Cum sa ai grija de amortizoarele masinii tale

by Anisoara Miron

Starea drumurilor reprezinta una dintre principalele cauze invocate de romani atunci cand vorbesc despre reparatiile aduse masinii. Incepand de la bucse, pana la amortizoare si chiar sistem de franare, toate acestea au la baza, intr-o oarecare masura, starea carosabilului.

Desigur, acesta este un factor important, insa mai sunt si alte motive de luat in calcul atunci cand vorbim despre uzura masinii. Spre exemplu, in cazul amortizoarelor, trebuie sa stim ca acestea necesita o verificare periodica, in ciuda faptului ca mergem pe drumuri bune sau circulam cu prudenta.

De asemenea, unii producatori dau o garantie pentru un anumit numar de km, in vreme ce altii recomanda schimbarea dupa o anumita perioada. Sa vedem, asadar, modul de functionare al amortizoarelor si mai apoi aspecte care sa ne ajute la o una intretinere a acestora.

Amortizoare pe gaz sau pe ulei?

Unul dintre motivele care pot face diferenta in cazul amortizoarelor este chiar tipul de fabricatie. Cele mai uzuale sunt amortizoarele pe ulei, acestea fiind de fapt printre primele construite. Acestea au avantajul ca sunt mai ieftine si, potrivit specialistilor, ar asigura o amortizare mai lina a socurilor.

In ceea ce priveste amortizoarele pe gaz, acestea sunt de fabricatie mai noua din punct de vedere al tehnologiei. In ambele cazuri insa, trebuie stiut ca amortizoarele nu se schimba unul cate unul, ci perechi. Asemenea placutelor de frana, acestea trebuie schimbate perechi, pentru a asigura o uniformitate a suspensiei masinii.

Cum ne dam seama ca avem o problema la amortizoare?

Spre deosebire de alte piese componente, amortizorul este cel care ne spune din prima ca avem o problema la masina. Practic, primele semnale apar atunci cand mergem e un drum cu denivelari si toate socurile sunt resimtite direct in habitaclul masinii.

Mai apoi, putem avea probleme in ceea ce priveste siguranta pe sosea. Incepand de la inclinarea excesiva a masinii si instabilitatea in curbe, pana la marirea distantei de franare, toate acestea pot avea efecte catastrofale pentru siguranta pasagerilor.

Ce legatura este insa intre sistemul de amortizare si cel de franare? Este foarte simplu. Atunci cand amortizoarele nu isi mai fac treaba, masina are tendinta ca, din inertie, sa se opreasca mai greu in fata unui obstacol, chiar daca am apasat energic pedala de frana.

In ceea ce priveste durata de viata a amortizoarelor, si aceasta este discutabila. In principiu, cei mai multi producatori dau drept garantie intre 70 d emii si 80 de mii de km pentru un set de amortizoare noi. In realitate insa, specialistii recomanda schimbarea acestora o data la cinci ani sau, in orice caz, o verificare amanuntita a acestora dupa parcurgerea a 20 de mii de km.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.