Ce este distributismul in economie?

by Anisoara Miron
Ce este distributismul in economie

Distributismul este o teorie economica care afirma ca activele productive ale lumii ar trebui sa fie detinute pe scara larga si nu concentrate. A fost dezvoltat in Europa la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX, pe baza principiilor invataturii sociale catolice, in special a invataturilor papei Leo al XIII-lea in enciclica sa Rerum novarum (1891) si a papei Pius al XI-lea in Quadragesimo anno (1931).

Acesta considera atat capitalismul, cat si socialismul ca fiind la fel de defectuoase si de exploatatoare si favorizeaza mecanismele economice, cum ar fi cooperativele la scara mica si intreprinderile de familie, introducand reglementari antitrust la scara larga.

Unele partide politice crestin-democrate au pledat pentru distributism in politicile lor economice.

Prezentare generala

Potrivit distributistilor, dreptul de proprietate este un drept fundamental, iar mijloacele de productie ar trebui sa fie raspandite cat mai mult posibil, in loc sa fie centralizate sub controlul statului (capitalism de stat / socialism de stat), cativa indivizi (plutocratie) ), sau corporatii (corporatocratie).

Distributismul sustine, asadar, o societate marcata de o proprietate distribuita tuturor. Economistul cooperatist Race Mathews sustine ca un astfel de sistem este esential pentru crearea unei ordini sociale.

Economistul cooperatist Race Mathews

Distributismul a fost adesea descris in opozitie atat cu socialismul, cat si cu capitalismul, pe care distributistii ii considera la fel de defecti si exploatatori. Mai mult, unii distributisti sustin ca socialismul este concluzia logica a capitalismului, intrucat puterile concentrate ale capitalismului capteaza in cele din urma statul, rezultand intr-o forma de socialism.

Thomas Storck argumenteaza: “Atat socialismul cat si capitalismul sunt produse ale iluminismului european si sunt astfel forte modernizante si anti-traditionale. In schimb, distributismul urmareste sa subordoneze activitatea economica vietii umane in ansamblu, vietii noastre spirituale, vietii noastre intelectuale, vietii noastra de familie. ”

Cativa distributisti au fost influentati de ideile economice ale lui Pierre-Joseph Proudhon si de teoria sa economica mutualista, astfel, astfel ramura anarhista mai putin cunoscuta a distributismului lui Dorothy Day si Miscarea muncitorilor catolici ar putea fi considerate o forma de socialism libertarian de piata libera, datorita opozitiei lor atat la capitalismul de stat, cat si la socialismul de stat.

Unii au vazut-o mai mult ca o aspiratie, care a fost realizata cu succes pe termen scurt prin angajamentul fata de principiile subsidiaritatii si solidaritatii (acestea fiind construite in cooperative locale independente din punct de vedere financiar si intreprinderi familiale mici), desi sustinatorii citeaza si perioade precum Evul mediu – ca exemple ale viabilitatii istorice pe termen lung a distributismului.

Deosebit de influenti in dezvoltarea teoriei distributismului au fost autorii catolici G. K. Chesterton si Hilaire Belloc, doi dintre cei mai importanti si puternici sustinatori ai teoriei distributiste.

Background

De la mijlocul secolului XIX si pana la sfarsitul acestuia, a existat o crestere a popularitatii catolicismului politic in intreaga Europa. Potrivit istoricului Michael A. Riff, o caracteristica comuna a acestor miscari a fost opozitia nu numai contra laicismului, ci si a capitalismului si socialismului. In 1891, Papa Leo al XIII-lea a promulgat Rerum novarum, in care a abordat „mizeria care preseaza atat de nedrept asupra majoritatii clasei muncitoare” si a vorbit despre modul in care „un numar mic de oameni foarte bogati” au fost capabili sa aduca mari mase de muncitori saraci, intr-o forma foarte apropiata de vechea sclavie.

Papa Leo al XIII-lea a promulgat Rerum novarum

Afirmat in enciclica era dreptul tuturor oamenilor de a detine proprietati, necesitatea unui sistem care sa permita „cat mai multor oameni sa devina proprietari”, datoria angajatorilor de a asigura conditii de munca sigure si salarii suficiente si dreptul lucratorilor la uniune. Proprietatea comuna si guvernamentala a fost respinsa in mod expres ca mijloc de a ajuta saracii.

