie de tara in care este efectuata, dar pot fi impartite in doua aplicatii si abordari filosofice fundamentale principale, prima fiind forma standardizata moderna numita opt TCM principal si a doua un sistem mai vechi care se bazeaza pe vechiul taoist Wuxing sau mai bine cunoscut sub numele de cele cinci elemente sau faze din Occident.

Acupunctura este cel mai des utilizata pentru a incerca ameliorarea durerii, desi specialistii spun ca poate fi folosita si pentru o gama larga de alte afectiuni. Acupunctura este in general utilizata numai in combinatie cu alte forme de tratament.

Concluziile studiilor si analizele sistematice ale acupuncturii sunt inconsistente, ceea ce sugereaza ca nu este eficienta. O prezentare generala a recenziilor Cochrane a constatat ca acupunctura nu este eficienta pentru o gama larga de afectiuni.  O analiza sistematica efectuata de oamenii de stiinta din medici de la universitatile din Exeter si Plymouth a gasit putine dovezi ale eficacitatii acupuncturii in tratarea durerii.

 In general, dovezile sugereaza ca tratamentul pe termen scurt cu acupunctura nu produce beneficii pe termen lung. Unele rezultate ale cercetarii sugereaza ca acupunctura poate atenua unele forme de durere, desi majoritatea cercetarilor sugereaza ca efectele aparente ale acupuncturii nu sunt cauzate de tratamentul in sine.

 O analiza sistematica a concluzionat ca efectul analgezic al acupuncturii parea sa nu aiba relevanta clinica si nu putea fi deosebit in mod clar de prejudecata.  

O meta-analiza a constatat ca acupunctura pentru durerile lombare cronice a fost rentabila ca adjuvant la ingrijirea standard,  in timp ce o revizuire sistematica separata a gasit dovezi insuficiente privind rentabilitatea acupuncturii in tratamentul cronice scazute dureri de spate.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.