Invenţia smartphone-ului – scurt istoric

by Anisoara Miron
Invenţia smartphone-ului – scurt istoric

Telefoanele mobile ne înconjoară la tot pasul. Este interesant să privim şi să ne gândim că acum 100 de ani era un privilegiu să ai un telefon fix în casă. Acum telefoanele mobile ne ajută să comunicăm, să citim, să vizualizăm videoclipuri şi fotografii, să verificăm vremea sau chiar starea noastră de sănătate şi multe, multe altele (această listă este în creştere).

Dar deasupra tuturor acestor aspecte, ceea ce le face unele dintre cele mai populare aparate de pe piaţă, este cu siguranţă portabilitatea. Faptul că avem accesul la toate aceste opţiuni doar ducând mâna lu buzunar este absolut senzaţional.

Aşa că este şi normal să ne punem întrebarea: cui îi datorăm toate astea? Ei bine, este mai complicat să răspundem la această întrebare, totuşi, voi încerca să arunc o privire prin ceea ce a însemnat acest proces important.

În primul rând, nu putem limitat totul la o persoană. Progresul telefonului a fost un proces de durată care include un număr mare de inovaţii ale oamenilor dse ştiinţă.


Cu toţii ştim că telefonul a apărut la sfârşitul secolului al XIX -lea, fiind inventat de Graham Bell. Deşi unii  istorici au reuşit să vină cu dovezi că ar fi fost alţi inventatori în acea perioadă, el a fost cel care a primit brevetul pentru invenţia sa.

Telefonul oferea numeroase avantaje faţă de telegraf: era mai simplu de operat, oferea posibilitatea menţinerii intimităţii (la o staţie de telegraf trebuia să comunici mesajul unui operator) şi multe altele.

Totuşi, din cauza limitărilor tehnice şi logistice de la acea vreme, telefonul nu a reuşit să înlocuiască telegraful până spre mijlocul secolului XX. Design-ul, însă, a evoluat odată cu tehnologia.

Au apărut telefoanele cu disc. Apoi cele cu butoane, renumitele FAX-uri şi (în anii 80) celularele. Din acest punct, telefoanele mobile aveau să devină norma. Prin portabilitatea lor, telefoanele mobile au oferit posibilitatea unei comunicări facile între oameni indiferent de locul în care se află (lucru care depinde, totuşi, de semnal, baterie, etc. ).

În 2007 lumea a cunoscut o nouă senzaţie: iPhone.  Noile „telefoane inteligente” ofereau oportunităţi nemaivăzute până atunci, precum touch screen, capacitatea de a se conecta cu uşurinţă la Internet prin Wi Fi, camere video avansate, memorie de capacitate mare, etc.

Acest dispozitiv încorpora, deci, cele mai noi tehnologii de la acea vreme, dovedind lumii faptul că este un produs de lux, care ar putea fi folosit într-o multitudine de roluri cu succes, o adevărată unealtă universală de lux.

Astfel, pe parcursul a 11 ani (2007- 2018), Iphone a vândut peste 2 miliarde de unităţi la nivel mondial. Ceea ce se consideră că a fost, însă piesa de rezistenţă a fost ecranul: display iPhone. Un display iPhone exclude necesitatea butoanelor prin tehnologia touch, oferind, astfel, un aspect de lux utilizatorilor. Dar cât de mult se datorează acestea  creatorului iPhone, Steve Jobs? Este discutabil.

Se ştie că el a creat printre primele smartphone-uri inteligente, însă meritul său în acest sens este discutat (nu foarte diferit de chestiunea lui Bell). Se consideră că Steve Jobs doar s-a folosit de inovaţii deja existente, pe care le-a inclus într-un telefon. Chiar şi faimosul display iPhone se consideră a fi precedat de telefonul LG Panda.

Acestea fiind spuse, nu putem nega rolul lui Steve Jobs. Indiferent dacă a fost un mare om de ştiinţă sau un afacerist capabil să-şi promoveze produsul, el este cel care a dăruit lumii un produs revoluţionar, demn de secolul XXI.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.