Este foarte frumos sa ai un animal de companie, iar cainii raman printre preferatii multora. Cand vorbim despre frumusete, loialitate si in unele situatii despre utilitate, cainii raman pe primul loc. Daca si tu ai un caine acasa, si tu trebuie sa arati acelasi devotament fata de el.
Un aspect foarte important, de care trebuie sa ti cont este hrana acestuia. In acest articol vei putea gasi informatii importante legate de modul in care alegi hrana prietenului tau si pe ce criterii se bazeaza recomandarile primite.
Cainii cresc mai repede decat organele lor
Azi, l-ai luat si era un pui cat o palma iar in trei luni nu mai poti sa il ti in brate. Cu siguranta te-ai confruntat cu aceasta situatie. Chiar daca unele rase se dezvolta fizic rapid, ei tot pui sunt, cel putin pana la varsta de un an. In special sistemul digestiv nu se dezvolta cu aceiasi viteza ca restul corpului.
Drept urmare, hrana pentru câini, cand sunt inca pui, difera foarte mult de cea a unui adult pentru ca el nu poate asimila la fel de usor mineralele, vitaminele si tot ce are nevoie sa asimileze din hrana. Asa iti poti explica, de ce unui pui (fie el si mare) ii trebuie mancare specifica.
Pentru orice animal, hrana reprezinta cheia spre o sanatate de fier. Sanatatea unui animal se poate observa dupa nivelul sau e energie, aspectul blanii sale si alte detalii care arata de la sine cat de sanatos este animalul tau.
Cand devine adult?
Nu toate rasele de caini se incadreaza la categoria de adult la aceiasi varsta. Pentru a determina acest lucru, colaborarea stransa cu medicul veterinar este foarte importanta. De regula, maturitatea unui caine se masoara in numarul de kilograme pe care acesta le acumuleaza in raport cu rasa sa.
Aici nu este vorba despre cainii care, din cauza unei alimentatii deficitare si a lipsei de activitate fizica, ajung sa fie supraponderali. Daca vorbim de rase de caini mari, atunci, acesta poate atinge maturitatea in jurul varstei de 2 ani.
Ce ar trebui sa contina hrana unui caine?
Proteinele, in cantitate optima, trebuie sa faca parte din alimentatia unui caine. Totodata, el trebuie sa aiba suficienta energie, pe care si-o poate lua tot din alimentatie. Asta inseamna ca si dozarea corecta a carbohidratilor este un factor important in mentinerea sanatatii animalului tau. Dupa cum vezi, grasimile nu sunt prioritare, dar in cantitati mici ele pot fi introduse in alimentatie. Trebuie sa tii cont de talia rasei cainelui tau cand alegi mancarea.
Daca alegi mancare pentru caini de talie mica, pentru a hrani un caine de talie mare, atunci il poti subnutri. Fiecare tipologie de rasa are nevoi speciale, iar nutrientii mentionati anterior sunt asimilati diferit.
Cat de des trebuie hranit?
Programul il stabilesti tu, in functie de varsta prietenului tau. Daca este vorba de un pui, mesele vor fi mai dese iar pe masura ce inainteaza in varsta, el poate ajunge la doua mese pe zi. Cantitatea de hrana si frecventa meselor, este bine sa o stabilesti impreuna cu medicul veterinar curant.