Combinatiile si aplicatiile sunt numeroase, un perete bicolor la domiciliu poate deveni solutia de decorare a unei incaperi, cu un buget limitat. Pana la urma, pentru a il vopsi nu ai nevoie decat de vopsea, role si banda adeziva. Este o idee care functioneaza si care arata deosebit. Iti permite sa creezi o paleta de culori cu adevarat completa atunci cand este conceputa pentru a se potrivi cu mobilierul si finisajele camerei.
Combinatia tipica pentru un perete bicolor este cu albul, este vorba de a introduce o singura culoare, dar chiar si in acest caz, exista variabile interesante de luat in considerare (pe langa alegerea culorii): orizontal, vertical, oblic. De asemenea pentru a iti scoate spatiul de locuit in evidenta poti opta pentru pereti despartitori decorativi, care pot sa fie in mai multe nuante.
Perete orizontal bicolor
Efectele unei divizari orizontale a peretilor in doua culori sunt diferite si toate depind de o singura variabila: inaltimea liniei de separare. In cazul in care este joasa, adica aproximativ la inaltimea intrerupatoarelor, se va obtine un efect modern.
Linia din mijlocul peretelui este cea mai dificil de echilibrat, deoarece, fiind departe de podea si de tavan, nu trebuie lasata la voia intamplarii, ci exploatata, fiind traversata de o completare, cum ar fi o oglinda.
Perete bicolor vertical
Inaltimea taiata pe un perete bicolor poate avea rolul de a separa doua zone dintr-o incapere mare, tipic in spatiile deschise, dar nu numai. Unul dintre cele mai reusite efecte ale peretilor verticali in doua culori este atunci cand unul dintre colturile camerei este identificat sau evidentiat. Banda izolata de culoare trebuie evitata: este mai bine sa te gandesti la ea ca la rama unei usi, la un grup de rame, la o piesa importanta de mobilier.
Cele mai comune elemente care pot fi folosite pentru o linie de culoare verticala sunt usile, dar fiecare casa are propriile elemente arhitecturale particulare care pot fi evidentiate prin taieturi de culoare pe inaltime, cum ar fi coloanele, peretii ingusti ai holurilor.
Liniile verticale se preteaza apoi la unele variatii stilistice interesante, cum ar fi taieturile oblice si diagonale. Toate sunt solutii ideale pentru cei care doresc sa dea miscare unei incaperi.
Doua culori in dormitor
Aceasta este una dintre cele mai populare solutii printre ideile de culoare in dormitor: picteaza peretele din spatele patului pentru a obtine un efect special cu un efort minim. Se poate face fie pe peretele gol, fie pe zidarie simpla. Daca spatiul de pe partile laterale ale patului este suficient, poti extinde banda de culoare pentru a acoperi intregul perete.
Exploatarea neregularitarilor cu ajutorul culorilor
Aplicarea a doua culori diferite pe un perete se preteaza la toate particularitatile arhitecturale ale unei case. De la stalpul de sustinere care iese dintr-un perete pana la gips-cartonul care acopera o teava. Probabil cel mai buna exemplu este o arcada, care atunci cand este accentuata printr-o culoare iese mai mult in evidenta.
Pentru o casa cat mai eleganta si placuta este foarte important sa alegi culori care se potrivesc in ele si sa le asortezi cu diverse decoratiuni care sunt adecvate.