Viteza cu care se incarca un website are un impact semnificativ asupra succesului sau. Pe de o parte, daca iti propui sa-ti imbunatatesti vizibilitatea printr-o strategie SEO, trebuie sa stii ca Google favorizeaza site-urile cu un timp de incarcare mic si le ofera un avantaj in SERP.
Cu alte cuvinte, site-urile care se incarca repede au mai multe sanse sa ocupe un loc fruntas in motorul de cautare pe cuvintele cheie de interes. In acelasi timp, timpii de incarcare lenti pot degrada experienta utilizatorului. O pagina web ar trebui sa se incarce in mai putin de 2 secunde, potrivit studiilor care au analizat comportamentul utilizatorilor moderni pe internet. Timpii de asteptare mai lungi cresc probabilitatea ca acestia sa plece si sa nu se mai intoarca niciodata.
Cu toate acestea, problemele de front-end pot sa nu afecteze neaparat timpii de incarcare. Este inca posibil sa intampini probleme din aceasta perspectiva chiar daca ai optimizat site-ul pentru a minimiza cat mai mult timpul de incarcare (ai redus dimensiunea graficelor – imagini, videoclipuri, ai eliminat link-urile care redirectioneaza 301 etc.).
Eforturile in acest sens pot fi inutile daca nu beneficiezi de cea mai buna gazduire web. Exista multe programe gratuite disponibile online care pot masura in doar cateva secunde cat de repede este serverul care gazduieste site-ul tau. Cel mai cunoscut este bitcatcha.com. Trebuie doar sa introduci adresa URL pentru a obtine un raport imediat care sa includa timpul de raspuns.
Cum poti alege cea mai rapida gazduire web?
Desi este dificil sa apreciezi viteza de incarcare a serverului, mai ales daca nu detii foarte multe cunostinte in domeniu, exista o serie de factori pe care ii poti lua in considerare atunci cand alegi un plan de gazduire web.
Pentru a beneficia de caracteristici de top, majoritatea specialistilor recomanda sa optezi pentru gazduire web 100% SSD. Functionalitatea site-ului va fi imbunatatita la modul general datorita acestui tip de spatiu de stocare, care asigura o viteza de incarcare de pana la patru ori mai mare decat cea a HDD-urilor conventionale.
In plus, ar trebui sa optezi pentru un plan de gazduire web care include suficienta memorie RAM ca garantie. Un site web mic poate avea nevoie de doar 2 GB de RAM, in timp ce un site mare cu mult trafic va avea nevoie de mult mai multa memorie RAM. Nu in ultimul rand, trebuie luata in considerare latimea de banda. Acest lucru determina cat de repede site-ul poate furniza informatiile in perioadele de mare cerere. Cu cat transferul de informatii este mai restrans, cu atat va dura mai mult.
Exista foarte putine sanse ca timpul de incarcare sa fie lent atunci cand toti acesti factori sunt luati in considerare. In orice situatie, orienteaza-te catre colaborarea cu o companie de gazduire web care ofera suport tehnic non-stop. Viteza de incarcare a site-ului poate fi afectata de mai multi factori, asa ca este benefic sa poti raporta aceasta problema unui grup de experti care pot investiga problema in orice moment.