Odata cu aparitia Revolutiei Industriale si dezvoltarea unor masini mai complexe, mecanizarea culturilor a facut un mare pas inainte. Vechile pluguri din lemn au fost inlocuite cu pluguri din fier sau otel. In loc sa coseasca graul manual cu o secera sau coasa, a fost introdusa masina de tuns iarba, care a permis recoltarea continua.
In loc sa treiere granele cu ajutorul de boi sau cai sau cu treierat, s-a facut cu treierat. Cele mai multe dintre aceste masini foloseau boi sau cai ca animale de pescaj si generatoare de energie. Pieseagricoleconst.ro este in prezent un furnizor de utilaje si echipamente moderne, dar in trecut lucrurile au stat cu mult diferit.
Puterea aburului
Puterea pentru masinile agricole a fost furnizata initial de boi, cai sau alte animale domestice. Inventarea motorului cu aburi a permis introducerea motorului mobil si mai tarziu a locomobilului, o sursa de energie mobila multifunctionala, mai intai ca motoare care conduceau masini stationare (in principal treierii) si apoi tragand alte masini, inlocuind tractiunea animalelor. Locomobilii aveau o putere redusa dupa standardele actuale, performante termice scazute si greutate mare, ceea ce le limita posibilitatile de tractoare.
Motorul cu ardere interna
Motorul cu ciclu Otto mai intai si apoi motoarele diesel au inlocuit locomobilele de la inceputul secolului al XX-lea ca tractoare de masini de remorcare. Mai tarziu, acestea au fost folosite si pentru echiparea altor masini agricole, cum ar fi masinile de recoltat, pulverizatoarele etc., transformandu-le in masini auto.
In timpul secolului al XX-lea tractorul a avut multe imbunatatiri, sporindu-si versatilitatea, imbunatatindu-si performanta mecanica (raportul dintre puterea din bara de tractiune si cea a prizei de putere), incorporand motoare cu performante termice mai bune etc. La inceputul secolului XXI tractoarele erau foarte diferite de cele fabricate acum 100 de ani.
Tehnologii noi
Noile tehnologii de cultivare care au fost dezvoltate in domeniul agricol au necesitat, de asemenea, masini noi. Acesta este modul in care au inceput sa fie folosite masini precum pulverizatoare, ingrasaminte, culegatori, prese de balotat fan etc. Alte tehnologii noi au eliminat masinile traditionale si le-au inlocuit cu altele.
Astfel, insamantarea directa a facut depasite toate masinile de cultivare (pluguri, etc) si semanatorii traditionali, inlocuindu-le cu semanatori directi, foarte diferiti de cele traditionale. Sistemele de pozitionare globala ajuta la ghidarea tractoarelor si a masinilor autopropulsate si permit aplicarea agriculturii de precizie
Mecanizarea agriculturii, adica inlocuirea muncii umane cu munca animala in primul rand si munca mecanica mai tarziu, a fost o constanta de-a lungul istoriei.
Acest proces s-a accelerat semnificativ incepand cu secolul al XIX-lea (masini noi), accentuandu-se in cele ce urmeaza cu motorizarea (tractorizarea) agriculturii. Mecanizarea a redus substantial timpul petrecut in munca agricola si efortul uman dedicat acesteia. Omul a inlocuit munca cu capitalul si astfel si-a crescut semnificativ productivitatea.
De exemplu, un fermier roman la inceputul erei noastre a produs aproximativ 1,3 kg de grau pe ora de munca; in prezent, colegul sau din Argentina produce putin peste 3.000 kg pe ora. Desigur, aceasta crestere a productivitatii nu se datoreaza exclusiv mecanizarii culturilor (au existat cresteri semnificative ale randamentelor, tehnologii mai bune in lupta impotriva adversitatii etc.), dar mecanizarea nu a incetat sa joace un rol foarte important. Din pacate, exista foarte putine informatii statistice cu privire la mecanizare in lume.
Potrivit Bancii Mondiale la sfarsitul secolului 19 existau aproximativ 1000 tractoare la 5 ha, dar aceasta medie mondiala spune foarte putin despre situatia fiecarei tari. Totul indica faptul ca mecanizarea agriculturii va continua intr-un ritm accelerat, necesitand din ce in ce mai putine ore de munca umana la hectar. Prin urmare, tot mai multe persoane vor trebui sa caute locuri de munca in alte sectoare ale economiei, pe masura ce exodul rural continua.
Analiza sistematica a 31 de studii, majoritatea privind Africa Subsahariana, a constatat ca mecanizarea crescuta ar putea stimula productivitatea agricola in unele tari cu venituri mici si medii mai mici. Cu toate acestea, nu exista inca un consens cu privire la faptul daca subventionarea acestor inputuri este o modalitate eficienta de a stimula utilizarea lor. Prin urmare, s-a propus examinarea dovezilor privind impactul subventiilor pentru inputuri asupra unor factori precum productivitatea agricola, veniturile si bunastarea beneficiarilor, bunastarea consumatorilor si cresterea economica.
In cele din urma, baza de dovezi este mica, deci trebuie facute mai multe cercetari si in tarile din afara Africii Subsahariene pentru ca aceste rezultate sa fie mai validde.
Cine este cel mai mare fermier din America?
Bill Gates este cel mai mare fermier din America, care cultiva cartofi si morcovi pe cei 269.000 de acri ai sai.
· Gates detine terenuri agricole in Louisiana, Nebraska, Georgia si in alte zone.
· Raportul spune gates are 70.000 de acri de teren in nordul Louisianei, unde cultiva soia, porumb si bumbac.
Stiati ca…
Peste 400.000 de animale mor in incendiile din fabricile din Statele Unite. Aproximativ 80.000 de cai sunt transportati din Statele Unite in Mexic sau Canada in fiecare an pentru a fi sacrificati pentru consumul uman.