Cum să produci energie verde și să economisești bani cu panouri fotovoltaice

by Tudor Nicolae

Panourile fotovoltaice nu mai decorează doar acoperișurile caselor și companiilor. Există și parcuri cu sistem solar, de-a lungul autostrăzilor și alte spații mari deschise, care sunt menite să ajute la gestionarea tranziției energetice cu energii regenerabile. Subiectul solar este pe buzele tuturor și panourile fotovoltaice pot fi văzute aproape peste tot. 

Pe scurt, panourile fotovoltaice nu mai sunt o priveliște neobișnuită pentru noi. Dimpotrivă, energia electrică care curge din panourile fotovoltaice este foarte apreciată. Panourile fotovoltaice produc energie verde, protejează clima, mediul și economisesc mulți bani pe termen lung. Mai mult decât atât, având propriul sistem de panouri fotovoltaice îți produci propria energie electrică și te ușurezi de povara facturilor la electricitate.

Cu toate acestea, panourile fotovoltaice sunt cele mai plăcute atunci când și-au amortizat costul după aproximativ 1-2 ani. Veniturile din energia solară acoperă costurile investiției și costurile de exploatare. Electricitatea continuă să fie produsă cu sârguință de soare, în timp ce costurile sunt acoperite integral. Dar acolo unde este mult soare, este și umbră. 

În ciuda progresului enorm realizat de producători în dezvoltarea de panouri fotovoltaice, vine un moment în care panourile fotovoltaice existente trebuie eliminate și reciclate. Desigur, acest lucru se întâmplă doar după aproximativ 30 până la 35 de ani. Un kit panouri fotovoltaice te face mai independent, deoarece electricitatea este mai ieftină decât orice tarif de energie electrică și este, de asemenea, ecologic.

Merită să instalezi panouri fotovoltaice?

Cu un montaj panouri fotovoltaic pe acoperiș poți acoperi aproximativ o treime din consumul de energie electrică. Cu stocarea bateriei, această proporție se dublează. În loc de autoconsum, poate fi de asemenea util să introduci toată energia electrică generată. 

În 2023, prețurile pentru panourile fotovoltaice sunt în general destul de mari și variază foarte mult de la furnizor la furnizor. Un sistem de panouri fotovoltaice merită practic întotdeauna să fie montat în propria casă, atâta timp cât plătești mai puțini bani per kWp. 

Obține mai multe oferte și verifică ce programe de finanțare există și sunt potrivite pentru tine. Generându-ți propria energie electrică, economisești bani și, de asemenea, câștigi bani și acest lucru este ușor de făcut cu panouri fotovoltaice. Modulele solare generează energie electrică din energia luminii solare, iar un invertor transformă curentul continuu produs în curent alternativ, care poate fi utilizat imediat în gospodăria ta. 

Poți stoca temporar excesul de energie electrică generată într-un sistem de stocare a bateriei sau o poți alimenta în rețeaua publică de energie electrică contra cost. Poți instala sisteme fotovoltaice pe acoperișul propriei case, șopronul de grădină sau pe un suport. Modelele mini pot fi folosite chiar si pe balcon sau în camping. 

Merită un sistem de panouri fotovoltaice cu autoconsum sau alimentare completă?

În ceea ce privește energia, un panou fotovoltaic se plătește după doar un an. Sistemul produce apoi atâta energie cât era necesară pentru producție. Panourile fotovoltaice au, de asemenea, o durată de viață foarte lungă, care durează între 30 și 40 de ani. 

Panouri Fotovoltaice Eficiente și Ecologice – Alegeți Cele Mai Bune Soluții

Majoritatea sistemelor de panouri fotovoltaice vin cu o garanție de aproximativ 20 de ani. Consumatorii pot determina cu ușurință dacă propriul lor sistem solar este profitabil sau nu.

Dacă și cât de mult plătește un sistem de panouri fotovoltaice pentru tine, depinde de mai mulți factori. Este o chestiune de economie. Pe deoparte, există costuri mari de achiziție. Pe de altă parte, economisești bani cu panourile fotovoltaice. 

Generează energie electrică pe care nu mai trebuie să o cumperi la un preț mare de la furnizorul de energie electrică. De asemenea, generează venituri, deoarece alimentează o parte din energia electrică generată în rețeaua publică de energie.

Când își recuperează panourile fotovoltaice costurile de achiziție? 

Dacă amortizarea este atinsă după 1, 2 sau 3 de ani, acest lucru depinde cel mai mult de prețul la care cumperi panourile fotovoltaice. Nu trebuie să depășească 1.800 de euro per kWp (vârf de kilowatt, care este unitatea de măsură pentru puterea de vârf a unui panou fotovoltaic). 

Cu cât sistemul tău este mai mare, cu atât este mai ieftin pe kWp de ieșire. În același timp, scade și rata consumului propriu posibil. Dacă este posibil, acoperă toate suprafețele adecvate ale acoperișului cu panouri fotovoltaice. Acestea sunt cele care sunt orientate spre est, sud și vest și nu sunt umbrite. 

Un sistem de alimentare completă trebuie să aibă cel puțin 10 kWp și își poate recupera costurile în decurs de zece până la doisprezece ani. Cu cât prețul energiei electrice din rețea este mai ieftin, cu atât economisești mai puțini bani per kWh de energie electrică utilizată (autoconsum). În acest caz, este mai util să vinzi energia electrică pentru un tarif complet de alimentare mai mare.

Un sistem fotovoltaic nu îți poate acoperi niciodată întregul necesar de energie electrică, deoarece soarele nu strălucește non-stop. Dacă furnizorii de module fotovoltaice îți promit o autosuficiență completă – adică independență completă față de furnizorii de energie electrică, trebuie să fii sceptic. 

Dar, poți furniza o bună proporție de 30% din energie cu propria energie solară, dacă panoul fotovoltaic corespunde nevoilor tale de electricitate. Pentru a atinge acest nivel de autosuficiență, nu trebuie să-ți schimbi deloc obiceiurile. Continuă să-ți acoperi nevoile rămase de energie electrică prin intermediul rețelei publice de energie.

De exemplu, dacă ai un consum anual de energie electrică de 3.000 kWh și instalezi un panou fotovoltaic cu o putere de 5 kWp, sistemul îți va asigura aproximativ 35 la sută din necesarul de energie electrică (grad de autosuficiență). În ansamblu, utilizezi doar 20% din energia electrică pe care o generezi (autoconsum), în timp ce 80% intră în rețea. 

De fapt, panourile fotovoltaice sunt mai ieftine, luând în considerare costurile de instalare per kWp de ieșire. În cele din urmă, panourile fotovoltaice mari se plătesc mai repede, în ciuda costurilor mai mari de investiții. Cu toate acestea, cu un sistem mare, scade și proporția de energie electrică pe care o poți folosi singur. Autoconsumul este însă, deosebit de profitabil. 

Îți poți crește propriul consum cu stocarea energiei electrice. Un invertor te va ajuta în acest sens. Acesta este un dispozitiv mic care transferă consumul de energie electrică la momentul în care panoul fotovoltaic generează multă energie electrică.

You may also like

Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.