In jurul inceputului secolului XX, GK Chesterton si Hilaire Belloc au reunit experientele disparate ale diferitelor cooperative si societati prietene din Anglia de Nord, Irlanda si Europa de Nord intr-o teorie politica coerenta care a sustinut in mod special proprietatea privata pe scara larga a locuintei si controlul industriei prin intermediul micilor intreprinderi operate de proprietari si a cooperativelor controlate de lucratori.

In Statele Unite, in anii 1930, distributismul a fost tratat in numeroase eseuri de Chesterton, Belloc si altii in The American Review, publicat si editat de Seward Collins. Pivotul dintre celelalte lucrari ale lui Belloc si Chesterton in privinta distributiei sunt The Servile State si Outline of Sanity.

Desi majoritatea sustinatorilor distributiei de mai tarziu nu erau catolici si multi erau, de fapt, fosti socialisti radicali, care au devenit deziluzionati de socialism, gandirea distributista fost adoptata de Miscarea Muncitorilor Catolici, in stransa legatura cu gandirea lui Dorothy Day si a lui Peter Maurin privind localizarea si independenta comunitatilor.

De asemenea, a influentat gandirea din spatele Miscarii Antigonish, care a implementat cooperative si alte masuri pentru a ajuta oamenii saraci. Implementarea sa practica sub forma unor cooperative locale a fost documentata de Race Mathews in cartea sa din 1999 – Jobs of Our Own: Building a Stakeholder Society.

Teoria economica

Proprietatea privata

In cadrul unui astfel de sistem, majoritatea oamenilor ar fi capabili sa isi castige viata fara sa fie nevoiti sa se bazeze pe utilizarea proprietatii altora pentru a face acest lucru. Exemple de oameni care isi castiga viata in acest fel ar fi fermierii care detin propriul teren si utilaje conexe, tamplari si instalatori care detin propriile unelte etc.

Abordarea „cooperativa” merge dincolo de aceasta perspectiva pentru a recunoaste ca astfel de proprietati si echipamente pot fi in „coproprietate” a comunitatilor locale mai mari decat o familie, de exemplu.

In Rerum novarum, Leo al XIII-lea afirma ca oamenii sunt capabili sa munceasca mai mult si cu un angajament mai mare daca ei insisi detin terenurile pe care muncesc. El sustinea ideea ca, atunci cand barbatii vor avea ocazia sa posede proprietati si sa le lucreze, „vor invata sa iubeasca insusi pamantul care da drept raspuns la munca mainilor lor, nu numai mancare pentru a manca, ci si o abundenta de lucruri bune pentru ei insisi si pentru cei care le sunt dragi “.

El afirma, de asemenea, ca detinerea de proprietati nu este benefica doar pentru o persoana si familia ei, ci este de fapt un drept, datorita faptului ca Dumnezeu a „dat pamantul pentru folosirea si placerea intregii rase umane”.

Opinii similare sunt prezentate de G. K. Chesterton in cartea sa din 1910 – Ce este gresit cu lumea. Chesterton crede ca, in timp ce Dumnezeu are capacitati nelimitate, omul are abilitati limitate in ceea ce priveste creatia. Ca atare, omul are dreptul sa detina proprietatea si sa o trateze dupa cum considera de cuviinta. El afirma ca „Proprietatea este doar arta democratiei. Inseamna ca fiecare om ar trebui sa aiba ceva pe care sa-l poata modela dupa propria sa imagine, asa cum este modelat dupa chipul cerului.”

G. K. Chesterton in cartea sa din 1910 - Ce este gresit cu lumea

Potrivit lui Belloc, statul distributiv (statul care a implementat distributismul) contine „o aglomerare de familii cu bogatii diferite, avand un numar mai mare de proprietari ai mijloacelor de productie”. Aceasta distributie mai ampla nu se extinde la toate proprietatile, ci doar la proprietatile productive; adica acea proprietate care produce avere, si anume lucrurile necesare pentru ca omul sa supravietuiasca. Aceasta include terenuri, instrumente si asa mai departe. Distributismul permite societatii sa aiba bunuri publice, cum ar fi parcuri si sisteme de tranzit.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.