Cum te ajuta cititul in viata de zi cu zi?

by Anisoara Miron
Cum te ajuta cititul in viata de zi cu zi?

Cititul este o activitate cu multiple fatete: unii o fac din placere, altii din datorie, altii pentru studiu, iar altii nu ar pune niciodata mana pe o carte pentru ca lectura ii plictiseste. Fiecare poate citi – sau nu – in functie de propriile preferinte, dar exista un adevar absolut despre lectura: cititul are consecinte pozitive asupra sanatatii noastre mentale si sociale, facandu-ne mai inteligenti si mai empatici.

Acest lucru este confirmat de diverse studii si cercetari stiintifice, care au clarificat modul in care cititul ne extinde vocabularul in copilarie si, la varsta adulta, ne ajuta sa ne ferim de imbatranire si de Alzheimer. De ce sa citesti carti, chiar mai bine daca sunt de hartie? Iata cateva motive intemeiate pentru care cititul are consecinte super pozitive asupra sanatatii noastre.

Ajuta la rezolvarea problemelor

Universurile fictionale din carti sunt adesea foarte strans legate de lumea reala. Prin urmare, in ele puteti gasi raspunsuri neasteptate la propriile intrebari, de exemplu, cititi despre modul in care personajele fac fata cu succes unei situatii care il deranjeaza pe cititor insusi. Sfaturile din carti nu sunt intotdeauna relevante pentru viata reala.

Dar cititul are o proprietate buna – cel putin ajuta sa vezi noi solutii la problema si da de gandit. Poate ca, in curand, creierul va fi capabil sa gaseasca alte modalitati de a elimina problemele reale.

De ce este utila citirea cu voce tare

Copiii invata pentru prima data sa citeasca cu voce tare. Dar majoritatea adultilor citesc in tacere, cu alte cuvinte, pentru ei insisi. Cu toate acestea, cercetarile confirma faptul ca cititul cu voce tare este benefic pentru adulti – este recomandabil sa va faceti timp pentru acest lucru in mod regulat.

Daca cititul in liniste dezvolta inteligenta si imaginatia, proprietatea valoroasa a cititului cu voce tare este ca, in acest proces, se imbunatatesc dictia si abilitatile oratorice. Si nu dauneaza nimanui si va fi deosebit de util pentru cei a caror activitate este direct legata de prezentarea in fata publicului.

Beneficiul citirii cartilor cu voce tare este ca ne ajuta sa ne amintim plasarea corecta a accentului, pauza in locul semnelor de punctuatie, adauga expresivitate si maiestrie vorbirii.

Parintii pot citi atat copilului, cat si unul altuia, iar in cazul persoanelor care locuiesc singure, va fi utila utilizarea unui reportofon pentru a evalua calitatea lecturii lor.

Este util sa va cititi singur

Cititul in liniste pentru tine insuti ajuta la dezvoltarea dictiei, dar beneficiile sale se afla in alta parte. In primul rand, cititul in liniste este bun pentru creier, deoarece dezvolta memoria vizuala si extinde matricea asociativa. Mintea nu trebuie sa fie distrasa de pronuntia sunetelor, astfel incat sa se poata concentra pe deplin asupra imaginatiei. Citindu-ti frecvent, iti dezvolti abilitatile a ceea ce se numeste “alfabetizare intuitiva.” Memorezi ortografia si punctuatia corecta si, ulterior, reproduci cu usurinta ceea ce ai vazut, chiar daca esti aproape ignorant in ceea ce priveste regulile limbii ruse. Si, bineinteles, in cazul lecturii silentioase, cartile sunt asimilate mai repede – citirea povestilor si a istoriilor dureaza mai putin. Alege o carte de pe librariadonaris.ro si bucura-te de ea.

Intre timp, cititul pentru sine aduce si unele prejudicii, in special copiilor. Daca un copil trece prea repede la citirea silentioasa si nu mai spune cu voce tare ceea ce a scris, copilul poate avea probleme de pronuntie si de plasare a accentului.

Cum au inceput oamenii sa citeasca

In secolul al XIV-lea, Jikji a fost tiparit in Coreea cu caractere mobile (metalice) : o colectie de invataturi budiste zen. Un secol mai tarziu, in 1454, un german pe nume Johannes Gutenburg a construit o tiparna pentru a tipari Biblia Gutenburg, ceea ce a dus la aparitia tipografilor in toata Europa.

Un barbat pe nume Aldus Manutious a fondat o tiparna la Venetia cu dorinta de a crea carti de buzunar care sa povesteasca clasicii greci. Dorinta lui a fost ca oamenii instariti sa poata pune cartea intr-un ghiozdan si sa o poarte cu ei atunci cand merg cu bicicleta, ceea ce inseamna ca cartile puteau fi transportate peste tot.

In 1832 au aparut primele coperti de carte . In America si Marea Britanie, cartile care costau un ban au fost rescrieri ale povestilor de groaza gotice care si-au castigat in curand porecla de Penny Dreadful . Cu toate acestea, nu toata lumea isi permitea un ban pe carte, asa ca grupuri de prieteni s-au reunit pentru a imparti costurile si a se bucura impreuna de povestile intunecate si sangeroase: acestea au fost primele cluburi de carte!

Tot in secolul al XIX-lea, editorii aspiranti au inceput sa imprime carti cartonate destinate gospodariilor mai bogate. A existat mult snobism in legatura cu diferenta dintre carti: se credea ca cartonasele erau lucrari grozave ale literaturii de calitate, iar cartile brosate erau considerate mai putin inteligente sau prostesti.

Doi frati americani pe nume Boni au infiintat o companie de editura care trimitea carti prin comanda prin corespondenta . A trecut prin momente grele, dar in cele din urma a triumfat si a devenit Random House.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.