Regatul pierdut care l-a zdrobit pe regele Midas, identificat în Turcia

by Anisoara Miron
Regatul pierdut care l-a zdrobit pe regele Midas, identificat în Turcia

Arheologii au facut o descoperire uimitoare in sudul Turciei. In timp ce cercetau o zona bogata în ramasite arheologice, ei sunt de parere ca au gasit un fost oras si regat pierdut. Acesta a fost candva capitala unui stat puternic, despre care se crede ca l-a invins pe regele semi-legendar Midas.

Descoperirea remarcabila a fost facuta de Institutul Oriental (IO) din Chicago ca parte a proiectului arheologic Konya Regional (KRASP). Acesta este un program de cercetare interdisciplinar care a investigat Campia Konya si a adunat multe bucati de ceramica din peste trei milenii.

Un mare numar de situri arheologice importante au fost gasite in zona in secolul trecut. Potrivit site-ului web KRASP, obiectivul a fost „cercetarea regiunii estice neglijate a Campiei (in raioanele Çumra si Karatay), definita mai ales prin stepele “marginale” si peisajele terestre.”

Türkmen-Karahöyük

Vedere completa a movilei arheologice de la Türkmen-Karahöyük. Apare orasul necunoscut la inaltimea sa acoperit aproximativ 300 de acri. (James Osborne)

Inscriptie luwiana

Savantii si studentii din cadrul Institutului Oriental au lucrat cu colegi din Marea Britanie si Turcia intr-o zona cunoscuta sub numele de Türkmen-Karahöyük. Apoi, un fermier local i-a informat ca a dat peste o stanca mare care era inscriptionata cu niste simboluri misterioase. O gasise in timp ce repara un canal de irigatie.

Echipa l-a urmat pe imediat pe fermier pana la piatra enigmatica si o parte din echipa a examinat piatra din apa. Phys.org citeaza Asst. Prof. James Osborne din cadrul Institutului Oriental, afirmand ca „Ne-am convins imediat ca era o piatra straveche si am identificat ca inscriptia a fost scrisa in luwiana, limba folosita in zona in epoca bronzului si a fierului.” Poporul Luwian este adesea asociat cu Popoarele Marii, care sunt adesea acuzate de prabusirea Epocii bronzului tarziu din Levant.

Exemplu de limbaj luwian

Exemplu de limbaj luwian, descoperit dintr-o sapatură din apropiere. (Institutul Oriental)

Profesorul Osborne a recunoscut imediat una dintre hieroglife ca semn pentru rege / monarh. Agricultorul a ajutat la scoaterea pietrei masive din apa din canalul de irigatie cu ajutorul tractorului sau. Apoi a fost transportata la un muzeu local, unde a fost curatata si documentata. Limba luwiana a fost o limba indo-europeana si hieroglifele sale au fost utilizate pe scara largă in Anatolia antica. Inscriptia „se citeste alternand intre dreapta la stanga si stanga la dreapta”, potrivit Heritage Daily.

Semne ale unui regat pierdut

Profesorul Osborne si colegii sai nu sunt experti in limba luwiana disparuta dar, din fericire, au putut contacta doi dintre cei mai importanti experti in aceasta limba, care lucreaza amandoi la Universitatea din Chicago. Ei au tradus simbolurile si stela si au ajuns la concluzia ca piatra a fost ridicata de regele Hartapu si mentiona un oras numit Türkmen-Karahöyük, care se presupunea ca era capitala sa.

O analiza lingvistica a simbolurilor indică faptul ca dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr. Hieroglifele au dezvaluit ca regele a cucerit un regat vecin Muska. Expertii au citit ca „Zeii furtunii i-au trimis pe regii [oponenti] la maiestatea Sa”, relateaza Heritage Daily. Conform surselor antice, Muska a fost identificat cu regatul Frigiei, renumit pentru regele sau semi-mitic, Midas.

Regele Midas

Conform miturilor grecesti, Midas avea darul de a transforma in aur orice atingea. Acest lucru l-a facut bogat, insa nu putea manca nimic, deoarece toata mancarea lui se transforma in metalul pretios. O alta legenda spune ca Apollo i-a dat lui Midas urechi de magar atunci cand regele a avut indrazneala sa spuna ca nu ii place muzica zeului.

Apollo si regele Midas

„Apollo si regele Midas” (c. 1634) de Simon Floquet. ( Domeniu public )

Se stie ca au fost trei regi ai Frigiei cu acest nume. Acest regat a fost candva foarte puternic si a purtat razboaie impotriva asirienilor si a altora. Se crede ca a fost distrus de invadatori in secolul VIII i.Hr. Exista mai multe monumente din perioada frigiana in Yazılıkaya, Turcia, care sunt asociate cu Midas.

Osborne si colegii sai au continuat sa cerceteze situl si au descoperit ramasitele unui oras care a fost candva 300 de acri in zona. Acest centru urban a fost probabil capitala unui regat al carui nume nu este inca cunoscut. Osborne a declarat pentru Heritage Daily „Intr-o clipa, am avut informatii noi si profunde despre Orientul Mijlociu din epoca bronzului.”

O piatra pe jumatate scufundata, cu inscriptii, despre care se crede ca provine dintr-un regat pierdut datând din secolul al VIII-lea i.Hr. Sursa: Institutul Oriental - Universitatea din Chicago

O piatra pe jumatate scufundata, cu inscriptii, despre care se crede ca provine dintr-un regat pierdut datând din secolul al VIII-lea i.Hr. Sursa: Institutul Oriental – Universitatea din Chicago

Un mister de lunga durata

Descoperirea stelei si a orasului pierdut ii ajuta pe cercetatori sa rezolve un mister de multa vreme. La aproximativ 10 km distanta, o hieroglifa a fost descoperita langa un vulcan latent. Se refera la regele Hartapu si la un regat misterios.

Aceasta este conectata in mod evident la stela gasita in canalul de irigatie. De asemenea, ofera dovezi puternice ale existentei unui regat in zona in epoca bronzului. Cu toate acestea, nimic altceva nu se stie despre rege si cetatea sa.

OI intentioneaza sa investigheze mai mult zona. Vor cerceta o movila care pare a fi foarte promitatoare. Osborne a declarat pentru Heritage Daily ca „in interiorul acestei movile vor fi palate, monumente, case. Aceasta stela a fost o descoperire minunata, incredibil de norocoasa, dar este doar inceputul.” OI si alte institutii spera sa puna cap la cap piesele istoriei regatului luwian pierdut si sa afle mai multe despre rolul sau in distrugerea lui Midas si a Frigiei.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.