De ce este indicat sa mancati linte?

by Anisoara Miron
De ce este indicat sa mancati linte?

Lintele apartin familiei leguminoase. Sunt boabe minuscule care cresc in pastai si vin in soiuri rosii, maro, negre si verzi. De asemenea, contin niveluri ridicate de proteine ​​si fibre.

Lintele sunt relativ rapid si usor de preparat, iar costul lor scazut le face o forma accesibila de proteine ​​de inalta calitate pentru multi oameni din intreaga lume. Continuati sa cititi pentru a descoperi totul despre linte, iar aici ne referim la beneficiile pe care aceste leguminoase le au de oferit.

Nutritie

Lentilele sunt un aliment extrem de hranitor. Sunt bogate in minerale, proteine ​​si fibre. 100 de grame de linte gatita contine:

  • 116 calorii (kcal).
  • 9,02 g proteine.
  • 0,38 g grasime.
  • 20,13 g carbohidrati.
  •  7,9 g fibre.
  •  1,8 g zahar.

Lintele ofera de asemenea, urmatorii nutrienti esentiali: acid folic, fier, mangan, fosfor, tiamina, potasiu, vitamina B6, riboflavina, niacina, acid pantotenic, magneziu, zinc, cupru si seleniu.

Beneficii linte

Consumul tuturor tipurilor de alimente vegetale are asociatii cu un risc redus de multe conditii de sanatate legate de stilul de viata. Un studiu din 2019 in Jurnalul American Heart Association a descoperit ca persoanele care mananca mai multe alimente sanatoase, au o sansa mai mica de a muri de boli cardiovasculare.

Alimentele pe baza de plante ofera adesea o gama larga de fibre, vitamine si minerale si pot contine proprietati antioxidante. Antioxidantii actioneaza impotriva radicalilor liberi, care sunt compusi in organism, si care pot contribui la inflamatie si cancer.

  1. Sanatatea inimii

Lintele sunt o sursa abundenta de fibre, acid folic si potasiu. Acesti nutrienti sustin sanatatea inimii. Potrivit American Heart Association (AHA), cresterea aportului de fibre poate reduce nivelul de lipoproteine cu densitate mica (LDL), care mai sunt cunoscute ca fiind colesterolul rau.

Nu numai ca fibrele au legaturi cu o incidenta mai mica a bolilor cardiovasculare, dar ar putea incetini evolutia bolii la persoanele cu risc ridicat.

Lintele adauga in dieta vitamine, minerale si fibre esentiale. De asemenea, ofera proteine ​​si sunt un inlocuitor excelent pentru carne in mese. Atunci cand o persoana inlocuieste carnea din dieta cu un aliment bogat in fibre, cum ar fi lintea, isi reduce riscul de boli de inima.

Studiile au descoperit ca potasiul, calciul si magneziul din linte pot scadea tensiunea arteriala in mod natural. Alimentele bogate in aceste minerale reprezinta o parte cheie a planului de mancare DASH.

Institutul National de Inima, Plaman si Sange (NHLBI) recomanda aceasta dieta pentru reducerea tensiunii arteriale. Conform Institutelor Nationale de Sanatate (NIH), lintea este una dintre cele mai bune surse alimentare pentru potasiu.

  1. Cancer

Lintele ofera de asemenea seleniu, care poate scadea ratele de crestere a tumorilor. De asemenea, consumul de linte poate imbunatati raspunsul imun al unei persoane la infectie prin stimularea productiei de celule T. Celulele T omoara boala.

NIH noteaza ca seleniul poate ajuta la reducerea ratelor de cancer colorectal, de prostata, pulmonar, la vezica, de piele, esofagian si gastric.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta trebuie sa efectueze cercetari suplimentare in ceea ce priveste beneficiile seleniului pentru prevenirea cancerului, deoarece studiile asupra mineralului au produs pana in prezent, rezultate mixte.

  1. Combaterea oboselii

Deficitul de fier este o cauza obisnuita a oboselii. Nefiind suficienta cantitate de fier in dieta poate afecta cat de eficient organismul foloseste energia. Exista doua tipuri de fier: heme si nonheme.

Plantele furnizeaza fier nonheme, iar lintea este o sursa deosebit de buna. Carnea si pestele furnizeaza fier heme. Fierul non-heme este o forma esentiala de fier pentru persoanele care nu consuma carne din motive de sanatate sau din alte motive.

  1. Digestie, regularitate si satietate

Aportul adecvat de fibre serveste ca un factor important in pierderea in greutate prin functionarea ca „agent de incarcare” in sistemul digestiv.

Fibrele din dieta ajuta la cresterea senzatiei de plenitudine si reducerea poftei de mancare. Aceasta poate reduce aportul caloric general al unei persoane.

Continutul ridicat de fibre din linte ajuta de asemenea, la mentinerea sanatos a tractului digestiv, care la randul sau, previne constipatia si promoveaza miscarile intestinale regulate.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.