1. Aplicarea legilor care vizeaza relatiile de munca, indiferent daca sunt lucratori independenti sau inregistrati, inclusiv aspecte legate de remunerare, programul de lucru, pensionare, securitate sociala, sindicat etc.
2. Prezentarea de noi proiecte de lege si/sau reforme in conformitate cu reglementarile necesare in mentinerea sistemului productiv-forta de munca, ce urmeaza a fi dezbatute in cadrul procesului legislativ.
Etimologie: Legislatie, prin modurile legislatio latina, legislatiōnis. + Munca, in formele latine munca, laborōris si sufixul -al, datorita apartenentei. Poti discuta icnlusiv cu un expert legislatia muncii pentru a intelege mai multe.
Norme care reglementeaza relatiile de munca si tot ceea ce este inerent muncii si situatiilor neprevazute ale acesteia
Legislatia muncii este o ramura relativ tanara a dreptului in comparatie cu alte ramuri, deoarece a aparut abia in secolul al XX-lea, dupa multi ani de proteste si pretentii din partea sectoarelor de munca care au cerut conditii de munca mai bune, stabilitate si securitate.
Nu putem ignora faptul ca Revolutia Industriala a avut multe de-a face cu dezvoltarea acestor legislatii, pentru ca, desigur, eruptia masinilor a generat diverse probleme intre angajati si angajatori care nu au putut fi rezolvate niciodata in favoarea angajatilor, mai ales cand a fost vorba de drepturile lucratorilor afectate, deoarece nu a existat o reglementare care sa stabileasca drepturile si obligatiile pe care fiecare parte le-a avut in relatia angajat-angajator.
In prezent, toate locurile de munca sunt supuse conditiilor indicate in contractul de munca semnat de angajat si angajatorul acestuia, inclusiv durata zilei de lucru, functiile care urmeaza sa fie indeplinite de angajat, remuneratia pe care o va primi, printre cele principale.
Intre timp, legislatia muncii a cuprins statutul lucratorilor, unde se reflecta fiecare dintre conditiile care trebuie indeplinite si respectate de catre lucrator, angajator si stat, ceea ce are, de asemenea, rolul sau in acest sens, mai ales in ceea ce corespunde asigurarii respectarii in conformitate a acestui regulament, si atunci cand garantiile si asistenta nu sunt oferite, astfel incat lucratorul sau angajatorul sa poata solicita acest lucru.
Relevanta pe care angajatul si angajatorul o cunosc si o respecta aceste reglementari
Legislatia muncii este extrem de importanta si se recomanda intotdeauna ca lucratorii sa o cunoasca pentru a putea pretinde ceea ce le corespunde, dar si pentru a sti care sunt obligatiile lor fata de cei care ii angajeaza.
Legislatia muncii diferentiaza doua cazuri: dreptul individual si dreptul colectiv.
In timp ce primul reprezinta tot ceea ce are legatura cu drepturile specifice ale angajatului sau lucratorului, de exemplu, numarul de ore, salariul minim, eventualul concediu etc., dreptul colectiv are legatura cu cifra sindicatului.
Sindicatul apare ca o asociatie care vegheaza asupra drepturilor lucratorilor si a dreptului la greva
Sindicatul este o organizatie sociala care apare pentru a apara drepturile lucratorilor dintr-o anumita ramura sau zona de munca, iar astazi este considerat un drept al lucratorilor de a se grupa in cadrul unuia dintre aceste sindicate pentru a-si vedea drepturile indeplinite.
Alaturi de figura sindicatului, dreptul colectiv al muncii stabileste si dreptul la greva sau la protest.
De ce este important sa muncesti?
Daca cineva a ales simplitatea ca stil de viata, unde gasim motivatia de a invata sa muncim din greu? Daca ne multumim sa detinem mai putin (chiar sa il preferam), ce rost are munca grea si straduinta pentru succes?
Munca, prin insasi natura sa, prezinta provocari si oportunitati de crestere. Ne cere sa ne imbunatatim si sa ne dezvoltam si sa devenim versiuni mai bune ale noastre. Cu cat crestem mai mult, cu atat suntem mai buni la locul de munca… si provocarile devin mai mari.
Invatam lectii importante de viata atunci cand ne predam muncii grele: determinarea, atentia, responsabilitatea, rezolvarea problemelor si autocontrolul. Aceste lectii, la randul lor, ne servesc in alte domenii (sanatate, relatii, hobby-uri etc.).
Dupa cum am mentionat mai devreme, munca noastra contribuie la binele societatii. Ii serveste pe altii, imbogateste viata oamenilor si ii face pe toti inainte. Fie ca punem in sachet alimente, livram corespondenta, analizam stocuri, vindecam cancerul sau gestionam alti lucratori, ne putem vedea munca ca pe un act de dragoste fata de oamenii pe care ii servim.
Cand ne straduim sa facem cea mai buna munca in fiecare zi, copiii nostri iau in seama. Si printre cele mai mari lectii pe care sper sa le transmit copiilor mei este importanta de a lucra din greu la lucruri care conteaza.
Fiecare noua zi aduce cu ea o alegere importanta: fie o umplem cu tot ce avem mai bun , fie ii lasam sa scape. Nu exista alta optiune – orele vor trece oricum. Alegerea de a munci din greu ii profita la maximum. (Va rugam sa retineti: nu ignor importanta odihnei sau a echilibrului. Am scris pe larg despre ambele .)
In opinia mea, putine bucurii in viata sunt mai satisfacatoare decat sa stai intins noaptea cu picioarele obosite atasate de un corp obosit. Sa stii ca mi-am dat toata energia pentru ceva important este un sentiment uimitor si implinitor in sine.