De ce sa porti ceas?

by Anisoara Miron
De ce sa porti ceas?

Multi barbati nu-i dau atentie si nu poarta nimic la incheietura mainii, si totusi, ceasul este o bijuterie de sine statatoare care nu trebuie neglijata! Este reflectarea personalitatii tale sau a starii tale de spirit de moment! S-au dus zilele in care aveai doar un singur ceas pe marginea chiuvetei, asteptand sa il pui la loc a doua zi.

Exista multe marci pentru toate stilurile si gusturile, pe site-ul nostru Cu toate acestea, este recomandabil sa respectati cateva principii pentru a evita o escrocherie sau o greseala de gust! Deci, cum iti alegi ceasul si cum faci senzatie cu prietenii si familia ta?

In primul rand, asigurați-vă că vă concentrați asupra persoanei pentru care cumpărați ceasuri de colectie Iata cateva sfaturi. Stiluri diferite, culori diferite, modele diferite, dar exista doua functii asupra carora va trebui sa va decideti: un ceas mecanic sau quartz? Depinde de voi sa alegeti in functie de preferintele voastre:

  • Ceasuri mecanice

Aceste ceasuri functioneaza datorita unei miscari mecanice si fac obiectul unei munci riguroase. De fapt, este vorba de un mic resort inclus in interior, pe care va trebui sa-l infasurati in mod regulat pentru ca acele sa continue sa se roteasca (manual sau automat).

Pentru unii, acest lucru poate parea un pic plictisitor, dar este, de asemenea, o garantie a calitatii! Fiecare ceas este unic, de precizie si depinde de dumneavoastra sa il infasurati, asa cum fac toti iubitorii de ceasuri vechi.

  • Ceasuri cu cuart

Aceste ceasuri sunt probabil cele pe care le gasiti cel mai des in magazine. Acestea functioneaza datorita unei mici baterii plasate in interior si pe care va trebui sa o schimbati in cateva luni. Avantajul este ca sunt mai putin costisitoare decat modelele mecanice si unii ar spune ca sunt mai putin precise decat acestea.

Doua alegeri care nu se vad cu ochiul liber, dar care sunt totusi importante in alegerea noii tale bijuterii!

Doua prioritati: sticla si cureaua ceasului

Atunci cand va alegeti ceasul, acordati atentie sticlei si curelei ceasului vostru.

Sticla de ceas

Prin definitie, acesta este cel care va va proteja ceasul impotriva atacurilor externe (cadran, mana, mecanism etc.). Asadar, nu-l alegeti cu usurinta si nu platiti pretul! In caz contrar, riscati sa nu o purtati niciodata si sa ajunga in fundul sertarului. Exista 3 tipuri de ochelari:

  • Sticla minerala: acesta este cel mai comun tip de sticla, care este rezistenta la agresiune, la razele UV si protejeaza toate componentele ceasului impotriva amenintarilor externe.
  • Sticla de safir: o sticla extrem de dura care este rezistenta la zgarieturi… putin mai putin la socuri!
  • Sticla acrilica: numita si plexiglas, este foarte usoara si rezista bine la socuri, in special pentru ceasurile de sport. Pe de alta parte, zgarieturile sunt mai frecvente.
  • Cureaua de ceas

Si in acest caz, alege-l cu grija, pentru ca va adauga farmec incheieturii tale. Si in acest caz, exista mai multe optiuni:

Metalul este foarte rezistent, dar poate fi greu, prea cald vara si poate prinde parul de pe brate.

Cauciucul vine intr-o versiune colorata si este intr-adevar ideal pentru inot.

Cum a aparut ceasul de mana?

Ceasurile sau cronografele asa cum le cunoastem nu au existat de fapt atat de mult timp. Inainte de vremea ceasurilor Rolex era timpul ceasurilor si cadranelor solare. Omenirea a avut modalitati de masurare a timpului de mii de ani, dar conceptul de ceas portabil este relativ recent.

La sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, ceasornicarii europeni au inceput sa produca ceasuri personale, portabile, precum cea germana. Ei au numit aceste creatii ceasuri de mana, deoarece erau putin mai mari decat ceea ce cunoasteti ca un ceas modern.

Ele au actionat ca un dispozitiv de trecere intre ceasurile de dimensiuni mari si ceasurile pe care le puteai purta pe persoana ta. Aceste dispozitive au fost posibile prin inventarea unei piese numite arcul principal.

Aceasta inventie a fost posibila datorita crearii unei piese de ceas numita arcul principal la inceputul secolului al XV-lea. Un arc principal este practic o bucata infasurata de panglica metalica care functioneaza ca sursa de energie in ceasurile mecanice si ceasurile mecanice.

Cand a fost inventat pentru prima data, a fost revolutionar, deoarece ceasurile puteau fi facute mult mai mici si inca sa masoare corect timpul. Utilizatorul trebuia doar sa intoarca ceasul din cand in cand pentru a mentine tensiunea pe arcul principal.

Un ceasornicar din Nürnberg pe nume Peter Henlein este de obicei creditat cu inventarea primului ceas. El a creat unul dintre aceste „ceasuri de mana” in secolul al XV-lea. Este important sa retineti, totusi, ca multi alti ceasornicari creau dispozitive similare in aceeasi perioada.

Desi Henlein este binecunoscut ca primul inventator al ceasului, nu exista de fapt nicio dovada ca el l-a creat pe primul.

La scurt timp dupa inventarea primelor ceasuri de mana, consumatorii cautau o noua modalitate de a-si purta ceasurile. Ceasurile originale erau purtate de obicei ca pandantive la gat, dar pe masura ce vestele au inceput sa devina o parte populara in moda barbateasca, consumatorii si-au dorit o optiune pe care sa o poata pastra in buzunarele hainei. Puteau sa urmareasca prima si a doua mana pentru a pastra timpul.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.