Tot ce trebuie sa stim despre hernia de disc

by Anisoara Miron
Tot ce trebuie sa stim despre hernia de disc

Exista persoane care cauta informatii despre hernia de disc, cum ar fi cauzele aparitiei acesteia sau simptomele herniei de disc. In randurile care urmeaza, va prezentam tot ce trebuie sa stiti (pe scurt) despre hernia de disc, deci cu siguranta merita sa cititi in continuare acest articol pana la ultimul rand.

Prezentare generala

O hernie de disc apare atunci cand centrul gelului unui disc spinal se rupe printr-o zona slaba in peretele exterior dur, similar cu umplutura scoasa dintr-o gogoasa de jeleu. Durerea la nivelul gatului sau bratului, amorteala sau furnicaturile pot rezulta atunci cand materialul discului atinge sau comprima un nerv spinal.

Exista metode cum ar fi odihna, medicamente pentru durere, injectii ale coloanei vertebrale si kinetoterapia, iar acestea pot fi primul pas catre recuperare. Majoritatea oamenilor sustin faptul ca simt imbunatatiri in 6 saptamani si revin la activitatea normala. Daca simptomele continua, poate fi recomandata interventia chirurgicala.

Anatomia discurilor

Coloana vertebrala este formata din 24 de oase mobile numite vertebre. Sectiunea cervicala (gat) a coloanei vertebrale sustine greutatea capului (aproximativ 10 kilograme) si va permite sa va indoiti capul inainte si inapoi, dintr-o parte in alta si sa va rotiti la 180 de grade.

Exista 7 vertebre cervicale, iar toate acestea sunt numerotate de la C1 la C7. Vertebrele sunt separate de discuri, care actioneaza ca amortizoare, impiedicand vertebrele sa se frece. Inelul exterior al discului are benzi fibroase care se ataseaza intre corpurile fiecarei vertebre.

Fiecare disc are un centru umplut cu gel numit nucleu. La fiecare nivel al discului, o pereche de nervi spinali ies din maduva spinarii si se ramifica catre corpul tau. Maduva spinarii si nervii spinali actioneaza ca un „telefon”, transmitand  mesaje sau impulsuri.

Ce este un disc cervical herniat?

Pot fi folositi termeni diferiti pentru a descrie o hernie de disc. Un disc bombat (proeminenta) apare atunci cand discul inel ramane intact, dar formeaza o iesire care poate apasa impotriva nervilor. Un disc herniat adevarat (numit si disc rupt sau alunecat) apare atunci cand discul inelului se fisureaza sau se rupe, permitand centrul plin de gel sa se stranga. Uneori hernia este atat de severa incat apare un fragment liber, ceea ce inseamna ca o piesa s-a rupt complet libera de disc si se afla in canalul spinal.

Care sunt simptomele?

Simptomele unei hernii de disc variaza foarte mult in functie de locatia herniei si de propriul raspuns la durere. Daca aveti o hernie de disc cervical, este posibil sa simtiti o durere care va iradiaza pe brat si, eventual, in mana. De asemenea, este posibil sa simtiti dureri pe sau aproape de omoplat si dureri de gat atunci cand intoarceti capul sau indoiti gatul. Uneori este posibil sa aveti spasme musculare (adica muschii se strang necontrolat). Uneori durerea este insotita de amorteala si furnicaturi in brat. Este posibil sa aveti si slabiciune musculara in biceps, triceps si antebrat.

Este posibil sa fi observat mai intai durere cand v-at trezit, fara niciun eveniment traumatic care ar fi putut provoca leziuni. Unii pacienti gasesc usurare tinandu-si bratul intr-o pozitie ridicata in spatele capului, deoarece aceasta pozitie amelioreaza presiunea asupra nervului.

Care sunt cauzele?

Discurile se pot umfla sau hernia din cauza ranirii si ridicarii necorespunzatoare sau pot aparea spontan. Imbatranirea joaca un rol important. Pe masura ce imbatranesti, discurile se usuca si devin mai dure. Peretele exterior fibros dur al discului se poate slabi. Nucleul asemanator gelului se poate umfla sau rupe, provocand durere atunci cand atinge un nerv. Genetica, fumatul si o serie de activitati profesionale si recreative duc la degenerescenta timpurie a discului.

Cine este afectat?

Discurile herniate sunt cele mai frecvente la persoanele de 30 – 50 de ani, desi persoanele in varsta mijlocie si in varsta sunt putin mai expuse riscului daca sunt implicate intr-o activitate fizica intensa. Doar aproximativ 8% din herniile de disc apar in regiunea gatului.

Cum se face un diagnostic?

Cand intampinati dureri, consultati medicul de familie. Medicul dumneavoastra va lua un istoric medical complet pentru a va intelege simptomele, orice leziuni sau afectiuni anterioare si pentru a stabili daca obiceiurile de viata cauzeaza durerea. Apoi se efectueaza un examen fizic pentru a determina sursa durerii si pentru a testa orice slabiciune musculara sau amorteala.

Medicul dumneavoastra va poate comanda unul sau mai multe dintre urmatoarele studii imagistice: RMN, CT, Mielograma, EMG si NCS.

Tratamente

In ceea ce priveste tratamentele, totul depinde foarte mult de situatia fiecarui pacient. Este posibil ca doar odihna sa remedieze problema. Terapia fizica poate fi de-asemenea utilizata pentru a remedia aceasta problema de sanatate.

Se pot recomanda si diferite medicamente si injectii, iar in ultima faza, poate fi efectuata o interventie chirurgicala. Aceste optiuni de tratament insa depind de la pacient la pacient, si medicul le va comunica solutiile cele mai bune fiecarui pacient, pentru a se trata.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.