Menopauza apare atunci cand o femeie nu a avut menstruatie in 12 luni consecutive, si nu mai poate ramane insarcinata in mod natural. De obicei, incepe intre 45 si 55 de ani, dar se poate dezvolta inainte sau dupa acest interval de varsta.
Menopauza poate provoca simptome incomode, cum ar fi bufeurile si cresterea in greutate. Pentru majoritatea femeilor, tratamentul medical nu este necesar pentru menopauza.
Majoritatea femeilor incep sa dezvolte simptomele menopauzei cu aproximativ patru ani inainte de ultima lor perioada. Simptomele continua adesea pana la aproximativ patru ani dupa ultima perioada a unei femei.
Un numar mic de femei prezinta simptome de menopauza pana la un deceniu inainte de aparitia menopauzei, iar 1 din 10 femei prezinta simptomele menopauzei timp de 12 ani dupa ultima lor perioada.
Varsta medie a menopauzei este de 51 de ani, desi poate aparea in medie cu pana la doi ani mai devreme pentru femeile afro-americane si latine. Sunt necesare mai multe studii pentru a intelege debutul menopauzei la femeile care nu sunt caucaziene.
Exista multi factori care ajuta la determinarea momentului in care veti incepe menopauza, inclusiv genetica si sanatatea ovarelor. Perimenopauza apare inainte de menopauza. Perimenopauza este un moment in care hormonii dvs. incep sa se pregateasca pentru menopauza.
Poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. Multe femei incep aceasta perioada de perimenopauza dupa mijlocul anilor 40. Alte femei intra brusc la menopauza, fara a avea perimenopauza.
Aproximativ 1% dintre femei intra la menopauza inainte de varsta de 40 de ani, ceea ce se numeste menopauza prematura sau insuficienta ovariana primara. Aproximativ 5% dintre femei sufera menopauza intre 40 si 45 de ani. Aceasta este menopauza precoce.
Perimenopauza vs. menopauza vs. postmenopauza
In timpul perimenopauzei, perioadele menstruale devin neregulate. Perioadele dvs. pot intarzia sau puteti sariti complet una sau mai multe perioade.
De asemenea, fluxul menstrual poate deveni mai greu sau mai usor. Menopauza este definita ca lipsa menstruatiei timp de un an intreg. Postmenopauza se refera la anii de dupa aparitia menopauzei.
Care sunt simptomele menopauzei?
Experienta menopauzei fiecarei femei este unica. Simptomele sunt de obicei mai severe atunci cand apare menopauza brusc sau intr-o perioada mai scurta de timp.
Conditiile care influenteaza sanatatea ovarului, cum ar fi cancerul sau histerectomia, sau anumite optiuni de stil de viata, cum ar fi fumatul, tind sa creasca severitatea si durata simptomelor.
In afara de modificarile menstruatiei, simptomele perimenopauzei, menopauzei si postmenopauzei sunt in general aceleasi.
Cele mai frecvente semne precoce ale perimenopauzei sunt: menstruatie mai putin frecventa, perioade mai grele sau mai usoare decat experimentati in mod normal, simptome vasomotorii (inclusiv bufeuri, transpiratii nocturne si inrosire). Se estimeaza ca 75% dintre femei au bufeuri in timpul menopauzei.
Alte simptome comune ale menopauzei includ: insomnii, uscaciune vaginala, crestere in greutate, depresie, anxietate, urinare crescuta, piele uscata (ochi si gura), dificultate de concentrare, libidou redus, sani durerosi, dureri de cap, infectii ale tractului urinar, masa musculara redusa, dureri articulare, sanii putin mai plini, cresterea cresterii parului pe alte zone ale corpului, cum ar fi fata si gatul sau pieptul si spatele superior, suntierea parului.
Cum este diagnosticata menopauza?
Merita sa discutati cu ginecologul dvs. daca intampinati simptome de menopauza si aveti varsta de 45 de ani sau mai putin. Medicul dumneavoastra va poate solicita un test de sange care va masura nivelul anumitor hormoni din sange, de obicei FSH si o forma de estrogen numita estradiol.
Cresterea constanta a nivelului sanguin de FSH de 30 mIU / mL sau mai mare, combinata cu lipsa menstruatiei timp de un an consecutiv, este de obicei confirmarea menopauzei. Sunt disponibile de asemenea, teste de saliva si teste de urina fara retea (OTC), dar sunt sigure si costisitoare.
In timpul perimenopauzei, nivelurile de FSH si estrogen variaza zilnic, astfel incat majoritatea furnizorilor de servicii medicale vor diagnostica aceasta afectiune pe baza simptomelor, a istoricului medical si a informatiilor menstruale.
In functie de simptomele si istoricul dumneavoastra de sanatate, furnizorul dumneavoastra de servicii medicale poate comanda de asemenea teste de sange suplimentare, pentru a ajuta la excluderea altor afectiuni care pot fi responsabile pentru simptomele dumneavoastra.
Testele de sange suplimentare utilizate in mod obisnuit pentru a ajuta la confirmarea menopauzei includ: teste ale functiei tiroidiene, teste ale functiei hepatice, teste ale functiei renale, sau teste pentru a afla nivelul de testosteron, progesteron, prolactina, estradiol si gonadotropina corionica (hCG).
Complicatiile
Complicatiile frecvente ale menopauzei includ: atrofie vulvovaginala, dispareunie sau contactul dureros, functie metabolica mai lenta, osteoporoza sau oase mai slabe cu masa si rezistenta reduse, starea de spirit sau schimbari emotionale bruste, boala parodontala, incontinenta urinara, boli ale inimii sau vaselor de sange.
Femeile care se confrunta cu astfel de complicatii ale menopauzei, cu siguranta au nevoie de o vizita la un cabinet ginecologic Mures, pentru ca este posibil sa aiba nevoie de tratament.
Terapia hormonala poate fi un tratament eficient la femeile cu varsta sub 60 de ani sau la 10 ani de la debutul menopauzei, pentru reducerea sau administrarea: bufeurilor, transpiratiilor nocturne, inrosirii fetei, atrofiei vaginale sau osteoporozei.
Alte medicamente pot fi utilizate pentru a trata simptomele mai specifice ale menopauzei, cum ar fi caderea parului si uscaciunea vaginala.