Salteaua potrivita pentru un somn odihnitor

by Anisoara Miron
Salteaua potrivita pentru un somn odihnitor

Calitatea somnului ne influenteaza in mod direct viata de zi cu zi. Energia necesara desfasurarii activitatilor zilnice, fie ca este vorba despre locul de munca, despre responsabilitatile din cadrul familiei sau de orice situatie neprevazuta aparuta pe parcursul unei zile, este direct proportionala cu cantitatea si mai ales cu calitatea somnului.

In functie de varsta, cantitatea somnului este diferita si legata de tipul de activitati pe care le facem zilnic. De exemplu un adolescent are nevoie de mai multe ore de somn in prioada de crestere pe cand o pentru  persoana adulta intervalul necesar este de sapte pana la zece ore. Cantitatea somnului este usor de masurat, mai ales daca respectam cu strictete ora de culcare, lucru indicat de specialisti.

In cazul calitatii somnului, aici intra in calcul mult mai multi factori. Majoritatea dintre acesti factori tin de noi: ambianta in care dormim, obiceiurile alimentare pe care le avem, modul in care tratam si rezolvam problemele, gradul se stres.

Fie ca suntem sau nu pofticiosi, nu este indicat sa mergem la culcare prea satui. In acest caz corpul isi aloca energia ramasa digestiei, nu se poate relaxa iar acest lucru influenteaza in mod negativ somnul. Le fel se intampla si daca megem la culcare infometati, este un factor stresant pentru corp.

Sportul, activitatiile in aer liber sunt bebefice pentru un somn linisitit, daca mai adaugam si o dieta sanatoasa si o hidratare corespunzatoare a corpului, putem gasi reteta perfecta pentru un somn linistit.

Dormitorul nostu este ca un sanctuar, daca avem un mediu placut in care dormim, cu luminozitate redusa si nunate intunecate, cu armonie si design linistiror, cu un pat confortabil cu saltea si perna potrivita nevoilor fiecaruia, corpul poate experimeta un somn linistit si odihnitor.

Alegerea unei saltele potrivite este esentiala nu numai pentru imbunatatirea somnului, ci si pentru mentinerea sanatatii spatelui si a articulatiilor. Confortul oferit, durabilitatea sa in timp, materialele din care este facuta, acestea sunt doar cativa dintre factorii care influenteaza calitatea unei saltele.

Dar ce inseamna o saltea de calitate? Cum poate o saltea sa te ajute sa ai un somn odihnitor si in acelasi timp sa nu ajungi sa ai dureri de oase, de spate, de articulatii? Informatiile de mai jos te vor ajuta sa gasesti raspunsuri la multe dintre aceste intrebari si altele asemenea.

Pentru a alege o saltea potrivita pentru un somn odihnitor, afla mai intai din ce este facuta aceasta. Baza saltelei, respectiv umplutura este insusi sufletul ei. Aceasta poate fi din latex, din spuma sau pe baza de arcuri si reprezinta principalul element care defineste confortul oferit. Apoi, aceasta umplutura este acoperita cu lana, bumbac, in sau fibre de bambus, uneori fiind matlasate.

Pe langa somnul odihnitor, pentru o stare de bine generala, dar mai ales pentru sanatatea spatelui si a articulatiilor sunt recomandate saltelele cu arcuri, acoperite de o captuseala groasa.

Umplutura acestora trebuie sa fie suficient de ferma pentru a rezista in timp. Exista doua tipuri de arcuri utilizate pentru realizarea saltelelor, respectiv arcurile biconice si arcurile ambalate individual. De asemenea, exista arcuri de sarma continue, acestea fiind mai ferme.

Desi pare mai scumpa, o saltea cu arcuri ramane varianta clasica a celor mai bune locuri de dormit, deoarece aceasta este ferma, robusta, oferind suportul necesar corpului astfel incat relaxarea sa fie completa si niciun muschi sa nu se incordeze.

De asemenea, acest tip de saltele cu arcuri ofera confort atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna prin ventilatia buna care o caracterizeaza. Saltelele cu arcuri independende sunt recomandate mai ales celor care dorm langa un partener care obisnuieste sa se miste mult pe timpul noptii, deoarece miscarile unuia nu il vor afecta pe celalalt.

Asadar, pentru o independenta perfecta in timpul somnului, este recomandata alegerea unei saltele cu arcuri impachetate individual, aceasta oferind, pe langa aceste beneficii, si alte avantaje legate de sanatate.

Pentru a alege o combinatie potrivita de saltea prin prisma sistemului de arcuri si a materialului folosit, este important de luat in calcul aspectul conform caruia arcurile suporta o treime din stresul mecanic. Anumite combinatii de arcuri si materiale utilizate promoveaza confortul prin combinatia ferm-moale.

In ceea ce priveste combinatiile posibile de arcuri-material exista trei variante posibile. Este vorba despre combinatia saltea cu spuma de memorie si arcuri pentru un sprijin flexibil, combinatia saltea din spuma sau latex si baza din arcuri pentru sprijin ferm si combinatia saltea cu arc si o baza din material mai tare pentru un sprijin foarte ferm.

De asemenea, este foarte importanta si densitatea saltelei, aceasta depinzand inainte de toate de constructia pe care o are fiecare. Persoanele mai usoare, cu o constructie mica pot opta pentru o saltea mai moale, in timp ce o saltea ferma, cu arcuri si o baza mai tare este recomandata celor cu greutate mai mare.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.