Bioambalaj: viitorul este catre ambalaje ecologice si biodegradabile

by Anisoara Miron
Bioambalaj: viitorul este catre ambalaje ecologice si biodegradabile

Una dintre cele mai influente tendinte este constientizarea mediului. Din acest motiv, astazi se alege utilizarea ambalajelor biodegradabile sau ecologice, ceea ce a condus la promovarea unui termen cunoscut sub numele de “bioambalaj”.

Majoritatea ambalajelor produc deseuri care contamineaza planeta, ceea ce genereaza o serie de asteptari si pretentii fata de marci, produse si procese pretentioase care nu au impact negativ asupra planetei. Din acest motiv, bioambalajul este un termen care urmareste sa promoveze utilizarea ambalajelor biodegradabile sau ecologice, care, dupa cum indica si numele, se refera la acele materiale care au grija de mediul inconjurator.

Ambalajele biodegradabile decurg din aceasta nevoie cu un diferentiator clar: necontaminarea, motiv pentru care devin un avantaj competitiv pentru companiile cu triplu impact.

Potrivit managerilor, ne aflam intr-un moment al istoriei noastre in care:

  • Valoarea trebuie generata;
  • Exista ingrijorare pentru mediu;
  • Angajamentul de a genera alternative la o problema radicala precum cea a ambalajelor conventionale din plastic.
  • Trecerea de la ambalaj traditional la bioambalaj este foarte importanta, iar o serie de cutii din carton pot reprezenta raspunsul.

Materiale si ambalaje biodegradabile in favoarea impactului triplu

Orice antreprenor ar trebui sa creeze o idee, produs sau serviciu bazat pe triplul impact. Startup-urile si scaleup-urile continua sa creasca si genereaza un impact pozitiv asupra ecosistemului. Ele promoveaza dinamism, sunt disruptive (intr-un mod pozitiv) si atractive. De aceea, cercetarea si dezvoltarea, precum si generarea de tehnologie, sunt importante in proiecte.

Acest lucru duce la investigarea materialelor ecologice. Pentru a face acest lucru, ambalajul trebuie sa inceteze sa fie vazut doar ca un mijloc de ambalare a lucrurilor sau ca un mijloc de transport, astazi trebuie privit ca un scop.

De aici si crearea de noi materiale biodegradabile. Astazi ambalajele biodegradabile sau asa-numitele “bioambalaje” sunt o realitate. Aceste materiale provin din surse regenerabile:

  • Extras din biomasa, cum ar fi celuloza sau amidon.
  • Produs de microorganisme precum polihidroxialcanoatii (PHA).

Pentru ca un pachet sa fie considerat biodegradabil, acesta trebuie sa respecte standardul european UNE-EN 13432, care defineste conceptul de biodegradabilitate finala ca:

  • Descompunerea unui compus chimic organic de catre microorganisme in prezenta oxigenului pentru a da dioxid de carbon, apa, saruri minerale in orice elemente sunt prezente (mineralizare) si biomasa noua.
  • In absenta oxigenului pentru a da dioxid de carbon, metan, saruri minerale si biomasa noua.

Tehnologii ecologice aliate cu bioambalarea

Ambalajul devine inca o faza a strategiei, deoarece trebuie sa contribuie la sustenabilitatea mediului, contribuind la ca pozitionarea marcii sa fie coerenta pentru consumator. In acest fel, industria din jurul ambalajelor biodegradabile are o tendinta de crestere de la companii mici la mari.

Un exemplu este Bio E-8 Resin, un material care ofera o alternativa ecologica la plasticul conventional. Poate fi in contact cu alimente, deoarece este certificat de Food and Drug Administration (FDA).

Deci, intr-o lume dominata de plastic, mesajul este: reganditi cum se fac lucrurile si nu faceti acelasi lucru tot timpul. Daca se realizeaza acest lucru, se poate obtine un impact pozitiv cu bioambalarea.

Fara indoiala, unele idei inovatoare bazate pe tehnologii disruptive au potentialul de a schimba problemele lumii, de a incuraja competitivitatea si, de asemenea, de a face afacerile de succes.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.