Istoria spune ca primele usi din istorie apar in picturile cu mormimtele egiptene, datate cu mai mult de 4000 de ani in urma. Nu se stie exact cand si cine a inventat usa, cert este ca mormintele din centrul Egiptului prezint primele dovezi in acest sens iar aceste usi reprezentu trecerea in viata de dincolo.
Inaintand in istorie, regasim in vremurile bibilce usi de lemn de maslin iar pe tinuturile indiene exista dovezi cum ca ar fii existat usi de piatra ce prezentau un mecanism de deschidere.
Dorinta oamenilor de a-si imbunatatii confortul dar si mintile luminate ale vremurilor stravechi au dus la creatii arhitecturale desavarsite si progrese insemnate in ceea ce priveste mecanismele de deschidere a usilor dar si materialele din care acestea erau confectionate. Regasim usi glisante, pliabile duble sau simple.
Romanii aveau un zeu dedicar arcadelor si usilor, zeul Janus ( tradus „usa”) iar in vremuri de razboi armatele treceau, inainte de a pleca la lupta, printr-o usa pentru a le aduce norcoc.
Janus Germinus era o usa faimoasa din Roma, un altar inchinat acestui zeu, ce era inchisa in vremuri de pace si deschisa in vremuri de razboi. Ca si arhitectura, Janus Germinus era o cladire dreptinchiulara cu usi duble de fiecare parte.
Usile automate sunt mult mai vechi decat ne asteptam. Se presupune ca in China, in timpul dimniei imparatului Yang, ce a domnit intre anii 604 si 618, exista un mecanism ce premitea deschiderea usii cu ajutorul piciorului, prin apasarea unei clapete.
In zilele de azi usile automate sunt tot mai populare datorita usurintei cu care sunt activate si a timpului economisit atunci cand vine vorba despre placarea sau intoarcerea la locuinta sau birou.
Portile autoportante au castigat, in ziua de azi, o popularitate imensa, dat fiind ca se disting de alte tipuri de porti prin simplitatea si prin aspectul practic pe care il contine acest concept.
Functionarea sistemului de porti autoportante este asigurata de mecanisme speciale si de accesorii porti care simplifica procesul de inchidere si deschidere.
Componentele alese trebuie sa corespunda sarcinii sistemului, astfel incat durata de viata a portilor sa fie una prelungita, iar diversele defectiuni in ceea ce priveste actionarea pe baza sistemului de role sa fie evitate.
Printre avantajele semnificative ale acestora se numara:
- modul de functionare: acestea sunt prevazute cu sisteme de role care se misca cu o frecare minima;
- deschiderea laterala: acest aspect implica lipsa nevoii de a da, de exemplu, zapada la o parte pentru a deschide pur si simplu poarta;
- durata lunga de viata;
- posibilitatea de a utiliza control manual sau automat;
- rezistenta ridicata la factorii climatici.
Pentru ca aceste avantaje sa fie valorificate la intregul lor potential, este insa, nevoie, de respectarea unor reguli si de luarea unor masuri, mai ales in ceea ce priveste modul de functionare al sistemelor si accesoriilor cu care sunt prevazute acestea. In primul rand este nevoie sa te asiguri ca toate acestea functioneaza corect, ca sunt curate si sunt indepartate periodic obstacolele din calea lor (frunze, zapada, gunoaie).
Din punct de vedere tehnic, acest tip de porti sunt constituite din mai multe parti principale:
- poarta in sine: care poate fi realizata din aproape orice material, dar de regula pentru realizarea acesteia se folosesti tevi metalice, fitinguri si foi de otel;
- cadrul sau rama: adesea este realizat dintr-un suport metalic, cu bazele ascunse in pamant; este indicat sa fie realizat din metal, pentru o durabilitate pe masura;
- ghidajul si suportul pentru role: cu ajutorul acestor elemente, poarta poate fi deschisa sau inchisa; proiectarea acestor mecanisme poate varia in functie de producator si de tipul portii;
- actionarea electrica: acest mecanism nu este obligatoriu, deoarece poarta se poate inchide si deschide si fara el, insa este de preferat pentru un efort minim de actionare a portii.
In functie de modul de functionare, portile autoportante sunt de mai multe feluri:
- suspendate: caz in care toate mecanismele si accesoriile sunt montate in partea superioara a ramei; acestea sunt utilizate mai ales in instalatiile industriale, deoarece instalarea lor este destul de complicata si de costisitoare;
- consola: acest tip este folosit astazi mai peste tot; poarta se misca pe role, acestea fiind atasate de un suport metalic; instalarea unor astfel de structuri este posibila in aproape orice loc, singura conditie fiind spatiul necesar din lateral.
Accesoriile necesare instalarii unei astfel de porti sunt cele care vor asigura o functionare lunga si fiabila a portilor autoportante.
Pentru ca portile sa poata fi puse in functiune, este nevoie de un kit standard de accesorii si mecanisme care sa includa elemente precum canalul, profilul pentru role, elemente de suport, role de sprijin, elemente de blocare, accesorii pentru automatizare etc.
Selectarea unor accesorii potrivite pentru acest tip de porti ar trebui sa se faca cu atentie, pentru a nu se face economie la calitate, insa nu uita sa iei in calitate si greutatea sau dimensiunile portii.