Informatia Zilei

Ethereum: Ce este si cum este diferit de bitcoin?

Ethereum

Ether, a doua cea mai mare criptomoneda din lume, a devenit noua vedeta, eclipsand moneda bitcoin in ultima vreme. Moneda digitala a atins luni un record de peste 4.000 de dolari si acum a crescut cu peste 450% de la inceputul anului 2021.

Acest lucru nu se apropie de incasarile si profitul monedei virtuale dogecoin, inspirata din fenomenul pe internet Doge, care a crescut cu peste 11.000% pana in prezent. Dar multi investitori cripto considera ca dogecoin este doar o gluma si i-au comparat cresterea cu frenezia comerciala alimentata de Reddit, care a crescut preturile GameStop si ale altor actiuni.

Iata analiza a ce este eterul si cum este diferit de bitcoin:

Cum a inceput?

Ether este moneda nativa a Ethereum, o platforma blockchain open-source. Ethereum a fost fondat in 2013 de catre programatorul ruso-canadian Vitalik Buterin si alti cativa cripto-antreprenori. Multi dintre cei care au inceput Ethereum au fost anterior implicati in bitcoin.

Pentru Buterin, bitcoin a fost prea limitat in functionalitate. Intr-un interviu pentru Business Insider, el l-a comparat cu un calculator de buzunar care „face bine un lucru”, pe cata vreme, a completat el, Ethereum este mai mult ca un smartphone cu mai multe aplicatii pe care le poti folosi.

Aceasta este premisa principala a platformei Ethereum. La fel ca bitcoin, este construita pe tehnologia blockchain – in esenta o retea de computere distribuita care inregistreaza toate tranzactiile cu criptomonede. Dar, spre deosebire de bitcoin, oamenii pot construi aplicatii deasupra Ethereum.

Ca sa il citam pe Buterin, Ethereum este „un blockchain cu un limbaj de programare incorporat” si „cel mai logic mod de a construi o platforma care poate fi folosita pentru mai multe tipuri de aplicatii”.

Contracte inteligente

Reteaua Ethereum gazduieste ceea ce este cunoscut sub numele de contracte inteligente – colectii de cod care executa un set de instructiuni si ruleaza pe blockchain.

Aceste contracte sunt cele care alimenteaza aplicatiile descentralizate sau dapps, care sunt similare cu aplicatiile pentru smartphone care ruleaza pe sistemele de operare Android ale Google sau iOS ale Apple, cu exceptia faptului ca nu raspund unei companii sau autoritati.

Recent, activitatea din reteaua monedei ether a crescut datorita cresterii NFT-urilor sau a jetoanelor nefungibile, care sunt active digitale concepute pentru a reprezenta proprietatea asupra articolelor virtuale unice. Asta pentru ca multe NFT – de la pisicile online colorate ale jocului CryptoKitties la avatarele inspirate de cyberpunk ale CryptoPunks – ruleaza pe Ethereum.

Mai simplu, bitcoin este o retea de plati care poate fi folosita pentru a transfera valoare intre doua persoane oriunde in lume. Astazi, este folosita in principal pentru investitii. Ethereum, pe de alta parte, urmareste sa creeze infrastructura pentru un internet care nu este intretinut de nicio autoritate.

O mare tendinta in Ethereum in acest moment este finantarea descentralizata, un termen care se refera la produsele financiare traditionale, cum ar fi imprumuturile si creditele ipotecare, care sunt construite folosind blockchain. In acest caz, blockchain-ul inlocuieste intermediarii – de la banci la guverne – si tine evidenta tuturor.

Critici

Cu toate acestea, Ethereum este departe de a fi perfect. In 2017, popularitatea jocului CryptoKitties a facut ca reteaua monedei Ether sa devina puternic congestionata, incetinind semnificativ tranzactiile si determinand dezvoltatorii jocului sa-si majoreze taxele.

Scalabilitatea este una dintre cele mai mari probleme ale retelei Ethereum de astazi. In prezent, functioneaza folosind un protocol de dovada a muncii, la fel ca bitcoin. Aceasta inseamna ca minerii de criptomonede cu computere special construite trebuie sa concureze pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe pentru a valida tranzactiile.

Acest lucru a condus la critici atat la adresa bitcoin, cat si la Ethereum din partea celor care sunt ingrijorati de cantitatile masive de energie consumate de retelele lor.

Dar Ethereum trece printr-o actualizare ambitioasa numita Ethereum 2.0. Acest lucru ar duce la trecerea la un model de „dovada a mizei” care se bazeaza pe „stakers” care detin deja niste ether pentru a procesa noi tranzactii.

Investitorii in criptomonede spun ca upgrade-ul ar trebui sa ajute reteaua Ethereum sa functioneze la scara, procesand mult mai multe tranzactii intr-un ritm mai rapid si sustinand aplicatii cu milioane de utilizatori.

De asemenea, ar putea duce la aprecierea preturilor pe termen scurt. Din ce in ce mai mult ether este ascuns pentru o perioada de „inchidere” de catre detinatorii de token-uri care doresc sa devina participanti (care pariaza) si sa valideze tranzactiile in noua retea. Acest lucru ar putea, teoretic, sa limiteze rezerva disponibila de ether.

Cu toate acestea, unii sceptici raman neconvinsi de monedele digitale precum bitcoin si ether. Cea mai recenta adunare le-a amintit unor investitori de bula cripto din 2017, in care bitcoinul a urcat la 20.000 de dolari inainte de a scadea pana la 3.122 de dolari un an mai tarziu. Ursii spun ca criptomonedele sunt intr-o alta bula care asteapta sa izbucneasca.

Dar taurii sunt convinsi ca lucrurile stau diferit de aceasta data – si anume, interesul crescut din partea investitorilor institutionali.

Exit mobile version