Montarea și mentenanța sistemelor fotovoltaice on grid – ce trebuie să cunoașteți?

by Bogdan Ene

Montarea unor sisteme fotovoltaice ON- GRID este crucială. Nu este doar despre locația potrivită a panourilor fotovoltaice, ci mai presus de toate despre proiectarea lor corectă, selectarea celor mai favorabile condiții, expunerea optimă și instalarea corectă. Aceasta este o garanție a funcționării fiabile a instalațiilor fotovoltaice de acasă și a posibilității de a obține venituri reale, suplimentare. Nu merită să economisiți în acest pas , pentru a putea să câștigați în curând!

Montarea sistemelor fotovoltaice ON- GRID – informații de bază

Eficiența energiei fotovoltaice este ridicată. Experiența utilizatorilor săi arată că fiecare metru pătrat de panouri fotovoltaice generează aproximativ 1000 kW de energie gratis pe an. Pentru a putea produce propria energie electrică este necesar să instalați sisteme fotovoltaice ON-GRID

Fundația instalației fotovoltaice la domiciliu este un proiect pregătit profesional. Se ține cont nu numai de necesarul de energie al unei clădiri date, ci și de caracteristicile acesteia, cum ar fi unghiul acoperișului și structura acestuia – dacă va fi instalat pe un acoperiș cu țigle sau o structură specială. 

Cel mai important factor de luat în considerare la instalarea unor panouri solare este eficiența întregii instalații. Cum se așază pentru a asigura condiții optime de lucru ale ansamblului fotovoltaic? La instalarea modulelor fotovoltaice, trebuie să vă amintiți despre:

  • direcția în care a fost construită casa (direcția optimă este sud),
  • înclinarea structurii, atunci când instalarea panourilor fotovoltaice are loc pe un acoperiș plat, este necesară utilizarea unui sistem de montare care să asigure montarea la un unghi optim),
  • umbrirea – umbra care cade limitează funcționarea panourilor fotovoltaice,
  • condițiile meteorologice predominante care afectează funcționarea unor sisteme  fotovoltaice ON-GRID.

 Sisteme fotovoltaice ON – GRID – pe acoperiș sau pe sol? Metode de montare a panourilor fotovoltaice

Metoda dominantă de montare a celulelor fotovoltaice sunt încă structurile construite pe un acoperiș înclinat. Datorită acestei soluții, fotovoltaica folosește o astfel de zonă nedezvoltată, având în același timp acces natural la soare, fără a interfera cu umbrirea în funcționarea acestuia. 

În plus, această metodă de instalare are un alt avantaj – nu necesită o cantitate mare de cabluri pentru a transmite energia gratis generată. Merită să vă amintiți că un set fotovoltaic amplasat pe un acoperiș plat necesită un cadru adecvat care să asigure unghiul de înclinare necesar pentru toate panourile. Acoperirea acoperișului nu are o importanță deosebită – celulele funcționează în același mod atunci când sunt montate pe diferite tipuri de acoperiș, acoperit cu țigle sau plăci.

Instalațiile mai mari, care nu pot fi montate pe acoperiș, sunt montate pe sol. Un sistem special de asamblare bazat pe utilizarea materialelor ușoare asigură condiții similare cu cele de pe un acoperiș înclinat.

Mentenanța sistemelor fotovoltaice on grid și off grid

Lipsa unui serviciu profesional poate reduce eficiența acestor sisteme fotovoltaice ON-GRID cu până la câteva procente și, prin urmare, poate crește facturile de energie electrică și poate reduce veniturile din vânzarea de energie gratis produsă. În plus, o instalație neîntreținută se poate defecta și funcționa defectuos, ceea ce va afecta negativ siguranța legată de funcționarea sistemului.

Revizuirea standard a unei instalații fotovoltaice ar trebui să includă, printre altele: controlul stării modulelor, invertorului, construcției, fixărilor, cablajului și verificarea securității instalației. De asemenea, merită să apelați la servicii de mentenanță profesioniste cel puțin o dată la 2 ani.

Sfera întreținerii unor panouri fotovoltaice depinde în mod evident de numărul de componente, invertoare și, eventual, dispozitive suplimentare, cum ar fi stocarea energiei, stațiile de încărcare, precum și contoarele care vă permit să monitorizați și să gestionați energia produsă.

Cel mai bine este atunci când decideți să apelați la serviciile profesioniștilor. Cunoașterea de către specialiști a sistemelor fotovoltaice ON-GRID și a proiectării acestora va ajuta la eliminarea erorilor mai mult sau mai puțin periculoase. 

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.