Cafeaua este iubita de peste 80% din oamenii din intreaga lume si reprezinta un produs sanatos daca este consumata in cantitati admisibile.
Consumul de cafea ecologica contribuie la promovarea adoptarii solutiilor necesare pentru salvarea si protejarea mediului inconjurator. Fie ca este vorba de cafea italiana, cafea arabica, cafea turceasca sau cafea aromata, consumatorii opteaza tot mai des pentru cafeaua ecologica. Cafeaua bio este cultivata si recoltata, iar apoi procesata intr-un mod sustenabil. Aceasta are un gust mult mai bun si un profil nutritional superior.
Daca doresti sa bei o cafea aromata si gustoasa in fiecare dimineata si, in acelasi timp, sa contribui la reducerea problemelor de mediu, ar trebui sa eviti cafeaua cultivata pe plantatiile detinute de marile companii. Acestea folosesc numeroase ingrasaminte chimice si pesticide care au efecte negative asupra mediului, asupra sanatatii lucratorilor de pe plantatii si a micilor fermieri. Asadar, daca doresti sa sprijini mediul si producatorii de cafea ecologica, poti face acest lucru alegand produse cultivate in mod durabil, care nu au niciun impact negativ asupra mediului, precum gama completa de produse Gepa.
Iata cateva motive care te vor convinge sa adopti un stil de viata mai sanatos, datorita cafelei organice:
Reducerea pesticidelor
Utilizarea pesticidelor este generalizata pe plantatiile care nu beneficiaza de controlul natural al daunatorilor, asigurat de pasarile si insectele indigene. Substantele chimice si ingrasamintele sunt toxice, creand probleme de sanatate pentru lucratorii care le manipuleaza. De asemenea, acestea se infiltreaza in sol si in apa, omorand microorganismele valoroase si lasand reziduuri chimice in boabele de cafea recoltate.
Salvarea padurilor
Stim ca, daca vrem sa ne salvam padurile, trebuie sa trecem la practici durabile, inclusiv la consumul de cafea organica. Practicile de cultivare si prelucrare a cafelei ecologice contribuie la conservarea terenurilor forestiere, atat in zonele imediate in care sunt cultivate boabele, cat si pe termen lung, prin imbunatatirea sanatatii solului si a stabilitatii peisajului.
Peste 1 milion de acri de padure tropicala sunt pierduti in fiecare an, iar perturbarea acestor habitate nu numai ca duce la pierderea copacilor si a biodiversitatii, dar compromite si capacitatea acestor ecosisteme de a capta si stoca carbon. Cafeaua este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Este demn de remarcat faptul ca cafeaua este facuta dintr-un fruct – boabele – cultivat in paduri!
Daca am incepe cu totii sa bem cafea organica, am putea face o diferenta reala in conservarea padurilor planetei noastre.
Conservarea biodiversitatii
Ce poate fi mai extraordinar decat sa-ti poti incepe ziua savurand o cafea delicioasa esspreso, la ibric sau o cafea cu arome diverse, precum vanilie, caramel sau scortisoara, stiind ca este ecologica si ca contribui la protectia mediului si la conservarea biodiversitatii?!
Cafeaua eco nu numai ca are un gust minunat, dar este si ecologica, contribuind la conservarea biodiversitatii. Multumita acestor cafele, cu siguranta ne facem partea noastra in conservarea planetei noastre.
Contributia in salvarea climei si a solului
Oamenii de stiinta au avertizat ca reducerea capacitatii de stocare a carbonului din sol contribuie la incalzirea globala. Alternativ, prin protejarea capacitatii naturale a solului de a stoca carbon, incalzirea globala poate fi oprita, iar plantatiile de cafea ecologica au in vedere acest lucru.